O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

PRAŽSKÉ TOULKY - FOTOHÁDANKY PDF Tisk E-mail
Pondělí, 13 leden 2014
Přejít na obsah
PRAŽSKÉ TOULKY - FOTOHÁDANKY
Strana 2

Zdravím vás všechny, přeju všechno „nej“ do nového roku – a taky všem příznivcům hádanek co největší trefy.  Dnes mám pro vás tři fotografie známých a velice frekventovaných míst Prahy.  Denně kolem objektů na obrázcích projdou doslova tisíce lidí. Já vás ale budu trochu mást a ukážu méně známou podobu těchto míst.

 

 

 

 

 

 

 

   

 

 

  Na obr. 1 vidíte jednu z TOP památek Prahy.  Většina ji ovšem asi zná z pohledu z ulice (od východu), já jsem fotila ze západní strany.  Kostel z let 1611 až 1613 sloužil původně jako svatyně německých luteránů.  Kostel, zasvěcený původně Nejsvětější trojici, byl oproti dnešku orientován opačně, vchod od západu, kněžiště do ulice. 

 

      Luteránům sloužil bohužel jen deset let, po bitvě na Bílé hoře přichází zákaz luteránských bohoslužeb a rozkaz k odchodu luteránů z Prahy.  Kostel byl uzavřen a císař Ferdinand II. jej pak 16. 8. 1625 daroval řádu bosých karmelitánů. 

 


     V dobách třicetileté války došlo k radikální přestavbě chrámu. Jeho orientace byla obrácena, průčelí směřuje do ulice, kněžiště na západ, přistavěna věž.  V 18. století proslul klášter náležející ke kostelu výrobou meduňkové tinktury, po které byla nebývalá poptávka. Od r. 1730 žil v klášteře i mnich Jozef Dienzenhofer,  syn slavného Kiliána Ignáce.

 


     Klášter byl zrušen r. 1784. Kostel však dosáhl  věhlasu  i za hranicemi naší země a to díky daru Polyxeny z Lobkovic (r. 1628).  O jaký dar kostelu se jedná, by byla už velká nápověda.  Za připomenutí  stojí i obraz P. Marie Mantovské  s poutavou historií a karmelitánská krypta.

 

 

 

 

x x x

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

  Na obr. 2 (za kvalitu se omlouvám, ale pořídit v hustém davu turistů lepší foto se mi nepodařilo) vidíte budovu jedné záložny. Přesný název záložny by prozradil lokalitu. 

 

     Budovu postavil r. 1895 stavitel Skuček,  jehož návrhy doplnil průčelím architekt Jan Šula. Stavba byla dokončena za necelý rok, kritika ji ovšem tehdy označila za „projev bezduché pseudorenesance“.   

 


    Má otázka tentokrát nesměřuje jen k lokalitě. Ve věži záložny žil jeden režisér (dnes tu žije jeho syn). Znáte jméno režiséra (1923 – 1993), jehož jméno je spojeno s filmy Světáci, Bílá paní, Noc na Karlštejně, Ďábelské líbánky atd.?

 

 

 



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]