O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

JOE AND ANNIE HENRY PDF Tisk E-mail
Neděle, 26 červenec 2015
Přejít na obsah
JOE AND ANNIE HENRY
Strana 2

Když k nám do Dawsonu přijeli před lety na návštěvu moji rodiče, zaptal se mě táta při procházce po městě, jestli zde žijí nějací hodně staří lidé. Odpověděl jsem, že bývalý náčelník zdejších indiánů -  Percy Henry,  kterého jsem mu právě představil, má už skoro 80 let. To se tátovi moc nelíbilo. Řekl, že tak starej bude už brzy také a že se ptal na nějaké opravdu staré lidi. A tak přišel čas na můj triumf: "Nojo táto, ale jeho rodiče jsou dosud živí a zdraví..."

 

 

 

 

 

 

 

     Joe Henry se narodil v roce 1898 v Ogilvie Mountains v povodí řeky Hart. Zlaté horečky, která tehdy zuřila na nedalekém Klondike, se ale příliš neúčastnil. Žil se svou rodinou kočovným životem, protože se lidé jeho kmene Hwech´in  řídili hlavně tím, kam zrovna táhla stáda cariboo. V jedenadvaceti se nechal v městečku Eagle na Aljašce najmout na kolesový parník, který tehdy obstarával dopravu mezi zlatokopeckými osadami. Když se na konci léta setkal se svými rodiči, bylo mu sděleno že si bude brát mnohem mladší dívku Annie Mitchell.

 

     Joe tím nebyl příliš nadšen, protože měl s penězi, které právě vydělal. jiné plány. Ale rodičům a indiánským stařešinům se tehdy moc neodmlouvalo a tak se v kostelíku vesnice Moosehide konala svatba.

 

      Mladí manželé se pak odstěhovali zpět do hor, kde se živili především jako trappeři a lovci. Anička během let porodila 13 dětí, z nichž jedno zemřelo brzy po narození, ale většina žije dodnes. Když přišel čas poslat děti do školy, přesídlila rodina zpět do vesničky Moosehide, která je sice vzdálená od Dawsonu jen asi 5 kilometrů, ale nevede tam  silnice. Když pak byla v roce 1957 vesnická škola zavřená, přesídlila rodina do Dawsonu.

 

 

 

 

 

      Joe pracoval dál jako trapper a lodník. V dobách kdy začaly přípravné práce na stavbě Dempster Highway do Inuviku, dělal ve svých rodných horách průvodce zeměměřičům. V roce 1966 ho najal jako průvodce spisovatel Dick North, když hledal původní srub Jacka Londona poblíž ústí řeky Stewart. Jako důkaz,. že se jedná opravdu o srub slavného spisovatele měl kus dřeva s nápisem "Jack London - minér, author".

 

      Nakonec srub našli a kus dřeva zapadl přesně do místa na jedné z klad. Srub byl později rozebrán, odvezen, rozdělen na dvě části a doplněn novými kládami, takže mohly být postaveny sruby dva. Jeden stojí dodnes u nás v muzeu Jacka Londona, ten druhý v podobném muzeu v Oaklandu v Kalifornii. Joe a Dick tam jeli na jeho stavbu dohlížet a Joe, který do té doby neopustil Yukon, byl nadšen především jezdícími schody v nákupních střediscích.

 

 

 

 

 

 

      Když děti dokončily školu, přestěhovali se Joe a Annie do svého trapperskeho srubu na Wolf Creeku, asi 50 km na sever po Dempster Hwy. Tam žili až do roku 2000.

 



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]