O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

ĆÍNA, ĆÍNA - TOLIKRÁT SKLOŇOVANÁ PDF Tisk E-mail
Neděle, 17 únor 2008
Přejít na obsah
ĆÍNA, ĆÍNA - TOLIKRÁT SKLOŇOVANÁ
Strana 2

 

 

 

 

 

          Kapitola sama pro sebe jsou čínská nádraží - tolik lidí pohromadě nikde jinde na světě neuvidíte, ani v Číně. A - kontroly jsou jako při vstupu do letadla.  Museli jsme se tak úporně držet pohromadě, že jsem nikdy (však jsem také byla ověšená zavazadly), nestihla ten šrumec vyfotit, věčná škoda...

 

     Procházíte úzkou uličkou k té kontrole, a tak, jako jsme to vídali ve filmech z Dálného východu, brkáte o jiné čekající cestující. A jak by ne, však se tam cestuje i s peřinami, drůbeží a všude kolem navíc s nepředstavitelným množstvím igelitových tašek. Když se už ale do toho vlaku dostanete, tak jen zíráte: kam se hrabou České dráhy. Čisto, všude teče voda, v koupelce i WC, čistý jídelní vůz s rychlou obsluhou, jen okna mohla být čistší (kvůli mému focení. ..).

 

 

           Žebráků jsme viděli minimum, asi to nějak regulují, a ještě byli jen u turistických atrakcí. Úžasný zážitek, pro nás jako atrakce, byli  lidé na ulicích cvičící, tančící, jednotlivě ale i organizovaně; krásné bylo například cvičení s červenými vějíři (klikni si). 

 

     Jednou jsme se při večerní procházce téměř lekli, že propukla zas nějaká revoluce - najednou proti nám dlouhý had lidí, valil se ulicí a hlučel, bylo to jak povodeň - vtom do čela nastoupila starší dáma s bubínkem - a všichni se rozběhli za ní ... ano, bylo to cvičení! Chvíli jsem běželi s ní a pak to vzdali.

 

            Další atrakcí (pro nás, vykulené turisty) byli věřící, jejich rituály, pálení tyčinek, modlení, psaní žlutých prosebných dopisů, bez ohledu a bez jakéhokoliv žinýrování padali na  kolena na polštářky, a s rukama sepjatýma na čele se modlili. Mladí, staří, všichni.  A v neposlední řadě atrakcí bylo sdělení, že se tam nemusíme bát ani v noci na ulici, neb kriminalita je tam téměř nulová.  Taky se tam opravdu nikomu nic neztratilo.

.

              Kromě pár suvenýrů jsem přivezla sušené jačí maso a spoustu jasmínového čaje, který se vám v horké vodě rozvine do různých tvarů a barev květů a překrásně voní ...  Věřte mi, bylo to úžasné,  jela bych hned znovu...

 

Wendy

 

 

wendy a spol. - co jedli?

a - další restaurace?

jo, tahle práce, před tou smekejme

že by gambleři? V tomhle věku?

ještě kouknout....

 

 

(Pozn. red.: Nu, a kdo máte nějaké dotazy - můžete se zeptat - stopro vám Wendulka odpoví - a přidáme další a další obrázky)

 

 

 

Komentáře (52)add feed
závidim, jéééé : ivanka
to muselo být úžasný, vidět na vlastní oči to, o čem si člověk jen čte v učebnicích.
Wendy, jaké bylo jídlo? Nebo pro turisty je to trošku kontinentální?
únor 18, 2008 07:03
Iv, s kontinentální stravou se tam nemažou : wendy
posadí tě k velikému stolu, na kterém je skleněná točna a na ní se servíruje tamější strava. Před sebou máš mističku a když jede jídlo kolem tebe, zabodneš do něj vidličku nebo hrábneš lžicí...ale bylo ho skutečně hodně, hlady jsme netrpěli. MAso bylo většinou kuřecí, sem tam vepřové, v různých úpravách, omáčkách, pečené v medu, mořské plody, zelenina (mnohou jsme ani neznali) a nudle, nudle, nudle. Pečené, smažené, vařené, suprové. Jídlo co se prodávalo na ulicích, to nám neodporučovali konzumovat. Škoda.
Jednou nás obsluhoval mladičký číšník, který uměl anglicky jen oukejoukej, což stále říkal, krmil nás hůlkami, drmolil čínsky, lítal kolem stolu jak družice a mával rukama jak větrný mlýn a v jednom kuse se smál. Místní pohodář. V další restauraci jezdili číšníci a číšnice na kolečkových bruslích a když měli rozvoženo, na volném place uprostřed restaurace nádherně krasobruslili. Natáčela jsem je, protože se tady opravdu nevidí a málem mi výprava ujela.
smilies/grin.gif
únor 18, 2008 07:49
Ale Daníííí : wendy
ta pagoda nade mnou je mnohem zajímavější než já...
únor 18, 2008 07:53
ahoj, : kiwi
jak jste se tam "přesouvali"? Autobusama? Svezla ses taky tou rikšou? A ještě, jestli můžu: jakej tam je vzduch - tedy sucho, vlhko, jak? Mj. jaký je hodinový rozdíl? Nechtělo se vám ve dne spát?
únor 18, 2008 07:53
Wendy, : Eva
je to úplně skvostný! smilies/wink.gifNevím, zda jste to měli v programu, ale hrozně by mne zajímalo, zda nemáš třeba nějaká fota a zážitky z čínských zahrad?Díky smilies/wink.gif
únor 18, 2008 08:16
kiwi : wendy
Tam Paříž-Šanghaj a po Číně autobusem a na větší vzdálenosti vlakem, celkem 2x. Po městě jsme jezdili taxíkem- neorganizovně, a rikšama - organizovaně. Jsou tam 3 druhy rikš, od chudičkých po málem pozlacené, chtěla jsem se taky svézt tou chudou protože mi toho rikšáře bylo líto, ale nedovolili mi to...
Vzduch - tak s tím jsem byla spokojená, já nevím jak kde, ale tady bylo všude čisto, žádný ucpaný nosy a špinavý límečky, příjemně, ani sucho ani vlhko. Oniu tam ají samá nová auta, žádnpu šunku z autobazaru. Nebo motokola a obyčejná kola.
Hodinový rozdíl byl jako pes, 11 hodin, ale nevadilo mi to. Vadilo to až po příletu, to jsem se rovnala dlouho. Ale už jsem srovnaná...
únor 18, 2008 09:12
Evi, fotek mám asi 2000 : wendy
snad tam nějakou zahradu Daniela ještě dá, já mám takový dojem, že schválně vybrala ty, na kterých jsem já ale to nebyl účel. Čínané jsou na zahrady světová jednička tak jako na bonsaje Japonci. Letní zahrada poslední čínské císařovny to je jeden velký sen, bohužel nám to jedno jediné odpoledne kdy jsme tam byli pršelo...zahrady mají plné z celé země dovezených kamenů, spíš jako anglického typu, čisťounké vyhleděné. Chodníčky vykládané oblázky na výšku zasazených do země, takže nezničitelné. Všude malé pagodky, zídky s různými tvary malovaných oken, všude něco kvetlo, prostě pohádka.

únor 18, 2008 09:19
... : ivanka
vy jste byli "všude", nebo jen v místech "relativně bohatých"? Jak je to tam vlastně s chudobou? Prosím tě, mají tam taky něco jako Cikány? Nemyslím to rasisticky, ale prostě se ptám, jestli tam je taky nějaká komunita lidí, co jim práce nevoní, případně co žijí na dávkách. Nějak mi to ale dohromady s Číňanama nejde.
Podle všeho jsou dost spokojený, ne?
únor 18, 2008 09:30
Kupodivu ten kompilát socíku a soukromého podnikáni tam funguje : wendy
docela dobře. Oni jsou ale skromní a pracovití, nehledí na pracovní dobu od-do. Jsou takoví společenští, pořád spolu na ulicích klábosí, prodávají, stánek vedle stánku, všude nával ale žádná nervozita. Kámoška tam třeba byla u kadeřníka bylo to komplet i s masáží krku a ramen za dobrou cenu a s úsměvem. A než jsme taxikáři vnutili spropitné, to byla šichta ! Soukromničí, ale jsou pod jakýmsi dohledem, zda nešidí zákazníky. I to ovoce na tržišti za městem přišel strážník zkontrolovat. JInak tam je vrstva bohatých, co jezdí v těch nových bourácích (s katalyzátory) a převážná většina pracujících mravenečků, co netrpí přepychem ale ani nouzí. Nejhůř na tom jsou zemědělci, ale to všude... výrazná chudoba bude dobře ukrytá, žebráků pomálu, ale průvodce i jeden batůžkář, co Čínu projel komplet několikrát tvrdili, že žádná burcující chudoba tam už není. Povaleče jsme neviděli, každý budto pracoval, nebo se procházel, nebo seděl v čajovně. (Typy cikán nevidět). Fakt vypadali spokojeně jak píšeš, a to by snad všichni rozkazem strany a vlády nemohli mít. Všimla sis té fotky z tržiště ? S Maem teda bláznějí pořád. Jeho fotky vedle 4000 let starých bůžků. Jo, to jsoue holt ty tradice...
únor 18, 2008 09:55
Paráda, nádherný fotky! : Míša šíša
A co to sušený jačí maso? Chutnalo ti?
Pak by mě teda zajímalo, co jste si v restauracích dávali k pití. Je tam možno koupit evropský víno?
únor 18, 2008 10:34
Jačí je chuti mírně nasládlé : wendy
to víš, já sežeru všechno, abych to věděla, neb to pojímám zodpovědně! Bylo na mě ale moc tuhé...
K pití kupodivu pivo-docela dobré, jinak džusy, minerálky, coly, obyčejná voda. Víno tam moc neumějí, dovážejí je (takže evropské tam dostaneš, ale prohneš se!) svoje se teprve učí. Nechutná mi a bylo taky hrozně drahé. Rovněž likéry milostivým nechutnaly, tak jsme si všici dávali pivo a minerálky.
V té restauraci, co jsme byly samy, jsme si objednávaly jen podle obrázků, přinesli nám toho že se to nevešlo na stůl a k pití v domnění, že si objednáváme pivo, jsme si daly vinný střik a ten byl dobrý. Asi z nás, blonďaté a zrzavé, co si přály místo normálních hůlek příbory! a pořád se chechtaly, měli pikolíci vánoce.
smilies/grin.gif
únor 18, 2008 10:46
jé, hele, a bylo něco, : ivanka
co se fakt nedalo jíst?
A zase naopak něco, co jste předtím nejedly, nevěděly co to je, a pak vám to moc chutnalo?
Mj. to se mi líbí... tohle povídání si... smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif
že se tě takhle přímo můžeme zeptat! - Bezva!
únor 18, 2008 10:53
hele, jak jsou asi Číňani průměrně velcí? : kačkaP.
Slyšela jsem, že se jedná převážně o "lidičky" - nebo už tam jsou také lidi evropských výšek? Co takhle 175 - 185 cm, to asi ne, co?
únor 18, 2008 11:18
Ivčo, snědli jsme ledacos, : wendy
ale úplně všechno co se nabízelo jsme ani ochutnat nestačili, to by chtělo prodloužený pobyt...jinak jak říkám potraviny nabízené na ulici - hadi, mořští koníci, různé špízy nevímzčeho, různé druhy rýže, placky, nudle, zelenina - vypadalo a vonělo to super, ale kdyby se dostavily případné následky, neviděla bych pak už nic. Být tam ale na pobyťáku, nikdo mě neudrží. Nedůvěru budily různé úpravy masa a naprosto neznámé zeleniny, ale bylo to dobré. Jen těm sladkým masům v medu jsme moc nedali. Třeba nudličky v omáčce co vypadala jako sojová, ale byla chutnější, o ty se svedly boje. A pak pravá Pekingská kachna, co se porcuje přímo na stole a podává v placičkách a s bambusovými výhonky do 8 minut po dopečení - tenké plátky božské chuti - a že toho bylo ! A pak ty čaje, co ve sklenici rozkvetou.
únor 18, 2008 11:45
Lidičkové tam jsou skutečně menší než my, : wendy
a že jsou štíhlí, vypadají ještě menší. Když se třeba podíváš na ty cvičenky, tak ta paní v třetí řadě v černém triku a bílých kalhotech a vestě už je na Číňanku pěkně udělaná. Oni pořáde běhají a cvičí a a po rýži se taky moc neztloustne. Jako příloha taky hodně zeleniny, ne jako tady houskové knedle a smažené hranolky, to tam vůbec neznají.
Tlouštíka jsem jednoho viděla v kolečkovém křesle, jak ho rodina tlačila na vycházku...asi manželka. A s ní holčička s krásným paraplíčkem proti slunci.
Ne že by tam tedy žádný vzrostlejší muž nebyl, ale jen sem tam. Oni se budou taky zvětšovat...zatím ne. Šaty tam prodávají jak na panenky, nic na sebe si u nich zkrátka nekoupíš, jen v pár specializovaných obchodech. Tak jsme si pořídili aspoň hedvábné šátky, ale ty jsou! Je zajímavé, jak stát podporuje tohle rodinné zlato. Všimla jsem si toho ve vícero zemích, jen u nás ne. ŠKoda.
únor 18, 2008 11:57
A ještě... : Míša šíša
Na první stránce na té jedné rozklikávací fotce je záběr kuchaře (kuchařky), jak na velkém plátu dělá něco v tenkém těstě. Vypadá jak do tenka rozválené to naše lístkové. Co to bylo? Co měli uvnitř? smilies/grin.gif
únor 18, 2008 13:14
Pokud se nemýlím, : wendy
tak to byly placky z rýžového těsta. Oni je jedí jen tak. Na klasické těsto jak ho známe my si Číňánkové moc nepotrpí. Tohle je z uličky, kde se prodávalo samé jídlo, vařené, pečené i živé.
únor 18, 2008 13:41
muselo být úžasné : Inka
nasát tam tu atmosféru a ta je v každé zemi jiná. Bratr tam byl a byl z toho moc nadšenej. Jsou prý úžasně skromní a pracovití, ale to jsou i tady co tu žijí, člověk by se měl od nich učit. Jééé čínské zahrady, to bych také moc ráda viděla s jídlem bych měla asi trochu potíže, ale moc ráda lapám tu atmosféru. A moc Ti to tam Wendy sluší, jsi sympatická holka. To je hezký, že takhle poznáváš svět, pokaždé někde jinde.... smilies/shocked.gif
únor 18, 2008 15:09
Hmmm, to muselo být krásné. : strejda
Wendulko, na té čínské zdi jsi musela být viděna až z vesmíru. smilies/grin.gif
A co jazyk? Jakým jazykem jste se domlouvali? Teď nemyslím na jeho ostrost... smilies/wink.gif
únor 18, 2008 15:56
Lidičky, : wendy
tedy cestování úžasný je. A v Číně atmosféra nepopsatelná, nasáváš ji skutečně každým pórem a vážila jsem si každé minuty, kdy jsem tam mohla pobýt. Je to tak jiné ! No - Říše středu...Inko díky za poklonu, ale já fakt netušila, že těch snímků se mnou tam dá Daniela tolik, počítala jsem s nima spíš jen do galerie.
Co se jazyka dotýče, nejsem právě zakřiknutá, ale v Číně jsem byla velice pokorná...VAdila mi jedna věc - smlouvání. Na tržišti a krámcích se suvenýry apod. se člověk o základních věcech domluví - how mutch, super price, a číslovky zvládají. Ale zdržuje mě to a obtěžuje. Když máte proběhnout a shlédnout krámek plný draků, což je důležitý počin v jejich zemi, nemáte na nějaké dohadování čas - už za 5 minut musíte být u východu u vyřezávaného slona a pak vybírejte zodpovědně! Vždyť ten dráček s vámi poletí přes půl zeměkoule a bude u vás bydlet, musíte si padnout do oka.
smilies/grin.gif
únor 18, 2008 16:14
heleďse, wendy, jak to je s tím příborem a lžicí : toulavej
to mají všude připravený pro turisty co neumí hůlkama ? a jak si o to řekneš . . .
únor 18, 2008 17:00
V menších stravovacích zařízeních je to trochu problém : wendy
v hotelích vůbec. Ale když jsme loudili příbory v té šik domorodé restauračce u ZOO, tak jsem s cutlery neuspěla, i když jsem použila i mimické znázornění. Ingliš uměla až jedna učenka - no, mládí vpřed ! Dvoje příbory našli, umyli je a pak se na nás chodili dívat, jak srandovně se s nima krmíme...jiná země, jiný mrav. Já to respektuju, ale hůlky jsem vážně sabotovala. Takže tak.
PS.: lžíce - neexistuje. Všechno nabírají holema a zbytek vypijí.
smilies/cheesy.gif
únor 19, 2008 07:01
wendy, a co si takhle odskočit k Mekovi pro umělohmotný ( z NDR :-) ) příbory : toulavej
a vždycky si je nechat umýt :-) to by šlo ? nebo používat z letadla ?
únor 19, 2008 08:42
Ty, Wendy, neděláš ty nám náhodou, dočasně, "nejvyšší Kudlanku"? : Eva
A moooc dobře jí děláš smilies/grin.gif Bude mít Daní radost, určitě. Díky moc za čínské zahrady, mne potěšilo, jako starého "Mičurina", čínské jsem zatím viděla jen v knížkách o zahradní architektuře. Tak se těším, časem, na ty tvoje fota smilies/wink.gif
únor 19, 2008 08:42
Jak jsou ti chlapi praktičtí, že ? : wendy
Tak když jsme letěli TAM, byla jsem v takovým tranzu, že nějaké příbory...no a víš, já jsem zvyklá řešit situace na místě samém, takže mi to zvláštní potíže nedělalo, doufala jsem že si nějak už pomůžu. Rezervní umělohmotné příbory sebou vozím standardně v základní výbavě, ale nechávám je v základním táboře, na výlety jsem je nebrala. Megáč dobrej nápad, ale víš moc jich tam není. Nechodím do nich na jídlo, nechutná mi tam, ale někdy je zneužiju, třeba kvůli mapkám a tak. Ale hranolky dělají dobrý...
únor 19, 2008 08:54
Evi, nerouhej se, : wendy
na to nemám, ale jsem ráda, že vás můžu potěšit mezi samým "nechce mě, chtějí mě dva najednou, bije mě ale já ho miluju, je to jen sex" jo, patří to k životu a člověk by se někde vypovídat měl. Já už mám tuhle etapu života za sebou a teď si užívám v klidu...
únor 19, 2008 08:58
Počkej, jak nerouhej? : Eva
Já to tvé povídání o Číně úplně nadšeně vítám!!!!!Nevím, zda se tam dostanu já, ale mám "mladou", co čínštinu studuje a se synem se tam na rok chystají.. Takže já jen nasávám smilies/wink.gif
Mně jen zmátly ty žluté komentáře, které jinak používá Daní (ale je to SUPER), tak jsem si jen říkala, jestli není Daní třeba někde na výletě, na pár dní. Protože obě vás mám ráda smilies/wink.gif
únor 19, 2008 09:05
Děkuji. No tak to máš dobrou mladou, : wendy
a už teď jim to závidím i přeju zároveň. Na rok, tomu už říkám pobyt. A jak k tomu přišla ? To je skvělá věc, mít sinologa v rodině, to se může brzo hodit... Známí mají synka, co je zase japonolog. Taky byl parkrát na stáži, letěli za ním - to bys přece mohla taky. Učí se i anglicky a co má kšeftů na překlady z jap. do ang. a opačně, takže je to i vysoce praktická záležitost. Tak nasávej nasávej a za rok za dva budeš psát o Číně ty. Ráda si to připomenu i dozvím další věci.
smilies/cheesy.gif
únor 19, 2008 09:26
wendy, já jsem tramp a tak to první, co mě zajímá, je, jak přežít : toulavej
v cizím neznámým prostředí, kde se o sebe musíš postarat sám a tak koukám, co mně k tomu přežití pomůže :-). Navíc sbírám lžičky leteckých společností, takže o příbory se vždycky zajímám jako o první věc. Když si mohu vybrat letět s několika leteckými společnostmi, vybírám vždycky novou neznámou, kvůli lžičce :-) Bohužel, některé najely na příbory z NDR ...
únor 19, 2008 09:42
Fíha, tak to slyším poprvé : wendy
vybírat si leteckou společnost podle lžičky. Zeptám se těch známých co létají do Japonska, třeba bys měl novou do sbírky. Pokud soudruzi z NDR nevyrobili těch lžiček tolik, že se vyvážejí dodnes, mohou fungovat i v kafi. No já v dubnu letím s Fischerem ten má klasický nerez příbor, to je pro tebe nezajímavé a navíc se má vracet...Proti tobě jsem teda koukám pěkně rozmazlená, ale to víš, dáma v mých letech už má ráda pohodlí. O sebe se musím postarat v tom smyslu, že vždycky vlezu někam kam nemám a pak si musím zachránit kůži a taky se na každém zájezdu jedenkrát ztratím a musí se zase rychle nalézt. Asi bych užila tu GPS pro chodce, o kterém tu plynula nedávno řeč. Jinak - pomocí MacDonalda přežiješ určitě ! A já si zase musím pamatovat, že nemám víckrát v arabském světě nadávat arabsky, neboť to tenkrát bylo velmi ošklivé.
smilies/tongue.gif
únor 19, 2008 10:17
Wendy, : Eva
já jim taky závidím a přeju a hrozně je v tom podporuju smilies/wink.gif K čínštině přišla sama, už asi před 6 lety, je už takový "originál", jak kdesi odporně kážu smilies/cheesy.gif A to proto, že se jí pletla písmenka česká (dysgrafik), zato objevila, že ty čínské obrázky chápe a používá náramně dobře smilies/cheesy.gif když s sebou přiveze slovník a píše, jsem úplně auf! smilies/grin.gif Tak jsme jí před rokem ukecali, ať to studuje i na VŠ- a je šťastná,, jak blecha. Jen my tomu "mňoukání" vůbec tedy nerozumíme, leč nás to fascinuje! Akorát na tu stáž bude kouzelný, jak můj syn, maje 194 cm a chtěje se tam ze srandy specializovat výlučně "na čínské právo autorské", se bude mezi "domorodci" vyjímat smilies/grin.gif
únor 19, 2008 10:35
Čínských znaků je několik tisíc : wendy
asi 45 000 ? Ale běžně užívají prý jen kolem 6000 a nemají žádný znak pro vyjádření soukromí. Jo, kritizovat je kvůli něčemu, co nemůžeme pochopit, to je pro někoho lehké, že. Prostě jsou jiní.
Je úžasný, jak je ta holka šťastná ! Té se tam bude líbit. Letí poprvé ?
únor 19, 2008 10:46
znám jednu dívku, : d@niela
(myslím, že už má i ty dukáty smilies/grin.gif) a je to poloviční Číňanka. Její táta (Čech a habán) si maminku přivezl z tamějšího pobytu. A ta je velmi půvabná po mamince a dlouhánek po tatínkovi. Chytrá asi po obou, když jsem ji poznala, studovala "levou zadní" dvě velmi obtížné VŠ. Teď ji občas vídám v tv.. Mj. myslím, že má něco kolem 178 cm...
únor 19, 2008 10:55
Wendy, : Eva
do Číny poletí oba poprvé. Zato se důkladně připravují, takže jsme zavaleni publikacemi o Číně z mnoha různých pohledů už nějaký čas a teď jim ještě doporučím sledovat Tvou reportáž smilies/wink.gif
Jinak, my je doma vůbec neodsuzujeme, naopak, syn tam má nějak "zkoumat" (přesně akademicky to nevím), nějaké etapy (starší, ne Maa) historického vývoje právního systému Číny. No a mně prý budou dělat ta fota zahrad, meditačních, průhledů, materiálů, rostlin atd. jen kvůli poznání, nikoliv srovnání a napodobení smilies/wink.gif
únor 19, 2008 11:05
Wendy, : Ariana
je to pěkná reportáž a moc se přimlouvám za fotky z čínkých zahrad.
Jinak znám dva Číňany, kteří jsou vyšší než já (a to je co říct), oba mají kolem 185 cm.
únor 19, 2008 11:20
To je jim ke cti, že poletí připraveni. : wendy
Nevím, jaký osud stihne jednou to krásné kaligrafické čínské písmo. Aby ho nestlihl osud písma uzlíkového...už teď někteří technokraté, když třeba nestíhají, nahradí znak latinkou. Místo čínského znaku pro skovo PES napíší a DOG a pak to přečtou normálně čínsky.
Já dostanu ke svátku knihu Čínské zahrady. Psanou česky. Už se taky těším.
únor 19, 2008 13:09
Děkuji Ariano : wendy
zahrady budou. Jo a ta mladá generace se vytahuje do výšky všude...
únor 19, 2008 13:11
Čínské zahrady si koupím, jako předdárek, taky, pro jistotu sama : Eva
smilies/grin.gif
únor 19, 2008 14:04
já bych se také chtěla moc přimluvit za ty fotky čínských zahrad, : Inka
nějaké knížky už doma mám a je to nádhera. Můj bratr také studuje čínštinu a učí jí své malé kluky (3,5,7 let) jsou docela šikovňouký, sice nevím co mi říkají. Bráchu Čína oslovila hodně mocně když tam byl, pak tady vystudoval čínskou medicínu a nejen že jí aktivně a úspěšně dělá, ale také jí i učí. Mně ti číňani připadají takový snaživí a milí a moc skromní. Asi mají nějaké hodně jiné povahové rysy než evropané.
Musel to být krásný výlet.

únor 19, 2008 15:29
To teda žasnu, co lidí dělá do Číny... : wendy
jak to z vás pomalu padá! TAk kdo ještě má v rodině sinologisty ?
Inko to vidíš třeba na vietnamcích, nikdy s nimi nebyly takové potíže jako třeba s cigoši. Jsou pracovití, jsou, skromní taky. Jo a až budu nemocná, obrátím se na tvého bráchu. Čínská medicína je jednička. FAscinuje mě třeba, jak jen ze zápěstí a tepu poznali diagnozu. Víc taky dřív ze vznešené ženy vidět nemohli, že. TAdy vidíme názorně jak překážkami rosteme... jdu hledat ty fotky.
únor 19, 2008 17:55
Ty, DAni, nedělá ta tvoje polovičn íČíňanka : wendy
ekonomickou komemtátorku vna TV24 ? Teď před chvílí to skončilo a byla tam taková jedna krásná exotická velká holka...
smilies/kiss.gif
únor 19, 2008 20:59
No a čínská medicína to je asi fakt věc, : Eva
Inko, to je děsně prima, že bráchu tak chytlo a Wendy ty máš s tím taky zkušenost, ze zájezdu? mně fascinovala i ta diagnostika z jazyka a taky tepu...a ty jejich směsi bylin (nějaký pro mně neidentifikovatelný kůry, dřívka, houby?), leč mohla jsem se po tom "umlátit" a fungovalo to naprosto obdivuhodně.
Oni na to jdou hodně jinak a šikovní jsou, moc, taky předlouhá tradice vědění.
únor 19, 2008 21:46
Wendy, neee, ta "moje", : d@niela
ta má v Praze advokátní kancelář a má jednoznačně překrásnej obličejík čínský krasavice.... Jo, ale taky je dost často v tv smilies/grin.gif
únor 19, 2008 22:56
Wendy,Wendy, : skaz
můžu jenom vzdychnout a říci si s panem Vodňanským - Chtěl bych vidět Bospor,Dardanely/i/,zatím sedím doma na p*deli.
Absolutně skvělý.
únor 19, 2008 23:50
Wendy, : Ceskymo
tedy ta reportaz je uplne skvela! Navnadila's me, to teda jo... ja tu znam jenom americky cinany a ty uz jsou vetsinou vyssi a taky trochu udelanejsi, asi ze uz nejedi jenom tradicni cinsky jidla, ale nepohrdnou treba hamburgrem smilies/cheesy.gif
Muj soused a dobrej kamarad je cinan, a tak se obcas dozvidam drobnosti - treba ze minulej tejden to bylo, myslim, zacal novej cinskej rok, rok Krysy. A taky treba ze bysme nemeli cinsky deti hladit po hlavicce, protoze cinani veri, ze je to urkne a pak omarodi nebo umrou.
Ale opravdu bejt v Cine, no to musi bejt neco!!! Diky ti, je to parada smilies/cheesy.gif
únor 20, 2008 01:37
skaz : wendy
sqělý trojverší - Dardanely, na p*deli, skvělý...jo, cestování je skvělá věc a jak vás jednou chytne už vás nepustí. Na světě je tolik nádherných věcí a já jsem přesvědčená, že nejsou jen pro domorodce. ABsolutně nelze stihnout všechno, musí se vyhlásit výběrové řízení, kam srdce ráčí a na co kapsa stačí... Ještě bych ráda na Velikonoční ostrovy - moai mě lákají...
Ráda se strojím v sekáčích, nejnovější trendy co jsou TRENDY mě nechávají v klidu, nekupuju zbytečnosti, doma funguju jak reflektor mladých...
únor 20, 2008 07:55
Díky ceskymo : wendy
tak čínská komunita u vás není uzavřená ?
únor 20, 2008 07:57
Potvrzuju vše, : igraine
co Wendy napsala. Shodou okolností jsem byla v Číně taky, nepotkaly jsme se zřejmě jen proto, že číst pobytu jsem trávila v Tibetu, Lhasa, Kailas, Manasarovar. Cesta životní významem i cenou. Nádhera. Tibet na mě učinil dojem silnější, ale to je silou místa. Jinak vše prima.
únor 20, 2008 16:17
Igraine, PROSÍM TĚ, : Eva
napiš něco o Tibetu, především o Lhase, jestli tedy Daní dovolí a fotky taky! To je zase můj sen! smilies/wink.gif
únor 20, 2008 16:50
Evo, : igraine
já to nedokážu tak poutavě popsat. Fotky mám, projeli jsme půlku Tibetu a kus Číny. Jestli chceš, napiš mi na mail Tato adresa je chráněna proti spamování, pro její zobrazení potřebujete mít Java scripty povoleny svou mailovou adresu a já ti nějaký foto pošlu. Aspoň třeba POtalu a tak.
únor 20, 2008 21:34
Á, další zpřízněná duše ! : wendy
Konzultovala jsem s Danielou možnost galerie, zatím to není z technických důvodů možné, ale všechno bude, bude, šéfka na tom tvrdě pracuje, jen ostatní tak tvrdě nepracují.
Igraine, teď trochu lituju, že jsme nezvolili nabídku s Tibetem...takže, mohla bych taky poprosit fotečky ? Můžu si taky napsat ?
únor 21, 2008 06:57
Wendy, : Ceskymo
mozna, ze ve velkych mestech je uzavrena, to nevim, ale tenhle Steve tady je sam cinanek ztracenej mezi belochama a mexicanama, takze uzavrenej moc neni smilies/cheesy.gif

Igraine, napis neco o Tibetu, to je taky jedno z tech vysnenych mist!
únor 21, 2008 22:14
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy

 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]