O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

ZEMĚ ZASLÍBENÁ V. PDF Tisk E-mail
Pondělí, 24 březen 2014
Přejít na obsah
ZEMĚ ZASLÍBENÁ V.
Strana 2
Strana 3
Strana 4
Strana 5
Strana 6

 

 

 

 

 

 

 

     Taktéž jsme popatřili na skálu (trochu velikášské označení teda), ke které byla připoutána Andromeda. Myslím, že ji Perseus nezachránil ani tak před mořskou obludou, jako před utopením, které jí hrozilo při každé jen trošku větší vlně.

 

 

 

 

 

Sluníčko už usilovně zapadalo, když jsme se vydali zpět na cestu do Betléma. Čímž ještě dnešním zážitkům nebyl konec, protože po večeři jsme si vyrazili na skok do nočního Jeruzaléma.

 

 

 

 

 

     První zastávku jsme si udělali u starého vlakového nádraží, které dnes slouží jako kulturní scéna, můžete si sem zajít na koncert, přednášku, výstavu či jen tak posedět u kávy.

 

     Pak jsme si prohlédli větrný mlýn z r. 1857, jednu z prvních staveb za hradbami přelidněného Jeruzaléma. Nechal ho postavit anglický žid sir Moses Montefiore spolu s několika nájemnými domy. Sen o mlynářském průmyslu však zůstal jenom snem.

 

     Další zastávka – Kneset, jednokomorový parlament pro 120 izraelských zákonodárců. Hranice pro vstup do parlamentu je 1,5%, to jsou na tom ještě o moc hůř, než my. Před Knesetem stojí pětimetrová litinová menora. Je to údajně kopie menory, která stála v Druhém chrámu a byla vyhotovena podle zobrazení uloupené kořisti na Titově oblouku v Římě.

 

     Kneset-menora je taková učebnice dějepisu ve zkratce, na jednotlivých ramenech je vyobrazeno asi 30 nejvýznamnějších událostí židovských dějin. Pak jsme si ještě prohlédli (jen zvenku samozřejmě) nejvyšší izraelský rabinát a hned vedle stojící Velkou synagogu.

 

     Nakonec jsme vešli Damašskou bránou do Starého města. Jindy rušné ulice byly tiché a liduprázdné. Inu, právě začal šabat. Prošli jsme křesťanskou a pak židovskou čtvrtí až ke Zdi nářků. To místo má genius loci i za dne, ale když je všude kolem tma a nad vámi se tyčí nasvícená ta obrovská promodlená zeď, tak to na vás dejchne dvakrát. Tož to byla taková působivá tečka za pátým dnem.

 

 

 

Můra Blízkovýchodní

(příště křesťanský Jeruzalém)

 

 

 

Komentáře (3)add feed
... : bb2
vychutnám si to večer nebo zítra, teď jsem jen nedočkavě prolítla fotky
březen 25, 2014 11:40
Diky, Muro, : Aloda
moje vystudovana religionistka mi nedokazala vysvetlit vznik krestanstvi, a Tobe se to povedlo jednou vetou smilies/grin.gif
Vidis, jake mas zasluhy! :-)
březen 25, 2014 16:08
... : Vodoměrka
Jo, chtěla bych to taky vidět na vlastní oči... zatím se budu kochat u tvých zážitků a fotek...
duben 01, 2014 10:01
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy

 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]