O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

PRAŽSKÉ TOULKY - DEJVICE I. PDF Tisk E-mail
Pondělí, 09 únor 2015
Přejít na obsah
PRAŽSKÉ TOULKY - DEJVICE I.
Strana 2
Strana 3
Strana 4

 

 

 

 

 

 

      Moc se tu nezdržuji a scházím na Evropskou ulici, kde jezdí tramvaje. Evropská ul. 64 – tak na této adrese se nachází bývalá usedlost Serpentka (serpent = had), dnes Hadovka.

 

 

 


 

 

       Novogotická budova v místě, kde by člověk nic podobného nečekal, je příjemným překvapením. Leč pokud bude zrovna období vegetace, moc toho z její krásy neuvidíme. Ani v říjnu, kdy jsem fotila,  se mi nepodařilo udělat fotografie  usedlosti v plné kráse. Zeď, závory, kamery, .. Bývalo tu kanadské velvyslanectví, dnes velmi pravděpodobně spojena vlastnicky se sousedními pozemky, na kterých stál hotel Praha.

 

 

 

 

 

     Moje hodinka v Dejvicích se pomalu chýlí ke konci.

     Pokud vy budete mít více času, můžete zkusit některou z následujících variant.  Je jich samozřejmě nespočet.

 

Varianta A – z Evropské např. ulicí na Pískách projít Hanspaulku, kostel sv. Matěje, usedlosti, v ulici Neherovská je vila Lídy Baarové, poobědvat lze v hospodě Na staré faře.

Varianta B – tramvají na Veleslavín, Jenerálku, kostel sv. Jana z Trníčku, projít Šárecké údolí.

Varianta C – přejít Evropskou do Starých Dejvic. Proboštský dvůr, pak na Ořechovku.

 

 

Druhý díl Dejvic zase někdy příště...

MIA, obdivovatelka  (nejen) Prahy

 

 

 

 

Komentáře (9)add feed
Děkuju moc, : Michal
vždycky mně potěší na duchu když se objeví toulky Prahou od tebe. Je to krásné a i pro dávného Pražáka objevné čtení. Co já toho zapomněl, z Prahy jsem se odstěhoval před 36 lety.
únor 10, 2015 09:28
Moc hezké. : mamča
Já jsem z Prahy nevytáhla paty od narození, ale tyhle končiny vůbec neznám. Tak díky za jejich prezentaci.
únor 10, 2015 10:19
... : deeres
Já jsem na rozdíl od mamčy, už z Prahy paty vytáhla, ale pořád ještě do těchto končin občas zavítám. Jenom mám variantu D, přes Horoměřice do Tiché Šárky a tam už mohu vyzkoušet tvojí variantu B z druhé strany, anebo vylézt nahoru k Matěji a přes Paťanku dolů k Vltavě. Mio, díky za tvé články a hlavně za fotky, sice z těch míst také nějaké mám, ale zdaleka ne tak pěkné, jako ty. Ne, že by v mém novém bydlišti nebylo hezky, ale přece jenom to tu je pro mne poněkud malé. A tak se těším na jaro, až trochu oschnou cesty a budeme dělat delší výlety, aniž bychom přišli obaleni bahnem od hlavy k patě. A jaro už bude brzy, dneska jsem viděla v lese celou stráň sněženek, měly hlavičky ještě zavřené, ale stráň od nich byla celá bílá.
únor 10, 2015 11:51
... : mia I
díky za milá slova. Mám radost, když se toulky líbí. Prahu miluju a pořád tam něco nového nalézám. A to si představte, že jako dítě jsem i školní exkurzi do Prahy odhlašovala, nelákalo mi to kdysi v Praze.

Momentálně bych se tam ráda podívala , v Muzeu hlavního města Prahy je zajímavá výstava Holešovice-Bubny. A na Pražském hradě něco o zámcích ČR. Ale mám teď manžela ve špitále v krajské nemocnici, tak asi zatím nepojedu. Nemůžu nechat doma nenakrmená zvířata.

Druhou část Dejvic už mám rozepsanou. Z Prahy 6 už pak mám prošlý jen Bubeneč (opravdu je rodu mužského). Ale spíš sem pak po Dejvicích dám botanickou zahradu v Malešicích.
únor 10, 2015 15:54
Jestli mám něco na Praze rád, : Krakonoš
jsou to právě Dejvice. Tady jsem prožil nějakejch 7 let a je to jediný místo v Praze, kde se cejtim doma a dobře. Díky za hezkou připomínku! smilies/smiley.gif
únor 10, 2015 23:54
... : deeres
Mio, tak to jsi pro mne učinila objev, vůbec netuším, že v Malešicích je nějaká botanická zahrada a to tam mám kámošku, se kterou kamarádím už od základky a ta bydlí hned vedle Malešického parku.Teď jsem se dívala na mapu, kde by asi tak mohla ona neznámá zahrada být a ona je nahoře na Táboru. Že tam je nějaké zahradnictví a učiliště, to vím, ale nikdy mne nenapadlo, že zahrada je přístupná veřejnosti.
Na podzim byla fotografická výstava o Praze 7, byla venku, rozdělená na tři části. Jedno tablo bylo na Ortenově náměstí (tam jsem si zgustla, protože tam byly fotky ze starých Zátor, které díky metru už neexistují), další nahoře na Letné u Letenského zámečku(tam jsem poprvé uviděla, jak vypadala lanovka nahoru na pláň) a ta třetí byla ve Stromovce u Šlechtovky. Tu snad konečně letos začnou opravdu opravovat.
únor 11, 2015 09:25
deeres : mia I
v těch Malešicích je nádherně, blažený klid. Zahrada i nové skleníky - všechno krásně označené s popisky. A prodávají vlastní výpěstky i květinové vazby, za dobré ceny. Jenže víkendy zavřeno.

Ta Šlechtovka je opravdu věčná škoda, zrovna jako třeba Barrandovské terasy. Ty staré fotky Prahy 7 musí být pěkná nostalgie, když jsi to tam znala. Už by k nám to předjaří mohlo maličko nakouknout, aby se dalo jít na výšlap viď?
únor 11, 2015 09:49
Andy Warhol : kim
kdysi řekl, že miluje města, protože v každém jsou nějaké vesnice. Kdežto obráceně to nefunguje, na vesnici žádná města nejsou. V Praze je krásných vesniček taky dost.
únor 11, 2015 10:50
... : deeres
Mio, my chodíme pořád a je jedno, jaké je počasí. A jaro je za dveřmí, jak slezl sníh, tak jsem včera viděla celou stráň sněženek, byly ještě zavřené, ale to pak stačí jen trochu sluníčka.
Výstava o Praze sedm byla paráda, hlavně ty Zátory. To byla vlastně rybářská osada stejně tak, jako na pravém břehu Vltavy v Tróji, tam ještě pár původních domů zůstalo, ale opravdu jenom pár. Osada na levém břehu se jmenovalo podle vymletých děr v písčitém břehu, ve kterých dlouho do jara zůstával led, to jsou vlastně ty zátory. Já to tam pamatuji ještě z dětství, kdy Vltava nebyla plně zregulovaná a my tam chodili bruslit. V létě v písčitých březích sídlili ledňáčci. Ještě začátkem šedestých let, když jsem se přistěhovala, na Zátorách kokrhali kohouti a v domečcích, které měly u oken širkou předprseň kvetly modré a bílé zvonky - ženich a nevěsta. Někdy v té době tam Hynek Bočan Na kovárně částečně filmoval seriál Záhada hlavolamu s Třískou jako Širokem. Ale větší část seriálu byla natočena někde kolem Řásnovky.
únor 11, 2015 14:00
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy

 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]