O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

NECHCETE PRÁCI? PDF Tisk E-mail
Pondělí, 01 říjen 2007

U hotelu Bohemia, ve středu města Ústí, otevřela jedna firma Agenturu práce. Obrovitá výloha polepena papírky s obou stran a všude samý: příjmeme, příjmeme, i s trhacíma lístečkama. Čumím jen tak pro informaci, jaké jsou nabídky a platy. Máme tady opravdu dost tvrdý nedostatek lidiček na práci.

Jenže - to by zdejší nezaměstnaní museli mít chuť do práce, a takoví tu holt prostě nejsou...

 

 

 

 

     Jeden známej z Teplic si nedávno dovezl nějakou desítku dívek z Moldávie; ne pro sebe, fakt na práci; aby bylo jasno, takovej frajer to tedy zase není. I když říkal, že by se tam dalo opravdu cosi velice pěkného exotického vybrat.

 

     Doufám jen, že nedopadne jako majitel fabriky na výrobu speciálních oděvů ve Cvikově - někdy tak před pěti lety. Ten tam taky v těch severských končinách s opravdu zoufalou nezaměstnaností nemohl najít ženský na práci. A že měl zakázek velice lukrativních spoustu, pro německou poštu uniformy, do Norska teplušky pro pracovníky na plošinách, cosi teplého na Island a podobně. Ten tam těm mladým ženám, shodou náhod taky z Moldávie, postavil nebo spíše zrekonstruoval jeden barák jako penzion. No a za pár měsíců nikde ani jedna noha, polovina děv na E55 a zbytek někde po pražských nevěstincích. Prostě jako vysoce atraktivní typy vydělávaly řádově „n"krát tolik, co u něj sezením a hákováním za šicím strojem. Tak jsem mu tu firmu poté likvidoval a mám na to nezapomenutelnou vzpomínku.

 

     V půdních prostorách byly metráku střihů z tvrdého papíru. A tam jsem se poučil, že střih, myslím tím velikost, se netvoří tím, že menší velikost prostě zvětším a naopak. Je to docela makačka hlavou, což mě nikdy nenapadlo. Zajímavé, na tohle zatím žádnej počítač nestačí. Nebo prej stačí, ale výsledek je docela bídnej. Asi krejčí je prostě krejčí, jen ten ti břicho a hrb vtipně schová. (Křivej charakter ovšem ne.) Abych pokračoval, tak tu hromadu papírů jsem prodal jakémusi německému zájemci za velice, ale opravdu velice slušnou částku. Milej pán potom dost koukal, ale zase se docela ukázal. Zákazník měl duševní software za pár babek, nic vymejšlet nemusí, stroje a ženský prej sežene... Říkám si: stroje možná, ale se ženskejma? Ale ono tam v Němcích je dost přistěhovalců a taky s nimi maj těžký problémy, bez nich to prostě nejde. No, ale tam přistěhovalci pracujou.

 

     Tak táhnu tím naším milým a krásně rozmláceným městem a na rohu v Jirchářích (úzká ulička k nádraží) žebrá příšerně tlustá, bezzubá ženská, špatně jí rozumět, ruce obě natažené, ječí a ječí, že má doma spoustu malé hladové děéci a potřebuje na jejich jidlo hodně hodně peňááázy.

 

     K tomu všemu jí tam sekundovaly dvě děti dost školního věku; proč nejsou v jedenáctou hodinu dopolední ve škole, ovšem nechápu. Že z těch milých dětiček takhle budou zase jenom nevzdělanci, to jejich rodiče nezajímá. Stejně je mají jen jako prostředek k obživě, si myslím já, dlouholetý občan ústecký s opravdu, ale opravdu velkými zkušenostmi! Ale i zdejší úřady tohle prominou bez problémů.

 

     Přesto si říkám, že bych měl udělat dobrej skutek a zaskočil jsem naproti do pekárničky k Honzovi N. Dělá opravdu výborné pečivo a Kateřině strašně chutnají ořechové kotouče se sýrem. Tak jsem nakoupil, nechal jsem si dva kotouče zabalit do zvláštní taštičky. Vrátím se k té chudince ukřičené a dávám jí pytlík s chutným pečivem pro její hladové děti. A co myslíte, že následovalo? Začala na mě tak hlasitě ječet a takové věci, až se davy lidiček zastavovaly - nemůžu sem psát, co na mě vyřvávala, protože by to všechno Daniela musela prohvězdičkovat.  To se nedá fakt napsat.

 

     No a v závěrečné fázi toho zlostného řevu praštila s tím pytlíkem o zem a rozšlapala ho, 24 korun z mé strany prostě a sprostě vyhozenejch.

 

Franta Bouška

 

Komentáře (13)add feed
tos mi připomněl historku : AlenaT
mé kamarádky Mirky, šla ze sámošky a odchytila ji tmavší paní v podivném oděvu, držela ji za šos a lkala, jak uprchli z Rumunska a její děti hladovějí. Mirka zaslzela, vytáhla z tašky jedno krabicové mléko a dala je romské dámě řkouc, "dejte to těm ubohejm chudinkám." Měli jste slyšet ty výrazy, které na ni obětavá matka z Rumunska řvala - a čistou češtinou. Mléko skonšilo přesně tam, co to tvoje pečivo.
říjen 01, 2007 22:46
... : bb
jojo...před 10 lety jsem opustila státní podnik, abych si doplnila vzdělání a přitom se postarala o dva školáčky a současně zahájila soukromé podnikání, hledala jsem za sebe vhodnéhé nástupce...ještě si možná pamatujete, jak bylo před 10 lety, odbory nefungovaly, takže ani zaměstnanci velkých podniků nebyli takoví páni jako dnes, ostatně velké podniky se tou dobou houpaly sem a tam, propouštělo se hromadně, platy nízké, nezaměstnanost vysoká, zaměstnaní nevěděli dne ani hodiny, propustit bylo snadné, dovolená tak 2 týdny, raději nemarodit, výplaty chodily se zpožděním nebo vůbec...myslela jsem si, kdovíco nenabízím: místo u eráru, pokud se neprovede obří průšvih, tak propuštění nehrozí, výplata 10. na účtě do koruny, při nemoci žádný problém - zástup, který měl na práci jen zástup, takže nereptal, že dělá za dva, pracovní doba pevně od od, když bylo třeba vyřídit si něco soukromě, žádný problém, polední pauza hodinu, odbory fungující, takže na vánoce stále ještě kolekce, na Svátek matek ručník a mýdlo, příspěvek na dovolenou, na masáže apod.
Zašla jsem za sousedkou, stejně starou jako já, děti školáci jako moje, narozdíl ode mne od mateřské nepracovala, takže věčně bez peněz. Zvládla by při té práci se o děti postarat, pracovní doba do 15.30, družina i školka do 17.00, víkendy samozřejmě volné, jo a týden dovolené navíc.
Kvalifikaci měla o stupen nižší, ani to nebyl problém, podnik nabízel zaškolení a doplnění kvalifikace.
Tak jsem se k ní nesla s tou nabídkou jak se zlatým vejcem - a tvrdě jsem narazila. Sociální dávky jí v součtu vynesly mnohem víc, než byl můj plat, a ona měla jedinou starost. Aby se to, že to místo odmítá, nedozvěděla její maminka. Ta je totiž ještě ze staré školy, celý život až do penze pracovala a za zdravou, mladou, nezaměstnanou dceru se styděla, tak jí sháněla práci jak se dalo.
No, to bylo před 10 lety, během kterých její děti vyšly základní školu a pokračovaly na učňák a střední školu. Celou tu dobu je podporovali její rodiče, kteří k ní ani nezajdou na návštěvu, jak se stydí, ale vnoučata podporují a ony k nich chodí.
A hádejte, jak to je dnes? Děti letos vyšly z učňáku a SŠ, začaly si vydělávat, a maminka je stále nezaměstnaná, doma.
Loni jsem ji svezla autem do města, tak jsme povídaly a já jí říkám, že kdyby tehdy to místo vzala, měla dnes kolem 15 tisíc čistého. No, pravila ona, to by se mi nevyplatilo. Beru celkem 11 tisíc, když přidáš co bych projezdila, tak je to rozdíl 2 tisíce měsíčně - za to mi těch 8 hodin denně nestojí.


říjen 01, 2007 23:40
... : bb
jinak mě v článku zaujaly dvě věci:
zaprvé to, že mladé dívky z Moldávie jsou "cosi, něco", čili věc ve středním rodě :-)
zadruhé, a to mnohem víc - ten ořechový kotouč se sýrem ? mňam? kde je podrobnější popis, recept - s úpravou pro elektrické domácí pekárny smilies/smiley.gif
říjen 01, 2007 23:42
já to chápu úplně normálka - : ivanka
cosi pěkného, něco pěkného, děvče pěkné... Prostě není to styl od Jiráska, ale to snad neva, nebo va?
říjen 02, 2007 00:06
Ale ten samej problém s tulení nemocí je u nás taky, : ivanka
pokud holt budou přídavky a podpory větší, než nejnutnější, pokud nebudou fasovat poukázky na jídlo - tak se asi vyplatí třeba i ta E 55 blahé paměti. I když, tam to snad frčí pořád, ne?
říjen 02, 2007 00:08
... : bb
ale jasně že neva, jen jsem si všimla - "něco pěkného exotického vybrat" nezní tak pěkně, normálně a přitom úctivě jako "pěkné děvče"
no ale zase když z nich pak byly erosenky, tak...to bylo laciný zboží a tudíž to pasuje smilies/smiley.gif
říjen 02, 2007 00:33
No a právě proto bych byla pro poukázky : wendy
na potraviny, drogistické zboží a oděvy. Žádné peníze na ruku. Z dávek si pouze strhnou nájemci peníze za nájem a energie. Pokud bude systém jako dnes, mnoho drobných a středních šikovných podnikatelů zkrachuje a spousta lidí se bude přiživovat. Jenž podle mne není vůle něco měnit - byly by tu nepokoje a ty by bylo nutno řešit. A na to nemají gebíry. Bohužel.
říjen 02, 2007 08:02
no ale ja se take nedivim : Jasmina
spousta lidem i tady v Belgii,kdyz pobiraji davky cca 1500 euro,hledaji zamestnani,ktera vsak nabizi stejny plat.(nekdy i mene) Plus ovsem jako na podpore maji lide spoustu vyhod,jakoukoliv formaci neplati,mohou tedy navstevovat jazykove,informaticke atd. kurzy zadara,kontribuce neplati a dane velice nizke a co se deti tyce-i na skolach maji finacni vyhody oproti pracujicim.Nastoupis-li tedy do prace,mas na ruku to same,jenze v ten moment Ti odpadaji vyhody,plus platis kontribuce. Neni-li nekdo liny jak ves,chodi makat na cerno,takze to mas -podporu, vyhody a plus i nejaky plat na cerno,uprimne ruku na srdce,kdo by se do prace hrnul?
říjen 02, 2007 09:50
... : jajinecka
Ja vam nevim, ale asi bych se tak nejak stydela bejt na pracaku, kdyz muzu delat. Jasne, v nekterych krajich fakt asi prace neni, ale tady u nas je nezamestnanost necely 3 procenta, takze tady ten kdo nedela, fakt delat nechce. K tem davkam, chtelo by to systemovou zmenu a ne aby stat nahraval tem co nemakaj. Pri danovym proznani si vzdycky pripadam jak trubka. :-))
říjen 02, 2007 11:35
jajinecka : Jasmina
Stydela by jsi se? Normalni slusny clovek by se stydel-dalo by se napsat,jenze dnes je doba uz takova,ze slusny se pta sam sebe;-"jsem slusnej nebo blbej?" Z pisni "co delas to delej rad.."uz nam zbyla jen historie. Oni totiz ti,co delaji radi jsou brzdeny.Pravda je ze jsem jeste slysela sem tam ze kdosi mel udelat praci a on ji udelal a jeste k tomu kvalitne.Vyjimecne,tak jak kdyz kopnes do zeme a narazis na kost dinosaura,tak narazis na toho kdo udela kvalitne a levne.Ale je fakt ze nemluvim ted o situaci v Cechach. Zkus si zde zavolat opravare,instalatera,informatika ...Bude k Tobe chodit na 3x,samozrejmne ze cesty platis Ty,hodiny prace taktez a aby jsi ho po 2 mesicich volala znova. Zvlastni je zde jev mentality zakazniku;-cim min si reknes za odvedenou praci,tim jsi podezrelejsi a bud te uz nevolaji,nebo mezi tim si pozvou "profesionala" aby za par dni Ti do telefonu volali o pomoc.manzel by mohl vypravet. Schvalne se vyrabej smejdy aby zakaznik musil kupovat znova.Protoze oprava ho vyjde draz nez koupe a jeste nema jistotu,ze po oprave pristroj bude fungovat. Vedeni nestoji o lidi co delaji poradne,protoze udelaji jednou a zakaznik je spokojen. Kdo stoji o zdrave lidi? Co by delali lekari? O tom jsem uz minule naznacila pod jinym clankem. Jo,pripoustim ze treba u bb je to jinak.Ten kdo ma mensi soukromou firmu potrebuje kvalitni pracovniky. Na mensi firmy je vyvijen tlak ze bud jednou zkrachuji nebo se pripoji k jine a jine a vznikne ohromna firma. Na cem je vsak takova ohromna firma zavisla....to vi ono vedeni a Buh.
říjen 02, 2007 13:19
Jasmina : jajinecka
Asi jeste nejsem zivotem tak odrbana...:-)) Je fakt, ze jsem asi prirodni ukaz, protoze se mi jeste nestalo, ze bych si objednala remeslnika a ten by mi praci neudelal rychle, kvalitne a za primerenou cenu. A ze je diky tomu cim se zivim, volam neustale. Tech par lidi, co zamestnavam taky odvadi skvelou praci. A delaji ji radi, aspon soudim podle toho, ze jedine dve holky, co mi v prubehu let utekly, sly na MD. Mas ale pravdu v tom, ze ve velkych podnicich se uz asi nenosi takovy to smilies/cheesy.gifelam co nejlip muzu. Mam par znamych ve velkych fabrikach tady okolo a ti mi vypravi primo horory. Spousta cizincu, co delaji pod agenturou a proc by se honili, maji to za stejny prachy. A kdyz to vidi tech par Cechu, co tam delaj, proc by delali vic, kdyz na odmenach to nepoznaj? Je to fakt divna doba.
říjen 02, 2007 13:39
jaji : wendy
na pracáku je mnoho lidí, co se stydějí, to jsou ti poctiví, většinou takoví, co po 20-30 letech přišli ne vlastní vinou o práci. Nejsou na to zvyklí, a celý život dělali. Ti to tu zkrátka nějak "doklepou". Pak je tu hromada ostatních, kteří se práci vyhýbají, dělají jen někde něco na černo a využívají erár. Ti se naopak nestydí vůbec - a vidíš, mělo by to být naopak, viď. Podle mě jsou špatně nastavené sociální dávky, v podpoře na pracáku na půl roku to fakt není...
říjen 03, 2007 07:54
... : jajinecka
Wendy, ja taky nemyslela lidi, co 2 roky pred penzi vyhodi hovado zamestnavatel....Stvou me lidi v produktivnim veku, co nedelaj, neb maj lachtani nemoc. A ze tady takovejch je.:-(( Jezdim kolem pracaku na nakupy, davy mladochu a to je v nasem meste fabrik jak naseto a delat tam nejdou.....Je to tam samej Polak, Ukrajinec, Slovak....neni problem slyset rumunstinu, madarstinu....ale sakra, kdyz se ty fabriky otviraly, tak dostavaly ulevy na danich prave kvuli tomu, ze budou zamestnavat lidi z naseho regionu.Ale nebudu se cilit. Jenom se desim, jak to bude vypadat za dvacet let, pac pro deti generace moji dcery, je pojem nezamestnany normalni. Pro me to navzycky bude mit mirne hanlivy pridech.
říjen 03, 2007 20:42
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]