O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

ZÁZRAČNÉ STUDÁNKY PRAŽSKÉ - 3 PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 23 červenec 2015
Mariánský pramen jsem objevila, když byla dcera asi desetiletá a já nechtěla, aby jí špatná známka z tělocviku kazila vysvědčení. A její tělocvikářka trvala na tom, že pokud nebude umět šplh o tyči, tak jednička z těláku nebude. Někde jsem si náhodou přečetla, že v přírodní rezervaci Chuchelský háj byl nově otevřen areál zdraví, který má celkem 17 zastavení s nejrůznějšími druhy cviků a i ta tyč tam byla.

 

 

 

 

 

 

 

Nejbližší víkend jsme u baráku nasedly na tramvaj číslo 17, dojely k Branickému nádraží a přes most Inteligence přešly na levý břeh Vltavy, kousek popošly do Zbraslavské ulice a najednou jsme se ocitly v jiném století.

 

 

 

 


 

 

Malou Chuchli tvoří soubor státem chráněných barokních a klasicistních lázeňských staveb a usedlostí, které sloužily lázeňským hostům. Z vlastních lázeňských objektů, lemujících údolíčko (tzv. Čertovu strouhu), vedou do nitra vápencových skal hluboké chodby, ve kterých se sbírala léčivá krasová voda.

 

Lázně bývaly ve své době velice populární a voda z nich se dovážela i na císařský dvůr na koupele pro Marii Terezii. Vrcholu své slávy dosáhly ve druhé polovině 19. století, kdy se zde scházela umělecká společnost v čele s Jaroslavem Vrchlickým při jeho zdejším letním pobytu;  na návštěvu pravidelně přijížděl třeba sochař J. V. Myslbek, nebo básník J. S. Machar.

 

Nahoru k malé zoo u hájenky a do areálu zdraví se dostanete po žluté turistické značce, ale to byste minuli zázračný Mariánský pramen. Ten najdete, když nad rybníčkem, na rozcestí, odbočíte vpravo na úzkou cestičku. Nejdříve narazíte na studánku, ale dnes již nevypadá stejně hezky jako na fotce.

 

 

 

 
otvírání studánky

 

 

 

 

Voda dříve z trubky stékala žlábkem ve zvláštním mechem porostlém útvaru, který přirozeně vznikl nárůstem travertinu. Ten se nejspíš zalíbil nějaké nenechavé ruce a studánku zmrzačil.

 

 

 

 

 

 

 

Ale to pořád ještě nejsme přímo u pramene, ten vyvěrá o 50 m výše, v boční rokli, západně od studánky, pod oltářem Panny Marie, v uměle vytvořené a dobře zamřížované vodní kapli. Spojení Panny Marie s vodními prameny je známé hlavně díky francouzským Lurdám, kde došlo ke zjevení Panny Marie a k následným několika zázračným uzdravením. Zdejší Panna Marie je poněkud neobvykle vybarvena a připomíná spíše východní ikony.

 

 

 

 

 


Voda z pramene obsahuje velké množství vápníku a hořčíku a je v ní tolik minerálů, že v korytu potoka sedimentuje do podoby travertinových a pěnovcových lavic. Dle dnešních měřítek nemá balneologický význam, a tedy nemá žádné zázračné léčivé účinky. Navíc v podzemní vodě studánky byly naměřeny zvýšené počty koliformních bakterií, které ukazují na průsak povrchové vody a byly zde naměřeny zvýšené obsahy trichlorethenu, terachlorethenu a trichlormethanu, které pocházející z odmašťovacích přípravků.

 

Podle zjištění Českého hydrologického ústavu, který od roku 1986 pramen sleduje, se jedná o jeden z nejvýznamnějších pramenů v Českém krasu, ale i jeho vydatnost v posledních letech klesá.

 

 

 


 

 

 

A pokud nebudete chtít navštívit zoo koutek u hájovny, kde můžete nakrmit divočáky i králíčky a kde na vás krkavec bude volat:“ Karle, ty neřáde!“, nebo učit potomka šplhat na tyč a ani se nebudete chtít podívat k poutnímu kostelu sv. Jana Nepomuckého, který je vysoko vlevo na stráni a pak dojít po stopách Joachima Barranda na Homolku a tam si najít vlastní zkamenělé klepeto euryptera :-), tak se nad vodní kaplí držte vpravo a vystoupejte nahoru k oplocenému areálu Barrandovského filmového ateliéru. A když budete mít štěstí, tak třeba na pláni uvidíte natáčení nějaké pohádky, z postavených kulis na vás bude mávat princezna a kolem vás se bude prohánět nějaký ten rytíř ve zbroji na koni.

 

A pak už je to kousek na tramvaj, která vás po Barrandovském mostě doveze zpět do civilizace.

 

DEERES,

holka s toulavýma botama

 

 

 

 

 

Komentáře (0)add feed
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]