O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

OBRÁZKY Z ŘÍMA IV. PDF Tisk E-mail
Středa, 15 červenec 2015
Přejít na obsah
OBRÁZKY Z ŘÍMA IV.
Strana 2
Strana 3
Strana 4
Strana 5
Strana 6
Strana 7
Strana 8
Strana 9
Strana 10

Pro dnešní den jsme zvolily trochu úspornější program, protože jsme chtěly vyrazit na večerní focení. Zahájily jsme obvyklým pochodem směr Koloseum. První zastávku jsme učinily v kostele sv. Petra v řetězech. Čímž začal DEN 4. ...

 

 

 

 

 

 

Kostel sv. Petra v řetězech (S. Pietro in Vincoli)

 

     Kostel postavený v 5. století n. l. byl původně zasvěcen Petru a Pavlovi, ale po té, co papež Lev veliký získal od císařovny Euxodie zaručeně pravé řetězy, kterými byl apoštol Petr spoután v jeruzalémském žaláři, byl Pavel z názvu kostela vyškrtnut.

 

      Hlavní atrakcí trojlodní baziliky jsou samozřejmě ony řetězy a pak náhrobek papeže Julia II. od Michelangela. Ústřední postavou náhrobku je sedící socha Mojžíše. Starý, nicméně stále svalnatý muž s mohutným plnovousem pod paží svírá Desatero a zadumaně hledí vlevo. Z čela mu raší dva rohy, které vznikly chybou v překladu :-) Hebrejský originál příběhu totiž neobsahuje samohlásky. Takže výraz „q r n“ lze přečíst jako qeren neboli roh, či qaran, což znamená zářit. Jisto je tedy, že Mojžíš se vrátil ze Sinaje se znamením, ale jestli to byly rohy nebo svatozář, zůstane tajemstvím.

 

 

 

 

 

 

     Podle původního projektu se mělo jednat o velkolepé dílo s bezmála 40 sochami, Mojžíš měl být jen jedna z okrajových postav.

 



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]