O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

TAK TROCHU JINÝ HŘBITOV PDF Tisk E-mail
Pondělí, 23 říjen 2017
Výsledek obrázku pro hladná albrechtice nad vltavouPodzim už definitivně převzal vládu nad létem a přihlásil se o slovo. Listí na stromech žloutne, padá k zemi, po babím létě přichází zádumčivý čas dušičkový. Období zklidnění, čas zastavení, vzpomínek na ty, kteří již nejsou mezi námi. Vzpomínka na některé je čerstvá, na jiné časem již vybledla.

 

 

 

 

 

Jistě  mnozí z vás půjdou ke hrobům svých nejbližších či přátel zapálit svíčku, položit květinu,  pronesou tichou modlitbu. I hřbitovy – místo odpočinku našich blízkých - mají své kouzlo, jsou klidným místem k rozjímání, vzpomínkám.

 

Mám několik vyfotografovaných  hřbitovů ve svém fotoalbu (Olšanské hřbitovy, polozaniklé hřbitovy na Šumavě …) . Jeden netradiční hřbitov, resp. unikátní i v evropském měřítku, jsem navštívila letos  v Albrechticích nad Vltavou (okres Písek). Věřím, že fotografie z tohoto místa se budou líbit i vám.  Další množství fotografií i videí lze nalézt pomocí google, stačí pouze zadat   „hřbitov Albrechtice nad Vltavou“.

 

Výsledek obrázku pro hřbitov Albrechtice nad Vltavou

 

Dominantou hřbitova i celé obce, vzdálené cca 15 kilometrů JV od jihočeského Písku, je románský kostel sv. Petra a Pavla z 2. poloviny 12. století a je zřejmě dílem milevské stavební hutě. Velmi cenné jsou románské nástěnné malby v interiéru kostela. Konají se zde pravidelné bohoslužby, během kterých je kostel otevřený.

 

 

Související obrázek

 

Pozornost návštěvníků poutá především kapličkový hřbitov. Podnět k jeho vzniku dal duchovní Vít Cíza v první polovině 19. století.  Když mu zemřela matka a sestra, nechal postavit na hřbitově první tři kapličky, třetí kapličku věnoval ještě dalšímu zemřelému. Nápad se zalíbil i ostatním farníkům a tak postupně kapliček přibývalo, až se jejich počet se ustálil a přesahuje stovku. Každá kaplička má zobrazeného světce a obrázek s verši zemřelému. Obrazy maloval lidový malíř Fr. Mikula.

 

Hřbitovní kapličky bylo nutno vždy po několika desetiletích renovovat, obnovit malbu. První taková renovace proběhla v roce 1883, další pak ve třicátých a osmdesátých letech minulého století. Hřbitov se objevil i ve filmu režiséra Františka Čápa  “Jan Cimbura”, v hlavní roli s Gustavem Nezvalem a Jiřinou Štěpničkovou.

 

   Já jsem hřbitov navštívila v roce 2009 a tehdy byl ve špatném stavu, tedy nikoliv celkově, ale právě zmíněné malby byly vybledlé a nevábné. O to větší radost jsem měla letos, kdy se hřbitov opět skvěje v plné kráse. Tedy téměř v plné kráse. Nějaké opravy má před sebou ještě kostel. Objekt nepatří církvi, je majetkem obce a zdejší zastupitelé se snaží, seč jim síly stačí.  Pokud se najde více zájemců po kupě, pan starosta osobně provází hosty po obci i přilehlých částech.

 

 

Výsledek obrázku pro hřbitov Albrechtice nad Vltavou

 

 

K těm patří například Chřešťovice, kde je krásný kostel obehnaný hřbitovem, lemují jej  pěkné výhledy na Vltavu či další z několika částí obce Albrechtice - Hladná. Zde můžete vidět bývalé mostní pilíře nedostavěného mostu ze 40. let minulého století.  Most se začal stavět začátkem války, ale pak byla stavba na příkaz Němců během okupace zastavena.

 

Němcům se toto  vymstilo, neboť most byl již zanesen v mapách a když na konci války Němci prchali před Rusy k Američanům, čekalo je nemilé překvapení, přes vodu se tím pádem nedostali. Železobetonová konstrukce  nakonec z důvodu nevyhovující šířky nebyla ke stavbě mostu přes Vltavu použita, byla využita jinde – železobetonový most stojí v obci Skryje a spojuje břehy Berounky.

 

 Hladná je rozptýlena na obou březích Vltavy,  bývala obcí plaveckou.  Před vznikem Orlické přehrady dokonce prý převážel děti do školy převozník. Sešly kilometr k řece, převozník je převezl přes řeku na druhý břeh Vltavy a pak hezky ještě znovu kilometr vyšlapat ke školním dveřím v Albrechticích. Odpoledne to samé zpátky…

 

Výsledek obrázku pro hladná albrechtice nad vltavou

 

Zajímavá je i zatopená skalní kaplička v Rejzíkově, jejíž fragment vystupuje nad hladinou Vltavy na pravém břehu řeky. 

 

 

A jak se do Albrechtic dostat? Z Písku pojedete směrem na České Budějovice, po cca 6 km od Písku u hřebčince Nový Dvůr odbočit vlevo na Albrechtice, vše je dobře a přehledně značeno.

 

 

Pokud se rozhodnete a pojedete na výlet,

přeju vám hezké počasí a prožijte si krásný den,

vaše MIA

 

 

 

 

Komentáře (8)add feed
... : *deeres*
Mio, moc hezké povídání. Až pojedu dolů k sestřenici, určitě se tam podívám. Také znám jeden hřbitov s kapličkami, ale je to vlastně neobvyklá křížová cesta. A hned nad hřbitovem se tyčí zřícenina hradu Jestřebí. Pokud někdo zavítá do Máchova kraje, tak tam není jenom Bezděz, krásné stavby, nádherná vyhlídka.
http://www.vybezek.eu/o-vybezku-sluknovskem-cestovani/59-vnitrozemi/6764-krizova-cesta-sedmibolestne-panny-marie-v-jestrebi.html
A pokud si zadáte do PC Jestřebí foto, tak jich tam najdete spousty.
říjen 24, 2017 10:10
... : mia I
deeres díky. Daniela nakonec nepoužila moje fotky, vygooglila jiné, nevadí, i tak je poznat, že je albrechtický hřbitov krásným koutem kolem Vltavy.

Dík za jiný tip. Pokochám se.
říjen 24, 2017 10:19
... : mia I
úžasný Jestřebí smilies/wink.gifkrásný
říjen 24, 2017 10:20
... : doktor
Mio díky.Neznal,ale díky tobě poznal!Jak to bude možné zavítám osobně.
říjen 24, 2017 12:24
... : Iris
Člověk se stále dozvídá nové věci....tohle jsem vůbec neznala.Zvláštní místo, určitě se podívám při svém každoročním jihočeském putování.Díky za hezké povídání Mio. smilies/smiley.gif
říjen 24, 2017 19:32
... : mia I
Irisko, díky. Při návštěvě na jihu republiky bych Ti určitě ještě pár míst doporučila. Poutní místa Lomec u Vodňan, Svatý Kámen nad Malší u rakouských hranic, Klokoty u Tábora, Sepekov okres Písek, zkus si vygooglit, uvidíš sama.. zdravím
říjen 24, 2017 22:24
... : *deeres*
Malá oprava. Klokoty nejsou u Tábora jsou jeho součástí. Když jsem jezdívala na dětský tábor do Horní Plané, chodila jsem tam každý rok. Zezdola,přes Holečkovy sady, nahoru křížovou cestou, zastíněnou památnou lipovou alejí. Klokoty jsou poutní barokní areál z první poloviny 18.století. Poutní průvody se zde pořádají každý rok v září, takže jsem je nikdy neviděla.
Celý areál má deset věží, které mají připomínat prsty sepjatých rukou. V kostele Nanebevzetí Panny Marie je nezvyklý oltář ze stříbra, se vzácným obrazem.
(Cílem poutí je obraz Panny Marie Klokotské na hlavním oltáři, namalovaný pražským malířem Johannem Andreasem Burgerem v roce 1636. Od roku 1743 je obraz umístěn na stříbrném oltáři pražského zlatníka Františka Seitze)
V době husitského povstání byly Klokoty centrem Adamitů ,když Žižka dobyl Tábor, nechal Adamity
v klokotské faře upálit.
V Klokotech se mezi Adamity prosadila homosexualita. To Žižka nechtěl trpět. V roce 1421 asi 70 adamitů zatkl a nechal je v klokotské faře upálit. V trávníku návsi v městské části Tábor-Klokoty je památník husitské netolerance - velký kámen s nápisem Táborští pikarti 1421-1996.
Odkazů na Klokoty je na Googlu spousta , když nepůjdete osobně, můžete se podívat na video, třeba tady:
https://www.youtube.com/watch?v=UyLSZJ3XKYk
říjen 25, 2017 10:08
... : Bara
.....take se v Klokotech tocil italsky film Pinokkio. Ten kostelik s vezickami tam byl krasne videt. Nejsem si uplne jista, ale myslim, ze prilehly klaster byl donedavna obydlen jeptiskami. Kazdopadne je to hezky objekt.
říjen 25, 2017 17:22
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]