O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

PODZIMNÍ ROMANCE PDF Tisk E-mail
Středa, 24 říjen 2018
Zdá se, že teplým dnům je definitivně konec. Je tu podzim se svojí krásou barevného listí na stromech, s papírovými draky poletujícími ve větru, s vůni čerstvě nasbíraného ovoce i s klidem a melancholií krátících se dnů. Kam vyrazit v těchto dnech? Tedy pokud počasí zrovna nepokazí déšť či silný vítr.

 

 

 

 

 

Dveře u zámeckých vrat bývají už vesměs uzamčené, ale zámecké parky bývají často otevřeny veřejnosti. Právě tady člověk může prožít krásný odpočinek. Vybrala jsem pro Vás ze svého alba dva zámecké parky. A přidávám k nim krátké povídání.

 

 


 

 

 

První park se nalézá cca 19 km jihovýchodně od Plzně na okraji obce Šťáhlavy. Je zde malé parkoviště a pak už přejdeme po inundačním mostě na řece Úslavě vzhůru, do vzorně udržovaného anglického parku, přiléhajícímu k zámku Kozel.  Zámek, stojící na úpatí vrchu Bor, byl pojmenován podle kozla, kterého údajně pohanští obyvatelé obětovali svým bohům.

Park má rozlohu zhruba 40 ha, nalézá se zde 51 druhů jehličnanů a 111 druhů listnáčů. Podoba parku pochází z doby Valdštejnů a je dílem zahradníka F. X. France (1838-1910).

Vyhraďte si více času pro případnou návštěvu, park je opravdu skvostný (hezčí už mi připadal jen podzimní zámecký park ve Vlašimi). 

 


 

Projít lze i naučnou stezku, prohlédnout si zříceninu hradu Lopata nebo jít ještě dále k Mariině skále po žluté turistické značce. 

 

 

 

 

kaple sv. Terezie

 

 

Druhé místo je vzdálené od Šťáhlav zhruba 20 kilometrů. Ze Šťáhlav na Rokycany, odtud směr Radnice. Zhruba 6 kilometrů od Rokycan se nachází nenápadná obec Březina. Stojí zde zámek, založený hrabaty z rodu Šternberků, který ovšem připomíná spíše zanedbaný domov důchodců nebo něco podobného. Park je ovšem nádherný, nachází se zde několik pozoruhodných drobných staveb, na rozdíl od zámku velmi dobře vyhlížejících a udržovaných. Hlavně však stojí za pozornost krásné dřeviny a impozantně vyhlížející mohutné stromy, na kterých žloutnou listy do zlatavého nádechu. 

 

 

Výsledek obrázku pro obec březina rokycany zámecký park

 

 

 

 


 

Kašpar Sternberg (1781-1838) zde kdysi nechal vysadit řadu rostlin. Mnoho jich však nepřežilo krutou zimu roku 1929. Tento botanik, mineralog a paleontolog byl jedním ze zakladatelů Národního muzea. 

 

Mluví se také o tom, že na Březině měl pobývat i slavný Goethe. Místo si oblíbil i komik Vlasta Burian, který sem na svoji chatu "Buriánku" jezdíval ve třicátých letech minulého století.

 

Daří se tu dobře i zvířatům, v přilehlé malé oboře je jich několik druhů a hlavně pro děti jsou lákadlem.

Tolik dnešní procházka.

 

Co vy? Jak nejraději trávíte podzimní dny?

Máte rádi zámecké parky?

Pokud ano, který doporučujete?

 

MIA

 

 

 

 

 

 

Komentáře (8)add feed
... : *deeres*
Mám ráda zámecké parky, většinou tam mohu i se psy. Dokonce i v Kroměříži, mohu do Podzámecké zahrady kde se chová zvířectvo. Tam je to nádhera na celý den. Jenom do Květné mne nechtěli pustit.

Mám ráda Olomouc se středem, kde jsou parky hned dva a Botanická zahrada, tam musím se psy vynechat jenom skleníky.

Často bývám také v Ústí nad Labem, ppěti hektarovou anglickou zahradu má zámek Velké Březno, pro děti s ukrytými keškami. Je zde hodně druhů rododendronů a je paráda, když na jaře kvetou , stejně tak, jako magnolie. Je zde rozárium, rybníček s lekníny......

A pak mám ještě jeden oblíbený, také anglický park u zámku v Dpobříši. I v létě je rozsáhlý park většinou opuštěný a tajemný, ale když se stromy podzimně zabarví, tak je nejhezčí.
V parku je neobvyklý Čertův most, který vede odnikud nikam,celý černý, materiálem na stavbu byla struska.
http://www.atlasceska.cz/stredocesky-kraj/certuv-most-dobris/

A nesmím zapamenout na park ve Veltrusech, který byl konečně znovu perfektně upraven po povodních v roce 2002, ten mám "za rohem" a bývám tam poměrně často.
říjen 25, 2018 08:58
... : mia I
deeres Dobříš je špica. Od nepaměti co jezdím do Prahy, vždycky se mi líbila. Uvnitř jsem byla jen jednou krátce ve francouzské zahradě. O tomhle mostě tušení nemám. Taky mě zaujala vždycky taková obrovská sýpka a on je to hrad Vargač jak jsem zjistila na netu. Mám v plánu se někdy podívat do Památníku K. Čapka na Strži, spojit to s Dobříší, ale to je zatím hudba budoucnosti. Krásně bude jistě na podzim i v Průhonicích. Tam jsem byla na jaře kdysi (bylo to i na Kudle). Ale teď zrovna se počasí kazí.
říjen 25, 2018 09:21
... : *deeres*
Průhonice jsou také krásné na jaře i tam je spousta rododendronů a i hodně vzácných stromů. Hned
zkraje vpravo je Davidie listenová, tu mají snad jenom Průhonice. Kvete v červnu, vlastně to nejsou květy, ale listeny a strom vypadá, jako by byl ověšený bílými kapesníčky. V té době tam kvete i liliovník tulipánokvětý.
http://www.pruhonickypark.cz/csíce./park/kalendar-kveteni/
Vzadu v parku je také zmarličník, který na podzim, když opadávají jeho žluté listy, voní jako buchty s povidly, čerstvě vytažené z trouby.
Park v Průhonicích je nejlepší na návštěvu ve všední den a jít od zadní zahrady za silnicí, tam moc lidí nechodí, dají se tam najít i houby, nebo se vykoupat v rybníce.
říjen 25, 2018 09:59
... : mia I
Ty jsi normálně chodící encyklopedie. Neskutečný, respekt.
říjen 25, 2018 10:09
... : doktor
Mio,díky za hezké povídání.Deeras máš pravdu,Průhonice jsou na podzim nádherná malířova paleta.
říjen 25, 2018 13:10
... : *deeres*
Mio, teď jsem se dívala na net, jestli přece jenom ještě někde Davidií u nás nemají vysazenou. Našla jsem jí jenom v Botanické zahradě,Bochum-Německo.Tady jsou parádní snímky neobvyklého stromu.

http://kreperat.blog.cz/1104/kouzelny-strom

říjen 26, 2018 08:36
... : mia I
deeres je to nádhera.
říjen 26, 2018 08:42
... : Milene
Mio, v září jsem byla na výletě v okolí Plzně. Tak jsem zajela na Rabštejn, o které jsi tady psala a byla jsem i na Kozlu. Park krásný ale moc se mi líbily interiéry.
říjen 26, 2018 10:11
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]