O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

PRAŽSKÉ TOULKY - STŘEŠOVICE PDF Tisk E-mail
Úterý, 06 leden 2015
Přejít na obsah
PRAŽSKÉ TOULKY - STŘEŠOVICE
Strana 2
Strana 3
Strana 4
Strana 5
Po bělohorských a libockých toulkách se dnes opět podíváme na Prahu 6, konkrétně do Střešovic. Nejprve krátký pohled zpět v čase. Ves Střešovice, původně Třešovice, je známa od 10. století. Původně Střešovice náležely ke knížecím statkům, r. 1143 byly darovány strahovskému klášteru. Zůstaly v klášterním majetku až do 20. století, neboť tvořily jeho hospodářské zázemí.

 

 

 

 

 

 

 

Do konce 18. století byla výstavba vesničky rozptýlena, na přelomu 18. a 19. století nastal s rozvojem strahovského kláštera i rozvoj Střešovic. Střešovice se tak stávaly lidnatějšími. Několik dat z historie stojí za zmínku. Na místě původní nevelké kaple z r. 1756 vznikl v letech 1889 až 1891 kostel sv. Norberta.  Dále nová zvonička. R. 1899 Vincentinum, opatrovna pro postižené děti, bylo přeloženo na střešovickou Petynku.

 

Roku 1900 vlastnila ves opukové lomy, cihelnu, rukavičkářství. R. 1922 byly Střešovice připojeny k Praze a téhož roku vzniká Ořechovka, r. 1938 pak Masarykova vojenská nemocnice.

 

Dnes se Střešovice dělí na Staré Střešovice, líbezné Střešovičky (o těch už jsem na Kudlance v toulkách psala), Ořechovku, Baterie a pak menší celky nazývané podle usedlostí – Kajetánka, Petynka, Andělka, Hubálka, Malovanka. 

 

Baterie a Ořechovka spolu s Bubenčí, Hanspaulkou, Babou tvoří jedny z nejžádanějších lokalit Prahy 6. Důvodem je dobrá dopravní obslužnost, relativní klid, minimum nákupních center. Domy a vily tu jsou poměrně rozestoupené od sebe a tak zaručují dostatek soukromí, dalším plusem je nižší kriminalita. Při koupi nemovitosti tu ovšem musí kupující sáhnout poměrně hlouběji do kapsy.

 

Nejdříve se ovšem podíváme do Starých Střešovic, kam mne dovezla tramvaj 1 (jede sem i 2,18) zastávka Ořechovka nebo Baterie, vyjde to vcelku nastejno. Ulice Nad hradním vodojemem se táhne mezi těmito dvěma zastávkami a pouze z jedné strany je obestavěná. Prošla v posledních letech proměnou, některé původní domy čekají zřejmě na demolici, jiné byly nahrazeny novými. Ne tak v přilehlé (slepé) Starostřešovické uličce. Tady si člověk musí promnout oči, aby se ujistil, zda je opravdu v Praze. Malé dělnické domečky natěsnané u sebe, lidé si tu doslova vidí do talíře. 

 

Připadám si na miniaturním plácku mezi domy trochu jako vetřelec, ráda bych se kochala, takových míst už v Praze mnoho nebude, ale raději po pár minutách fotografování odcházím. Mimochodem líbilo se tu v minulosti i filmařům.  Film Obecná škola se točil převážně ve Vršovicích, ale několik scén i zde ve Střešovicích. Ovšem tehdejší reálie už se s těmi současnými liší, právě díky bourání starých domů. Dům hokynáře Dusila z Panoptika města pražského tu najdete stále.   

 



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]