O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...
Kontakty
Napište nám |
Poradna Kudlanky |
Právní poradna |
Související články
Přihlášení
Anketa
ZVLÁŠTNÍ PACHUŤ BALENÝCH POTRAVIN |
![]() |
![]() |
![]() |
Středa, 10 prosinec 2014 | |||||||
Strana 3 z 3
Na Sumatře jsem byla svědkem toho, že se v oblastech, kde se palmy olejné pěstují, nedá o pokroku a dobrých životních podmínkách místních lidí vůbec mluvit. Lidé žijí v chatrčích z prken, v toxickém prostředí, bez možnosti získat jinou práci než občasný sběr plodů palmy olejné, protože ta zabírá veškerou zemědělskou půdu.
Palmová plantáž z letadla (foto: Jana Harušťáková) a mladík z kmene Suku Anak Dalam u vykáceného lesa (foto: Fatris M. Faiz)
Co s tím?
Nejlepším řešením je omezit spotřebu produktů, které palmový olej obsahují. Jde často o produkty s malou výživovou hodnotou, které naše tělo stejně nepotřebuje (například sušenky, smažené brambůrky, popcorn a kakaové pomazánky). Druhou možností je nahradit palmový olej místními surovinami, u nás třeba olejem řepkovým.
V historii jsme si museli vystačit víceméně s tím, co jsme byli schopni sami vyprodukovat. Až v posledních dvaceti letech hojně využíváme možnost dovozu surovin a výrobků z jiných kontinentů. Při nákupu obvykle více než cokoliv jiného rozhoduje právě nízká cena. Tak vznikají nevratné škody nejen na vzdálených kontinentech, ale také u nás. Náš průmysl, drobné podnikání a zemědělství odumírají spolu s tropickým lesem.
Zřejmě „je správné období“ přijmout zodpovědnost za naše každodenní rozhodnutí. S nacvičenou hláškou „Jsem jenom spotřebitel. Chci jen udělat nějaký nákup,“ nelze už v dnešní době před lidmi z kmene Suku Anak Dalam, tygrem sumaterským ani před sebou samotným obstát...
JANA KLÁPOVÁ Jana Klápová vystudovala Institut tropů a subtropů na České zemědělské univerzitě. V letech 2008 – 2009 studovala indonéštinu na Universitas Andalas na ostrově Sumatra v Indonésii, v letech 2011 – 2013 pracovala jako analytička potravinové bezpečnosti v Glopolis, o.p.s., což jí umožnilo zúčastnit se další výpravy na Sumatru, tentokrát s cílem prozkoumat problematiku palmy olejné přímo v terénu. V současnosti se věnuje hlavně spolku Spolurádi o.s. (volnočasové aktivity pro lidi s postižením i bez) a koordinuje projekt centra pro osoby bez přístřeší v Benešově.
publikováno se souhlasem Material Times
|
< Předch. | Další > |
---|