O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

PRAŽSKÉ TOULKY - NA VÁCLAVCE PDF Tisk E-mail
Neděle, 16 srpen 2015
Přejít na obsah
PRAŽSKÉ TOULKY - NA VÁCLAVCE
Strana 2

 

 

 

 

 

O něco níže se nachází dvě významné stavby podle návrhu Aloise Kordy. Vila Na Václavce a bizarní vila Helenka. Obě z r. 1903, avšak každá úplně jiná. Však posuďte sami. 

 

 

 


 

 

 

Na Václavce bývala vyhlášená Bělouškova zahradní restaurace a štamgasti nejen ze Smíchova si tu mohou dodnes pochutnat na bělavém moku či nějaké té ohnivé vodě, nebo zaplnit hladové útroby.  Restaurací tu mnoho není a v krku snadno vyschne. Celá ulice Na Václavce je totiž ve velmi strmém terénu -  a kdo jde v protisměru do kopce,  ten se opravdu zadýchá. 

 

 

 


 

 

 

Pod těmito vilami o něco níže stojí zajímavé domy s dřevěnými trámy arkýřů.  Vidět je pouze na fotografii, na Prahu bych je jistě netipovala.  Stejně jako dům s válcovou věžičkou na protější straně ulice.

 

 

 

 

 

 

Zatímco na fasádě  Kordovy vily Václavky  můžeme vidět texty o knížeti Břetislavovi, Přemyslu Oráčovi, na hnědošedé vile 5/1263 stojí zajímavý nápis … srdce lidské, nebuď srdcem  ješitné šelmy… Tento text využil Karel Poláček – Dům na předměstí.

 

Hned vedle stojí nenápadná, ale o to víc zajímavější vzorně opravená budova z režných cihel. Zmiňovala jsem ji už minule. Jde o domek se strojovnou smíchovské vodárny.  Pochází z let 1903-1904 podle návrhu Jindřicha Gablera.

 

Veškeré strojové vybavení dodávala proslulá smíchovská továrna Ringhoffer. Ale přivedením vody ze Želivky skončila činnost této čerpací stanice a dnes budova slouží jako skladiště.

 

Poslední památkou na trase je funkcionalistický kostel CČSH s výraznou, 21 m vysokou věží s typickým  kamenným kalichem. Kostel byl postaven r. 1933 (některé prameny říkají 1935)  podle návrhu  architektů Sobotky a Vachaty, stavbu realizovala firma stavitele V. Nekvasila.

 

 

 

A toť pro dnešek vše, přátelé,

MIA

 

 

 

Komentáře (3)add feed
Mio, : deres
jako vždy zajímavé čtení a bezva fotky. Nevím, jestli budeš ještě psát o Smíchově, tak jenom pošlu adresu.http://www.praguecityline.cz/prazske-pamatky/stary-zidovsky-hrbitov-na-smichove Hřbitov je nad stanicí metra Radlická, na protějším kopci Na Brabenci, na opačné straně než je Paví Vrch. Někde jsem četla, že to bylo oblíbené místo manažera a uměleckého vedoucího rockové kapely The Plastic People Ivana „Magora“ Jirouse, kde snad nějaký čas nedaleko bydlel. Hřbitov je bohužel nepřístupný.
srpen 20, 2015 08:57
deeres : mia I
tenhle článek už jsem měla fakt dlouho rozepsaný. Na Václavce a v okolí je krásně, na fotkách to možná není tak úplně poznat, ale byla jsem tam dokonce dvakrát - na podzim a ještě na jaře. Tak se mi tam líbilo.

O Smíchově už budou asi jen dva články - Hřebenky a Klamovka. O tom radlickém hřbitově vím, mluvili jsme o něm s příbuznými z Prahy. Oni už tam byli , já ne. Hřbitov otevírali o dnech EHD v září a oni si to nějak vyčíhli. Taky jsme kdysi společně byli v radlickém bazénu.

Těším se zase na Tvé povídání.
srpen 20, 2015 09:16
... : deres
On ten hřbitov tak úplně nepřístupný není, branka zamčená, poslední stav, kdy jsem tam byla, tak stále byla zeď spadlá. Naše rodina má hrob Na Malvazinkách a další nahoře Na Žvahově. Jezdím metrem a když jdu nahoru na Žvahovský hřbitov, vystupuji různě. Někdy na Knížecí a pak jdu schody nahoru na Brabenec,nebo přes Santošku, někdy v Radlické a nahoru přes Ctirad, ale většinou dojedu až do Butovic a proběhnu si staré Jinonice, tam je to pořád ještě moc hezké,pak ke svatému Vavřinečku a projdu vrškem Prokopák.http://www.turistika.cz/fotogalerie/7031/jinoniceTady někdo udělal z Jinonic pár hezkých fotek. Ale těch hezkých baráčků je tam mnohem víc, některé jsou opravené, ale pořád tam ještě zůstal zachován ten venkovský ráz.
srpen 21, 2015 09:59
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy

 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]