O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

PRAŽSKÉ DÁVNÉ ZAJÍMAVOSTI - 2. PDF Tisk E-mail
Pondělí, 19 březen 2018

Výsledek obrázku pro staroměstský orloj

"Nad orlojem staroměstské radnice nalézají se dvě okénka, vedoucí do kobky žalářní, v níž za starých časů osoby stavu šlechtického vězněny bývaly (později - v roce 1659 – byly do okének umístěny chodící sošky 12 apoštolů).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

        Jednou přišel do žaláře toho český rytíř, který byl s Pražany válčil, ale konečně od nich zajat a k smrti odsouzen byl. Před popravou vyhlížel rytíř z okénka na náměstí, any tu hodiny nad ním bíti počaly. Při tom se smrt s kosou pohybovala a dásně otvírala, žid hýbal měšcem a kohout kokrhal.

 

       Tu se náhodou stalo, že vrabec vletěl do otevřených dásní smrti a tak se ve vězení octnul...  Kostlivec totiž hned na to zase dásně sklapnul. Po celou hodinu musil vrabec ve vězení svém vytrvati a teprva, když zase hodiny odbíjely, mohl z lebky kostlivcovy ulétnouti.
 
       Na to vše uvězněný rytíř z okénka patřil a událost tato naplnila jej nadějí, že i jemu může Bůh z vězení pomoci. Když uviděl, že je vrabec zase na svobodě, zhluboka si oddechl; v té chvíli se mu znova vrátila naděje, jež člověka provází i v nejtěžších chvílích, a možná i v té poslední.
 
       A skutečně, důvěra jeho nebyla zklamána, neboť právě téhož dne smířili se Pražané s rytíři a následkem toho byl i vězeň ze žaláře na svobodu propuštěn."

 

Josef Svátek,1883

 

 

 

 

       Ale zpátky do našich dnů... Jestlipak - bez pomoci milovaného googla a případně i wikipedie - víte, že je ještě jedna Staroměstská radnice, ne jen ta pražská... Tedy, ona není zas až tak úplně stejná - ale každopádně je obdivuhodná...

 

       Koukněte a hádejte, jak daleko je od nás, jak se v tom předalekém koutu světa ocitla:

 

 

 Související obrázek

 

mj. je tam i České centrum

d@niela

 

 
 

 

Komentáře (4)add feed
... : *deeres*
Vím, kde je starobylá radnice s orlojem od Svolinského, tam jsem léta jezdila.
Krásná stará radnice je na Žižkově náměstí v Jižních Čechách. Je to česká nejvýznamnější gotická památka. I tam jsem se často ocitla.
Dalším radničním klenotem, je radnice ve městě v Jizerských horách, je to novorenesanční stavba a je si velice podobná s radnicí ve Vídni. A Jizerky, ty já taky můžu.
Ale žádnou další staroměstskou radnici, kromě pražské na Karláku neznám.
březen 19, 2018 16:42
... : *deeres*
A ještě mne napadla hrázděná radnice, tam, co se těžil uran. Barokní radnice ve městě, kde je Špalíček. Přepychovou radnici, v duchu italské renesance, má město, kde se vaří známé pivo.

březen 19, 2018 16:55
... : mia I
nevím, ale na obrázku jsou nějací Japonci nebo Korejci, takže někde na asijském kontinentě..
březen 19, 2018 17:52
... : *deeres*
Tak já ten gůgl použila, protože jsem si původně tu fotku neprohlédla a tak jsem netušila, že je to zmenšená stavba naší Staroměstské radnice. Šikmooký tam opravdu jsou, ale jsou to Korejci.
Teď jsem se dočetla. že:
.. na čelní zdi je umístěna funkční kopie hodinářského skvostu mistra Hanuše, kterou vyrobili podle našeho originálu v Japonsku.
„Bohužel si lidé začali stěžovat, že je to v noci ruší, takže jsme museli orloj zastavit,“ lituje majitel Tai H.

To jsou věci smilies/shocked.gif
březen 19, 2018 18:11
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]