O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

SEVERNÍ PLZEŇSKO II. – RABŠTEJN NAD STŘELOU PDF Tisk E-mail
Pondělí, 17 září 2018
Po delší odmlce vás opět zvu na výlet po krásách našich Čech, tentokráte Plzeňského kraje. Zvu vás do končin, ve kterých nenarazíte na davy turistů, naopak si můžete vychutnat nedotčenou přírodu a klid. Dnešní místo se nachází zhruba 40 kilometrů severně od Plzně a pyšní se titulem nejmenšího historického středoevropského města. Městečko se jmenuje Rabštejn nad Střelou.

 

 

 

 

 

První zmínka o hradu Rabštejně se datuje r. 1269, byl ve vlastnictví Milhosticů.

 


 

R. 1321 jej získali Pluhové z Rabštejna. Zásluhou Pluhů došlo v podhradí k vybudování opevněného městečka. V jejich vlastnictví však nezůstal dlouho, neboť už v r. 1357 jej vlastnil samotný císař Karel IV., který si byl velmi dobře vědom výtečné strategické polohy hradu na cestě z Prahy do Chebu a dále do Bavorska. 

Karel IV. zde zavedl tzv. manský systém.

R. 1419 nastává opět změna, hrad získává Jindřich Plavenský. V dalších staletích se vystřídalo na Rabštejně ještě několik vlastníků - Vladislav II., Švamberkové, Libštejnští, Albrecht z Valdštejna,  Lažanští… 

Původní hrad nezůstal osamocen. Přibyl zámek, kostel s klášterem servitů, lorentánská kaple, židovský hřbitov, v neposlední řadě historický kamenný most přes řeku Střelu, který je dokonce údajně starší než Karlův most. 

 

 


 

 

Poslední majitelkou Rabštejna byla Terezie Seilern - Aspang, roz. Lažanská, té byl majetek po r. 1945 zestátněn.

 

Význam Rabštejna však postupem času přesto opadal. Lidé se zde živili nevýnosným zemědělstvím, výraznější bylo tkalcovství. Obživu a zisky zajišťovaly četné břidlicové lomy v okolí. Zdejší břidlice se využila mj. na střeše hradu Karlštejna a několika dalších významných pražských památek.

Před II. světovou válkou se stalo město součástí Sudet; část české menšiny a židovského obyvatelstva byla nucena odejít. Rovněž byl z náměstí odstraněn pomník T. G. Masaryka. Po válce se nepodařilo město dosídlit, r. 1980 se Rabštejn nad Střelou stal součástí blízkého Manětína. V současnosti má městečko pouze 21 stálých obyvatel.

 

Může se zdát, že tak malé místo nemá co nabídnout, ale opak je pravdou. Stojí zde zámek, který v době mé návštěvy byl majetkem společnosti Sazka a nebyl přístupný. Ale to už nyní neplatí. Zámek změnil majitele, a konají se zde prohlídky.

 


 

 

 

Další památkou je kostel s klášterem. Původně zde r. 1483 založili Gutštejnové klášter obutých karmelitánů s kostelem Zvěstování Panny Marie, který však byl r. 1532 zničen a již nebyl obnoven.

 

 


Později, r. 1671, zde byl zbudován klášter servitů s kostelem Panny Marie Sedmibolestné, který stojí dodnes.

Další památkou je loretánská kaple z téhož roku, stojící na opačné straně městečka – ta byla založená Šebastiánem z Poettingu.

 

Významnou památkou je kamenný most z r. 1340. Nachází se zde i již zmíněný židovský hřbitov či pozůstatky hradu Sychrov.

 

Koho nezaujmou památky, toho zaujme krásná příroda. Vždyť se nacházíme uprostřed PP Horní Střela.

Nejbližší vlaková stanice je v 6 km vzdálené Žihli, nejlépe je využít auto. Dá se doslova říci, že tu lišky dávají dobrou noc. Mně po cestě zpátky k Plzni jedna liška, vykukující z trávy (těsně za Rabštejnem) dokonce dlouze zapózovala. Jenže držet v ruce volant bylo důležitější...

 

 

Hezké cesty a šťastný návrat, ať už Vaše kroky vedou kamkoliv,

vám všem přeje

MIA

 

 

Komentáře (4)add feed
... : Milene
Tak už si zapisuji. Na Plzeň vyrážíme v zářijový prodloužený víkend. Zámek Manětín bychom také chtěly navštívit. A do Rabštejna to už je kousek. Tak uvidíme. smilies/wink.gif
září 18, 2018 09:11
... : *deeres*
Střelu mám ve své vodácké historii několikrát. Je to už spoustu let a asi bych to tam už vůbec nepoznala. Jezdívali jsme od Rabštejna k Manětínskému potoku, cestou po vodě nádhera. Střela je splavná snad pouze brzy na jaře,ale nafukovací kajaky převálcují všechno i nějaký to sušší dno. Vždy s doprovodným vozidlem, takže jsme nemuseli jezdit až k Berounce a sjezd jsme stihli za víkend.
Mio, přivolala jsi mně vzpomínky, třeba se tam zase ještě někdy podívám. O víkendu jsem byla u Skryjských jezírek a to už by to bylo k Rabštejnu jenom 50 kiláků.
září 18, 2018 09:58
... : mia I
Milene tak hezký pobyt. Pěkné jsou i Nečtiny.

Deeres už jsem Ti to tu párkrát psala - máš neuvěřitelný rádius. Na Skryjských jezírkách jsem ještě nebyla. Rabštejn se svým okolím je fakt pěkný kus naší země.
září 18, 2018 15:34
... : *deeres*
Já tam nebyla poprvé. Před lety jsem tam byla brzy na jaře a byl to mazec, namrzlé cesty, kluzký můstek a blbé boty. Tentokrát jsem byla "chytřejší", boty jsem si zula, abych si je nenamočila.
Chtěla jsem skvělé fotky, lezla jsem až dozadu za vodopád, pes cuknul, já uklouzla po šutru, boty zůstaly suché, ale celý zadek byl mokrý, jak jsem si kecla rovnou doprostředka proudu.
https://www.stream.cz/vyletak/10009039-naleziste-trilobitu-skryjska-jezirka-a-zricenina-hradu-tyrov
září 18, 2018 15:57
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]