O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

SPRAVEDLIVÝ OBCHOD PDF Tisk E-mail
Neděle, 07 říjen 2007

Za každým produktem, který spotřebujeme, se skrývá lidský příběh. Napadlo vás někdy, jak žijí zemědělci, kteří vypěstovali kávu či čaj k vaší snídani? Víte, že pěstitelé kakaových bobů pravděpodobně nikdy neochutnají čokoládu? Je pro ně totiž příliš drahá.

 

 

 

    

 

     Mnoho zemí tzv. globálního jihu je dnes závislých na vývozu jedné suroviny (Ghana na kakau, Srí Lanka na čaji). Obchodování s těmito komoditami ale ovládají velké, často téměř monopolní, společnosti a obchodování se děje na komoditních burzách. Ceny jsou tak pochopitelně sráženy na co nejnižší úroveň a částka, kterou dostává konkrétní producent, tak často nepokrývá ani jeho náklady.

 

 

     Příkladem může být káva: exportní příjmy zemí vyvážejících kávu za poslední desetiletí klesly na polovinu, mnoho zemědělců se tak dostalo pod úroveň chudoby. Ve stejném období přitom maloobchodní cena kávy prodaná spotřebitelům vzrostla z 30 na 70 miliard dolarů. To znamená, že zatímco v obchodě platíme více a více, k malým pěstitelům se dostává jen velmi malý zlomek této částky. Často také zapomínáme na fakt, že zemědělci v rozvojových zemích jsou nuceni k maximalizaci výnosu, což má za následek nešetrné zacházení s přírodou a bezohledné hnojení. Naštěstí můžeme jako spotřebitelé životní příběhy producentů ovlivnit. ¨

 

 

     Svým nákupem totiž dáváme hlas určitému ekonomickému a sociálnímu modelu, konkrétnímu způsobu výroby zboží. Jednou z možností, jak pozitivně zasáhnout do mezinárodního obchodu, je princip Fair Trade, neboli tzv. "Spravedlivý obchod".  

 

     Fair Trade znamená příležitost. Příležitost pro konkrétní lidi z rozvojových zemí vymanit se z chudoby a závislosti na obchodních prostřednících. Příležitost pro spotřebitele vyjádřit globální solidaritu a odpovědnost. Příležitost znovu navázat ztracené spojení mezi těmi, kdo výrobky vyrábí, a těmi, kdo je spotřebovávají. Příležitost učinit z obchodu nástroj rozvojové spolupráce. Příležitost dozvědět se více o vzdálených zemích a kulturách...

 

 

 

 

     Fair Trade vychází z koncepce spravedlivého, poctivého obchodování s nejchudšími zeměmi světa. Jde v něm o to, brát výrobce jako sobě rovné partnery, nikoli jako oběti vykořisťování. Důležité je, že nakupovat Fair trade výrobky neznamená dávat almužnu chudým, ale zkrátka podílet se na férovém obchodě s těmi, kteří to potřebují.

 

     Při obchodování s partnery na Dálném východě, v Africe, ve Střední a Latinské Americe nabízejí reprezentanti Fair Trade reálné ceny, které odpovídají skutečné hodnotě výrobků a platí v hotovosti. Výrobci se na oplátku zavazují k dodržování ekologických a sociálních standardů, vyjádřených například těmito pravidly:

 

 

 

  • výrobci nesmí provozovat zemědělství na půdě nově vykáceného deštného pralesa;
  • nesmí používat zdraví a přírodě škodlivé pesticidy podle seznamu vypracovaného Světovou zdravotnickou organizací (WHO) a Organizací pro výživu a zemědělství (FAO) OSN;
  • na farmě nesmí docházet k nuceným pracím a nesmí být za mzdu najímány děti mladší 15 let;
  • je stanovena pracovní doba a ohodnoceny přesčasy;
  • výrobci musí používat výhradně přírodní materiály a tradiční výrobní postupy.

 

 

 

    

      Prvopočátky Fair Trade lze vysledovat po druhé světové válce, a to jak v Evropě, tak v USA. V roce 1946 začala americká organizace Self Help Crafts (dnes Ten Thousand Villages) nakupovat výšivky z Portorika od lidí v těžké situaci. Jen o málo později přišla britská organizace Oxfam na možnost podporovat čínské uprchlíky vykupováním jejich nápaditých zdobných polštářků. 

 

     Další podobné aktivity bychom v počátcích nalezli v Nizozemí či Německu. První čistě Fair Trade obchůdek vznikl v roce 1959 v Nizozemí. Na významu nabyl Fair Trade v 70. letech, kdy se utvořila jeho tradiční podoba - prodej širokého sortimentu řemeslného a několika druhů potravinového zboží ve specializovaných obchůdcích, na farnostech, na akcích pro veřejnost. Dovozci byly vesměs nevládní, církevní nebo jiné organizace, které měly důvěru veřejnosti a které s producenty udržovaly velmi úzký kontakt, jež zprostředkovávaly svým zákazníkům.

 

     Fair Trade dnes představuje celosvětové hnutí, do něhož jsou zapojeny tisíce organizací.

 

Pauli

 

 

Komentáře (13)add feed
děkuji za tento článek : bb
jen víc, jen houšť...
o Fair Trade jsem se dozvěděla náhodou (jako tak často o něčem), když jsem značku objevila na koupené věci, tak jsem zapátrala na netu a našla...bohužel od té doby jsem na značku nenatrefila - pravda, nepídím se, nepátrám s lupou,nemám nákupy běžných potřeb v oblibě a snažím se to odbýt rychle, jednou týdně, na jednom místě - tím spíš bych ale moc uvítala regály označené touto značkou a tam výběr zboží...tak, jako už to bývá u bio produktů

říjen 07, 2007 23:46
Sice jsem pesimista, : Alena P.H.
A bohuzel moc neverim na velke zmeny. Ale stejne Fair Trade je dobra vec. My s manzelem jsme kafe-maniaci, kupujeme si zelene zrna a prazime si svoji kavu atd... Jsme zdruzeni v klubu fanatickych kafaru - a kupujeme ve velkem systemem Fair Trade. A i kdyz kupujeme fakt dobre kafe - svete div se, vyjde nas to levneji.

Dalsi hezka vec je system microloans. Princip je velmi jednoduchy. Ten kdo si muze dovolit dat stranou nejake penize je proste vlozi do systemu microloans(jako priklad uvadim link na KIVA.org Dokonce si muzete vybrat komu to vlastne chcete pomoci - a dany clovek pak dostane vase penizky, buduje svuj maly biznys a splaci pujcku. Cili jste pomohli s penezi, ktere zrovna nepotrebujete a zaroven jste nadale jejich vlastnikem. Nic jste nestratili, tedy vlastne urok - ale urok nikdy neni moc financne zajimavy, ale pomohli jste cloveku v nouzi a udelali jste jedno dobro...to stoji za to.
Jenom chci jasne upozornit - nepremlouvam nikoho k investici do treba uvedene Kiva.org(ta je tu jenom proto, ze maji office blizko ke mne a vim o jejich praci)- ale jenom chci ukazat, ze alespon trochu se lide snazi zlepsovat co se zlepsit ma.

http://www.kiva.org/
říjen 08, 2007 03:34
Jsem všemi deseti pro podobné značky : wendy
je mi líto ničené přírody, a neetické způsoby tvorby zisků mě přímo dráždí a ty udřené lidičky lituji. KAfe mnáme rádi, ale ne všechna nám chutí. Davidoff nebo zelený Jacobs, to jsou naše značky. Ještě že nevíme, jak vznikají...nebo to je škoda ? V každém přpadku bych ráda nějak pomohla. Jedním ze způsobů je i F.T.
říjen 08, 2007 08:46
Zajímavá superschizofrenie !!! : NČ
Jak v dnešní době kapitalizmu, kterej si tady s takovym nadšením budujeme, přičemž např. volbou ODS, KDU, SZ, odsuzujeme vše s byť jen nepatrnym nádechem čehokoliv sociálního, že se současně tak dojímáme osudy vykořisťovanejch.
Nebo si jako chceme takhle kupovat odpustky? Tim, že občas smeteme pár drobků ze svýho tržně kapitalistickýho stolu a utrousíme je mezi skutečný hladovce.
říjen 09, 2007 06:18
No tak někomu to je jedno, někdo o tom ani nepřemýšlí, někdo na tom vydělává, : wendy
jiný je zase přesvědčen, že tomu jak ty píšeš není a další to dělají účelově a po nás potopa....
říjen 09, 2007 09:15
Jak tak čumim, Wen, zvostali jsme tady uplně sami : NČ
Dost dobrá představa - vo samotě s krásnou Wendy.....:-)))))))))
říjen 09, 2007 09:35
...a s tvými krásnými kolenamami... : wendy
ó to bude romantika. A po nás teda ta potopa.
říjen 09, 2007 13:27
při pohledu na tvá kolena : alena tečkovaná
zůstávám všecky celá zmatena
neb mi mysl velmi drásá -kde je k sakru ňáká krása.
Ty kolena jsou fakt hrozný -
měl bys nosit dlouhé hózny.
smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif
říjen 09, 2007 16:22
nejsou kolena jako kolena - například na tadlenc bych se nejen dívala... : ivanka





říjen 09, 2007 16:25
tohle je zajímavé : bb
ty výkřiky o tom, že si lidi činností, která nějakým způsobem může někomu pomoct, pucují svědomí
není to ani kritika, protože ten, kdo tak vykřikuje, obvykle nezná mechanismy a nemá teda přímo co kritizovat...a není to ani návrh, jak to udělal lépe, chytřeji, důsledněji, smysluplněji
co to tedy je? zas mě napadá alibismus...než bych něco udělal/a na úkor svého pohodlí nebo peněženky a třeba tak někomu pomohl/a, radši budu křičet, že to nemá smysl

Mně se zdá lepší občas si na základě informací a podle toho, co mi radí intuice, vybrat něco, pak tomu důvěřovat, zúčastnit se toho a nepočítat s tím, že se v určitém termínu dozvím něco konkrétního, že se dostaví hmatatelné výsledky. No a projekt Fair Trade je takový.


říjen 09, 2007 18:36
Jak uz jsem rekla v prvnim prispevku, : Alena P.H.
jsem pesimistka a bohuzel si myslim, ze se pres FT ani microloans zasadne nic nezmeni - ale pokud se pomuze aspon par lidem tak to stale smysl ma.
Nechci byt utocna, ale mate lepsi prakticky navod jak neco skutecne zmenit?
Ja si nemyslim, ze si treba pres microloans kupuju odpustek, nemam odpustky bohuzel zapotrebi - pac i ja pracuju pro firmu, ktera mne take vykoristuje, aby majitel vzkvetal.
Jestli to dovedeme ad absurdum tak vlastne vsichni muzeme zacit zpivat "Internacionalu".
říjen 10, 2007 06:15
přesně tak : bb
a vůbec, kde se v lidech berou ty úvahy "něco dává -->> kupuje si lepší pocit, pucuje svědomí" ...proč za kapkou dobrého vidí někteří lidé hned něco špatného
chápu, že to souvisí s věkem, ztrátou iluzí a jistou opotřebovaností, ale i tak...
říjen 10, 2007 10:29
to Ivanka : alena tečkovaná
to jsou kolena zvaná "k sežrání" smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif
říjen 10, 2007 11:59
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]