O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

TOULKY ŠUMAVOU - ÚDOLÍ LOSENICE - III. PDF Tisk E-mail
Středa, 21 únor 2018
Přejít na obsah
TOULKY ŠUMAVOU - ÚDOLÍ LOSENICE - III.
Strana 2
Strana 3
Z Vogelsangu, o kterém bylo minulé povídání, sjíždíme opět do údolí k Losenici. Pokračujeme po hlavní silnici. Zde se následně objeví několik osamocených domků a informační cedule říká, že jsme na Karlině Pile. Osada Karlina Pila vznikla koupí louky Josefem Bienertem, majitelem pily na rezonanční dříví na Modravě.

 

 

 

 

 

 

 

Ten zde vybudoval v 2. polovině 19. století malou pilu, která přešla roku 1887 do majetku Kašperských Hor. Vedle pily vznikla dílna na výrobu zápalkových dřívek. Pracovalo zde 40 lidí. Po požáru v roce 1903 již provoz nebyl obnoven.

 

 

 

Na tomto místě byl postaven obytný dům, později hostinec.  Poblíž stávala papírna a mlýn, dochovala se však pouze kaple náležející k mlýnu, bohužel k ní je přístup omezený, je na soukromém pozemku.

 

 

 

 

Pokud nebudeme odbočovat na Kaiserův (Císařský) Dvůr či Bílý potok, dostáváme se k místu, kterému se říká U Wagnera čili Wagnerka.  Zde žil osamocen pan Vladimír Brettl. Narodil se v roce 1924 v Rožmitále pod Třemšínem. Byl nadšeným skautem, přezdívaný Ajagů. V roce 1942 se zapojil do protifašistického odboje. Technicky zdatný mladík krom jiného upravoval lidem radiopřijímače pro příjem zahraničního vysílání a měl ještě další plány na zhotovení vysílačky.  

 

Bohužel, skupina, ke které patřil, byla roku 1944 prozrazena a Vladimír byl odvezen do Klatov a na zdejším gestapu podroben velmi tvrdým výslechům.  Odolal psychického nátlaku i fyzickému násilí a jména svých spolupracovníků z odboje nevyzradil.  (A nebylo to rozhodně snadné. Pracuji s kronikami, a vím i z vypravování pamětníků, že klatovské gestapo bylo velmi obávané).  Bohužel zarytým mlčením si Vladimír pro sebe vykoledoval trest smrti.  Strávil pak 79 dní na Pankráci, jeho cela sousedila se smutně proslulou sekyrárnou.  Naštěstí přišel 5. květen 1945 a s ním i svoboda.  Zkušenost ovšem tvrdá.

 



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]