O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

PRAŽSKÉ TOULKY - KURIOZITY PDF Tisk E-mail
Úterý, 10 listopad 2015
Přejít na obsah
PRAŽSKÉ TOULKY - KURIOZITY
Strana 2
Strana 3
Strana 4
Naše poslední povídání skončilo na Smíchově. Slíbila jsem, že další povídání bude o Hřebenkách a Klamovce. Protože však toto povídání je časově náročnější na sepsání, dávám k přečtení tentokrát takovou rychlovku - pár kuriozit a zajímavostí z Malé Strany, v reálu nenáročná krátká vycházka. Výchozím bodem bude Klárov – trasa metra A nebo tramvaje 5, 12, 18, 20, 22, obojí stanice Malostranská.


 

 


 


 

 

Odtud pokračujeme směrem ke Karlovu mostu kolem chátrajícího domu U bílé botky (U bílé číše). Dům patřil kdysi herečce Slávce Budínové, po její smrti však postupně ztrácí na své kráse.  Dodnes je na něm patrné, kam sahala voda při povodních v roce 2002, která nepochybně přispěla k jeho dalšímu poškození.

 

Po pár krocích se dostáváme na malé prostranství. Po pravé ruce jsou Vojanovy sady, tady se můžete zastavit. Je tu klid, zeleň, krásné sluneční hodiny a pár zajímavých kaplí. Pak můžete rovně pokračovat ulicí U lužického semináře. Doporučuji však malou zacházku vlevo do Cihelné ulice.  U červené budovy bývalé malostranské zbrojnice se cesta svažuje přímo k řece a vám se tak naskytnou méně známé pohledy na mnoho známých pražských památek, vč. Karlova mostu. Pak pokračujeme kolem Hergetovy cihelny a dostáváme se na místo prvního zastavení, které stojí za kratší popis.

 

 

První zastavení

 

 

– v ulici U Lužického semináře 100/24 najdeme nejužší uličku v Praze. Doporučuji jít pomalu, mně se povedlo napoprvé vchod do uličky úplně přehlédnout. Tuto kuriózní uličku hlídají  semafory, neboť dva lidé se tu vedle sebe neprotáhnou. V nejužším místě má pouhých 70 cm a tak žádný rychlý krok přátelé,  je to trochu o ústa, schody  jsou poměrně strmé. Ulička vede na upravený dvorek restaurace Čertovka a hosté tu mají krásný výhled na Vltavu.

 

 

 

 

 

I když jsem sem zavítala jen kvůli fotografování, personál nic nenamítal.  Korpulentní německá turistka kdysi v uličce uvízla a hasičům se tak na dvě hodiny postarala o práci.

 

 

 

 

Druhé zastavení

 

– tatáž ulice, v těsném sousedství  budovy Lužického semináře stojí domek s číslem 86/11. Majitelé, resp. Nájemci, se tu mění. Co však zůstává, je komín na zdejším dvorku. Komín na Malé Straně? Že nevěříte?  Opravdu tam tento němý svědek stojí jako pozůstatek bývalé továrny na mýdlo, neboť jeho bourání v husté zástavbě by bylo asi problematické.

 

 

 

 

 

 



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]