O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

PRAŽSKÉ TOULKY - BÍLÁ HORA PDF Tisk E-mail
Středa, 10 září 2014
Přejít na obsah
PRAŽSKÉ TOULKY - BÍLÁ HORA
Strana 2
Strana 3

 

 

 

 

 

 

     Obraz zavěšený v kostele sv. Pavla na Quirinalu byl zničen ohněm r. 1833. Tři kopie tohoto obrazu putovaly: malostranským karmelitánům, do strakonického kostela a do bělohorského kostelíka (1768). Zvenčí mne mj. zaujaly sochy sv. Šebestiána a sv. Rocha od sochaře J. O. Majera.

 

 

 

 


 

 

 

 

     Poslední pohřeb ostatků padlých v bitvě na Bílé hoře se uskutečnil r. 1999. (Do té doby byly ostatky za účelem antropologického průzkumu uchovávány ve vojenském muzeu v Praze).

Objekt vlastní od r. 2007  řád benediktinek Venio. Příslušnice tohoto řádu mají běžná povolání, chodí v civilu a pouze na bohoslužby se oblékají do předepsaného oděvu. Bohoslužby bývají ve čtvrtek a neděli, o vánocích zde bývá vystaven betlém.

 

     Kousek od kláštera stojí na Karlovarské ulici zajímavá, starobylá budova s nápisem Velká hospoda. Jedná se o nedostavěný klášter servitů. Založen byl už r. 1628, místo se však zdálo servitům pro jejich účely příliš vzdálené a tak raději přesídlili ke Staroměstskému náměstí (sv. Michal). Za totality bylo v nedostavěném klášteře sídlo MON.

 

 

 


 

 

 

      Tolik dnešní povídání, kdo má chuť poznávat Prahu může vyrazit, stejně jako já,  směrem k letohrádku Hvězda. Jinak doporučuji sednout na tramvaj 22, jejíž trasa vede z Bílé hory až do Hostivaře. Na Kudle mi tuto linku doporučil kdysi NČ s Milene. Už jsem ji mnohokrát  využila - když bolí nohy, pěkně si sednu a z okna se jen kochám...

 

 

Všechny vás zdraví

MIA,

tulačka po našich krásách

 

 

 

 

Komentáře (6)add feed
Hvězda : babcaivca
je často cílem našich výletů.Chodila jsem tam jako dítě, pak s mými dětmi a teď s vnoučaty.
Doporučuju.
září 11, 2014 09:55
... : mia I
o oboře Hvězda a Liboci tvořím článek teď. Je tam opravdu krásně a navíc je tam spousta cest vedoucích po rovině - vhodné pro hůře pohyblivé či vozíčkáře, velkým plusem je i blízkost tramvaje.

Ještě malá poznámka k dnešnímu článku. K. I. Dienzenhofer je uváděn v knize ze které jsem převážně čerpala - Příběhy pražských svatyní, internetové články vč. Wikipedie většinou uvádí jeho jméno s písmenem t navíc DienTzenhofer. Tolik pro pořádek.

Tento víkend pokračují dny Evropského dědictví EHD 2014. Kdo máte chuť a čas, vydejte se do míst kam se běžně nedostanete.


září 11, 2014 11:00
Dík, : Milene
zase jsem se něco poučila. Tak něco přidám, protože výjimečně vím. smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif Velká hospoda sloužila jako zájezdní hostinec a byla tam prý i ubytovaná manželka Napoleona Marie Luisa. Za první republiky se jí říkalo hospoda u Piskáčků a někteří místní starousedlíci název pořád používají. Taky se tam hrálo divadlo. Za totáče tam byla také vyhlášená argentinská restaurace Pampa Po revoluci tam bylo hospod několik s posezením ve dvoře i noční klub a diskotéka i nějaké byty. Teď to chátrá, protože jsou tam nějaké problémy dědické. Zezadu je vidět klášterní kaple, přestavěná na byt.
Už se těším na Hvězdu.
V sobotu je v Příbrami burza nerostů, kamenů a šperků. Mají tam vždy moc hezký věci. Tak si asi udělám výlet a radost. smilies/wink.gif
září 11, 2014 12:48
Milene : mia I
díky za doplňující info. Tu klášterní kapli mám focenou proti sluníčku, fotka nic moc, tak jsem ji sem nevybrala. Navíc ti co tam bydlí, si do kaple pořídili plastová okna což je jako pěst na oko.


září 11, 2014 13:10
Nevím, : Ivča
jestli bych chtěla bydlet v kapli...Za ta staletí tam musí být spousta různé energie.... Ne že bych věřila na strašidla, ale jsou věci mezi nebem a zemí....

září 11, 2014 19:20
Ivčo : mia I
no režisér Karel Kachyňa s manželkou Alenou Mihulovou (hrála hlavní roli v Sestřičkách)bydleli na Hradčanech v bývalé márnici. Ona tam bydlí po jeho smrti s dcerou stále. Podle záběrů v televizi si to zařídili pěkně. Ale asi bych taky na takový dům neměla náturu.
září 11, 2014 19:50
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy

 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]