O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

PRAŽSKÉ TOULKY - KURIOZITY PDF Tisk E-mail
Úterý, 10 listopad 2015
Přejít na obsah
PRAŽSKÉ TOULKY - KURIOZITY
Strana 2
Strana 3
Strana 4

 

 

 

Třetí zastavení

 

 

– opět tato ulice, ovšem už těsné sousedství Karlova mostu.   Na domě č. 76/1  fresky pštrosů, což není nic jiného než původní reklama.  Dům U tří pštrosů (Deodatův domek) má velmi zajímavou historii a jedno prvenství – bývala zde první kavárna v Praze.  

 

 

 


 

 

O kousek dál lze v suterénu rezidence Lundborg  spatřit původní pozůstatky Juditina mostu (viz můj článek o kostele Panny Marie pod řetězem).  A opět byl bezvadný personál, který celkem bez problému tehdy umožnil prohlídku.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čtvrté zastavení

 

 

– skryta zraku turistů naopak zůstává v Mostecké ulici 47/16 věž bývalého Biskupského dvora, jehož historie sahá daleko do minulosti. Zbytky románských staveb z období slávy biskupského dvora, na jehož rozkvětu se podílel zejména biskup Jan IV. z Dražic, byly objeveny v roce 1928 v souvislosti s výstavbou budov pro ministerstvo financí.

 

Románské zdivo se nachází ve sklepech této instituce, ale hlavně je to hranolová věž ve dvoře domu (čp. 47/16) v Mostecké ulici. Ta však zůstala skryta i mně. 

 

Pan vrchní z restaurace, která v domě U tří zvonků sídlí, byl sice fajn, ale odkázal mne do jakéhosi luxusního hotelu na Dražického náměstí, prý bych si tam odtud mohla udělat pěkné fotky věže.

 

Přiznám se, že kuráž vejít do tohoto  hotelu  byla tak nějak nedostačující.  Takže foto je z netu.

 

 

 



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]