O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

TOULKY ŠUMAVOU - ÚDOLÍ LOSENICE - I. PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 08 únor 2018
Přejít na obsah
TOULKY ŠUMAVOU - ÚDOLÍ LOSENICE - I.
Strana 2
Strana 3
Psal se prosinec 1992 a mne pracovní povinnosti přivedly do odlehlých šumavských končin. Stavební firma s celorepublikovou působností, u které jsem tehdy pracovala, neměla v polistopadové době o zakázky nouzi a nové objekty rostly jako houby po dešti. Všichni si tehdy slibovali, že lidé (léta zvyklí na uzavřené pohraniční pásmo) budou chtít po otevření hranic oboustranně cestovat.


 


 

 

Češi do Německa, Němci k nám. A k tomu bylo, krom jiného, zapotřebí právě nových penzionů a horských chat. Jedna taková stavba penzionu byla i nedaleko Kašperských Hor. 

 

 

Dostat se v zimě do tohoto místa se rovnalo adrenalinovému zážitku. V létě se jelo z Kašperských hor do Amálina údolí a pak vzhůru na Kačerov, Červenou, Lídlovy Dvory, vše celkem bez problémů. V zimě, navzdory  sněhovým řetězům, se škodovka se šoférem a mnou smýkala, strach z pádu do hluboké strže pod námi mne doslova přikoval do sedadla, a já na sedadle spolujezdce nechtěně brzdila nohou. 

 

Tímto gestem jsem vyloudila nemalý úsměv na tváři kolegy, stavbyvedoucího. Často byla cesta zcela neprůjezdná a  my byli nuceni volit delší, ale  bezpečnější cestu přes Rejštejn, údolím Losenice.

 

 

 



 

 

Při první cestě z Rejštejna jsem byla jako v Jiříkově vidění. Zde se objevil jiný svět, tolik odlišný od reality vzdálené jen několik kilometrů opodál.  Vše v těchto místech ještě v devadesátých letech, téměř padesát let po válce,  vypadalo jako z filmu pro pamětníky. Polorozbořené stavby tu stály ve vzájemné symbióze s přírodou, která byla prakticky nedotčena lidskou rukou. Vládlo tu ticho, které by se dalo krájet.

 

 

 

 

 První objekt mého zájmu přišel brzy za Rejštenem - obrovská Watzlawickova továrna s německým  nápisem, který věštil, že se zde vyráběla kolečka k dětským kočárkům.



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]