O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

OBRÁZKY Z ŘÍMA IV. PDF Tisk E-mail
Středa, 15 červenec 2015
Přejít na obsah
OBRÁZKY Z ŘÍMA IV.
Strana 2
Strana 3
Strana 4
Strana 5
Strana 6
Strana 7
Strana 8
Strana 9
Strana 10

 

 

 

 

 

 

 

Marcellovo divadlo (Teatro Marcello)

 

     Z ostrova jsme se vrátily zpět na pravý břeh k divadlu, které začal stavět Caesar a dokončil kolem r. 13 př. n. l. Augustus a zasvětil ho svému předčasně zemřelému synovci, zeti a designovanému následníku Marcellovi. Na rozdíl od běžné praxe, kdy se divadla stavěla do svahu, toto stojí zcela volně. Kde vzali stavitelé inspiraci ke stavbě Kolosea, je celkem zřejmé. Před divadlem se tyčí tři korintské sloupy Apollonova chrámu.

 

 

 

 

 

 

 

 

Posvačily jsme ve stínu kostela sv. Mikuláše v žaláři s výhledem na palác, ve kterém prý bydlel Pilát Pontský.

 

Kostel Panny Marie v Kosmedinu (Chiesa di S. Maria in Cosmedin)

 

     Na místě nejstaršího a nejvýznamnějšího tržiště antického Říma se v 6. století usadili osadníci z Byzance a postavili zde první křesťanské stavby, mezi nimi také kostel P. Marie v Kosmedinu.

Trojlodní bazilika byla v 8. století na konci každé lodi rozšířena o apsidu, stavební formu, která se zde objevila vůbec poprvé v západní architektuře. Ze stejné doby pochází i biskupský stolec. V průběhu staletí byl kostel mnohokrát přestavován, nakonec byl opět uveden do stavu, v jakém byl ve 12. století. Přízvisko „in Cosmedin“ má původ buď od řeckého „kósmos“ (šperk, ozdoba – vnitřní vybavení je nadmíru cenné) nebo od stejnojmenného místa v Konstantinopoli.

 



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]