O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

OBRÁZKY Z ŘÍMA VII. PDF Tisk E-mail
Neděle, 13 září 2015
Přejít na obsah
OBRÁZKY Z ŘÍMA VII.
Strana 2
Strana 3
Strana 4
Strana 5
Strana 6
Strana 7
Strana 8
Strana 9
Strana 10
Strana 11
Strana 12

Pro náš předposlední den v Římě jsme si naplánovaly pochod přes město s prohlídkou těch atrakcí, které jsme dosud neviděly. Začaly jsme na Náměstí lidu (Piazza del Popolo), kam jsme vešly skrz bránu Popolo, kterou po staletí vstupovali do města cestující přicházející ze severu po Via Flaminia.

 

 

 

 

 

 

 

     Brána dostala podle Michelangelova a Vignolova projektu v 16. století nový kabátek a ještě o 100 let později na atiku přání „šťastného a požehnaného vstupu“ švédské královně Kristině u příležitosti její návštěvy Říma.

 

 

 

 

 

 

     Kostel Panny Marie Lidové (S. Maria del Popolo) nebo také Panny Marie u topolů byl podle pověsti založen na místě Neronova hrobu.

 

     Středověká legenda č. 1 vypráví, že císařova ztracená duše strašila a kvílela v koruně topolu, který zde rostl. Papež Paschalis II. nechal strom porazit, spálit, popel vysypat do Tibery a na uprázdněném místě postavit kapli. Legenda č. 2 praví, že na farní kostel, který kapli později nahradil, se skládal lid. Latinsky se topol řekne populus a lid také populus, tak si vyberte variantu příběhu svému srdci bližší :-)

 

     Později byl ke kostelu připojen augustiniánský mnišský chór. Během svého pobytu v Římě r. 1512 zde pobýval Martin Luther, dokud ještě býval dobrým katolíkem.

 

 


 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]