O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

OBRÁZKY Z ŘÍMA III. PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 02 červenec 2015
Přejít na obsah
OBRÁZKY Z ŘÍMA III.
Strana 2
Strana 3
Strana 4
Strana 5
Strana 6
Strana 7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     Chrám sv. Petra se stavěl 120 let a definitivně dokončen byl až v 18. století. Za dnešní podobou stojí čtyři umělci: renesanční architekt Bramante zadal monumentální měřítko stavby, otec manýrismu Michelangelo je autorem křížení a kupole, Maderno postavil raně barokní loď chrámu a pozdně barokní Bernini vyprojektoval náměstí před kostelem a vyzdobil chrám baldachýnem nad hrobem sv. Petra a Cathedrou Petri, papežským oltářem v závěru chrámu.

 

     Do chrámu vedou patery dveře, z nichž ty pravé, Porta Santa, se otevírají jen jednou za 25 let ve Svatý rok. Prostřední portál, práce renesančního florentského sochaře Filareta, pochází ze staré basiliky.

 

     Ve vestibulu ještě stojí za pozornost Giottova mozaika „Navicella - Lodička“ nad středním portálem. Taktéž pochází ze starého chrámu a zobrazuje Ježíše kráčejícího po vodách.

 

 

 

 

 

     Jednou z hlavních atrakcí chrámu hned v první pravé kapli je Michelangelova Pieta. Od útoku v r. 1972, při kterém Marie přišla o nos, je chráněna pancéřovým sklem.

 



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]