O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

SOMÁLŠTÍ PIRÁTI PDF Tisk E-mail
Neděle, 12 leden 2014

Následující video bylo natočeno kameramanem ruské válečné lodi, která hlídkuje v piráty zamořeném Perském zálivu jako součást mezinárodních sil.  Mariňáci z této válečné lodi zaútočili na somálskou loď pár hodin poté, co piráti ukořistili ruský ropný tanker  Moscow University a zajali rukojmí.

 

 

 

 

 

 

 

 

      Námořnictvo Evropské Unie, které v těchto vodách hlídkuje, nezasáhlo, protože se obávalo, že při zásahu budou oběti.  Rusové osvobodili loď i  Somálci zajaté námořníky a pak piráty umístili na zádi jejich vlastní lodi. Následně prohledali pirátskou loď, na které nalezli mnoho zbraní a trhavin.

 

      Poté prý pirátské plavidlo vyhodili do povětří. Kapitán ruské lodi použil k řešení protipirátské zákony  z 18. a 19. století (stále platné), kdy kapitán má právo naložit s piráty podle vlastního uvážení... (Obyčejně byli pověšeni.)

       

    

 

 

Zdroj: internet

 

Dost často čteme o dalším přepadení velkých lodí těmito pirátskými loďkami;

myslíte, že se tento problém podaří vyřešit?

 

 

 

 

Komentáře (22)add feed
Nepodaří, ale "ruskému řešení" fandím. : Myška
Proti pirátům by se mělo postupovat tvrdě a měli by je vždycky postřílet. Žádné slitování, žádné ohledy.
leden 13, 2014 06:26
Souhlasím s : Espi1
Myškou. Ani já to na žádné ohledy nevidím.
leden 13, 2014 08:53
doporučuji : Kamila
film Kapitán Phillips... vždycky jsem si říkala, jak by se mohlo tak malým loďkám vůbec podařit uspět - no, jsou prostě zoufalí...
Ten film je fakt dobrý.

leden 13, 2014 08:54
. : toulavej
Zrovna minulý týden dávali dokument USA (2010) na Prima ZOOM o somálských pirátech – „Americké námořnictvo versus piráti (U.S. Navy: Pirate Hunters)“ možná se dá vidět na iprima.cz

Americká válečná loď hlídkuje u somálských hranic, vojáci po zuby ozbrojení ve zdejším horku donekonečna nacvičují zásah proti ozbrojeným pirátům, když se ozve obchodní loď s žádostí o pomoc, útočí na ní pirátský rychlý člun. Loď je vzdálená asi hodinu nebo dvě od Američanů. Ihned vzlétne vrtulník, během deseti minut je nad člunem asi šesti pirátů a stojí tam, dokud se nepřiblíží válečná loď. Černouškové okamžitě nahází všechny zbraně a náboje do moře a když je přijedou zkontrolovat dva čluny z americké lodi s vojáky s namířenými zbraněmi a odvezou je k výslechu na svou loď, po dvouhodinovém výslechu se dozví pouze, že jsou rybáři. A i když pilot vrtulníku jasně viděl, jak hází zbraně do moře, žádné zbraně se nenašly, není tedy žádný důkaz a tak je musí propustit :-) Taková jsou mezinárodní pravidla demokratických států.

Vojáci byli zprvu natěšení, že jdou do ostré akce i když měli trochu obavy, jak to skončí proti dobře vyzbrojeným pirátům. Teď nechápou, že riskovali zbytečně, když nic nevyřešili. Ty odhozené zbraně piráti snadno doplní za výkupné za lodě, které zajmou příště.

A pak následuje vysvětlení, jak je možné, že několik pirátů se může snadno zmocnit obrovských zaoceánských obchodních lodí s malou neozbrojenou a pro boj nevycvičenou posádkou. Stačí k tomu rychlý člun, který dohoní každou loď, jedna RPG nebo bazuka, která by mohla prostřelit kýl lodi a potopit ji a několik ozbrojených pirátů, kteří pak obsadí bez odporu velitelský můstek a mohou si diktovat podmínky výkupného. A protože obchodních lodí jsou desetitisíce, nemůže mít každá ozbrojený doprovod. Navíc piráti mohou odposlouchávat lodě a tak vědí, kde se jaká právě nachází a počkají si na vhodné místo přepadení.

Není nad humánní korektní přístup a princip presumpce neviny v demokratickém systému Západních zemí :-)))
leden 13, 2014 11:44
Jak to : Aleš
tak vidím, tak asi Rusové budou do budoucna jediní, kteří budou ochotni a schopni řešit otázku "přemnožených" vyznavačů koránu. Bohužel, nebude asi důvod, proč by to měli dělat i mimo své území.
leden 13, 2014 12:20
... : bb2
Problém se asi nevyřeší, protože, jak píše toulavej, ruské řešení není dost demokratické podle současných měřítek. Mně přijde naopak velice demokratické, a proto zcela v pořádku.
leden 13, 2014 12:28
Vy zase perlíte. : Sinix
Asi nevíte, že ti Rusové je původně chtěli odvézt a soudit v Rusku. Jenže pak zjistili, že by to odporovalo mezinárodnímu právu, a tak je vysadili na gumový člun a poslali zpět do Somálska; beze zbraní, bez vybavení. Osud pirátů není znám, krátce po odplutí se ztratili ze zaměřovacího radaru. Soudí se, že se utopili, ale jisté to není.

Tento případ je navíc 4 roky starý. V oblasti hlídkují válečné lodě NATO, EU, USA a dalších zemí. Od té doby nebyl zaznamenaný prakticky žádný úspěšný útok somálských pirátů. "Problém" už je vyřešený.

To je nápad, Myško, a postřílíme je všechny - pro jistotu. Jen tak dál. Naštěstí Západní svět není v tom vynášení rozsudků smrti tak horlivý.

Ano, zrovna Rusáky dávejte za vzor: demokracie, křesťanství, atd. To jsi, Aleši, vymyslel sám, nebo ti to někdo poradil? Zkuste se na chvíli zamyslet, lidi, než začnete spravedlivě čtít oheň a síru. smilies/undecided.gif
***
leden 13, 2014 20:17
Sinixi, nedštím ani oheň ani síru. : Myška
Vždycky, od doby, kdy se lidi naučili stavět lodě, byli i piráti, a vždycky byli potíráni. Co by bylo špatného na tom, kdyby vždycky, když jsou chyceni, byli i zastřeleni? Falešný humanismus je na nic.
leden 13, 2014 20:52
Myško, : Sinix
mnohdy to byly děti. Patnáctileté, šestnáctileté apod. Bohužel zfanatizované nebo hladové, ale pořád děti. Budeme střílet do dětí? V čem jsme pak lepší, než tamti fanatici? Jen by mě zajímalo, jestli bys byla tak radikální, kdyby se jednalo o tvé dítě. Kdyby se chytlo špatné party a někoho oloupilo, nebo dokonce zabilo? Co vídám ve zprávách, tak spíš ne.

Na druhou stranu, pokud bychom je popravovali, ničemu bychom nepomohli. V jejich zemi by byli považováni za mučedníky a naopak by to povzbuzovalo jejich následovníky. Tady opravdu násilí plodí násilí. Tohle je mnohem lepší. Vrátí se domů s prázdnýma rukama, bez vybavení a s ostudou. To je pro ně mnohem větší trest než smrt. Věř mi, že je to mnohem efektivnější.

Do třetice, ve skutečnosti to byli piráti asi jako ty nebo já. Jediné, na co hráli bylo, že měli lehké rychlé čluny a že posádka tankeru, nebo výletní či obchodní lodi nebyla ozbrojená. V pozdější fázi, když se posádky začali ozbrojovat dokázali somálské piráty odrazit sami i bez pomoci válečných lodí. O tom, jak špatně měli piráti ty akce připravené svědčí i to, že několikrát omylem zaútočili přímo na vojenské plavidlo, proti němuž neměli pochopitelně nejmenší šanci. Popř. lehce vpluli do připravených pastí.

Takže tak.
leden 13, 2014 21:28
Sinixi, dítě, které mne přepadne se zbraní v ruce, : Myška
a šestnáctiletý ba ani patnáctiletý kluk už tak moc dítě není, a tito zvlášť, ti museli dospět brzy, je stejně nebezpečné, jako třeba pětadvacetiletý dospělý. Nevím proč bych měla mít já ohledy, když on je ke mně nemá.
Moje dítě - ani jedno - není násilník. Nemusím si představovat co by kdyby, to mne nezajímá, nemá proč.
Jestli věříš tomu, co píšeš v posledních dvou odstavcích, nemáme se o čem bavit, protože to vidíme každý zcela jinak.
leden 13, 2014 21:53
Sinixi : Alena P-H
je mi na tobe sympaticke, ze jsi hodny. Ale bohuzel, zkus se trochu vice informovat. Svet je asi trocha jiny, nez ho chces videt.
Somalsti pirati nejsou chudobni a umirajici od hladu chlapeckove. I kdyz urcite se k nim i takovi dostali. A snad tak i zacinali. Ted je to ale byznys, ktery nezacina pohledem zoufaleho tatinka na jeho hladovejici deti a odhodlanim udelat cokoli, jenom aby nakrmil jejich hladove krky.
Paklize te tema somalskeho piratstvi zajima, muzu ti poslat linky na The Guardian, The Economist, The Bussiness Insider(to jsou nektere zdroje, ktere jsem si precetla, protoze mne to zajimalo a hlavne jsou to zdroje vice-mene duveryhodne).
Jenom par udaju:
V letech 2005 az 2012 pirati vydelali 400 melounu, v prumeru 2,7 mil. na pripad. Na jednoho unosce je to mezi 30-75 tisici dolaru. Zajimavosti je bonus 10 tisic dolaru pro prvniho muze na atakovane lodi.
Levna piratska operace stoji nekolik set dolaru, to vetsinou hradi dobrodruzi ze sveho. Ale vetsi stoji az 30 tisic. Na to uz je potrebne financovani. Prekvapive somalsky financni sektor je velmi dynamicky a roste rychleji nez jakykoli ekonomicky sektor teto zeme. Piratstvi je financovano byvalymi piraty, policii a vojskem, drogovymi dilery-khat listy. Ti pak berou 30-75% z vykupneho. Samozrejme s rostoucim ziskem se do taho zapojili i Somalci ze zahranici, je to propojeno i s fanatickym nabozenskym hnutim Al Shabab a Al Kaeda.
Od r. 2011 se cisla utoku a unosu zacali zlepsovat. V danem roce bylo unesenych 758 namorniku. V r. 2012 uz pak jenom 75 namorniku v 75 utocich. Posledni uspesny utok se uskutecnil v kvetnu 2012. Byl to utok na recky tanker Smyrnij a vzali tam 26 namorniku. Ziskali za to 12 melounu.
Cele to Somalske piratstvi neni akt zoufalstvi ale tvrdy byznys.

Je to krute, ale nemyslim si, ze soucit piraty zastavi. Proste jsou v oblasti vojenske lode. A bohuzel si take myslim, ze zasahy tak jak je Rusove predvedli, jsou docela presvedcujicim argumentem.
leden 13, 2014 22:23
Aleno, : Sinix
ale jo, souhlasím s tebou. Pirátství je business (ostatně vždycky byl). Určitě byli napojení i teroristické skupiny. Nicméně jak sama správně píšeš, jsou již 2 roky pasé. A ten případ s Rusy, který je zmíněn v článku dokonce skoro 4 roky. Zkusili to, narazili a vzdali to. Dokonce přímo jejich král Mohamed Abdi Hassan (přezdívaný Velká huba) prohlásil, že končí. Je po všem a už hezky dlouho.

Rusové nepředvedli nic, co už nepředvedli tady u nás a v jiných státech. Kromě toho podobné úspěchy slavily i ostatní země. Nevidím na tom nic, za co je vyzdvihovat nad ostatní.
leden 13, 2014 23:51
Rusofilka nejsem : Alena P-H
ac jsem se rustinou mnoho let zivila. Ale musim uznat, ze Rusove jsou v boji s piraty velmi ucinni. Nikdo nebude riskovat, kdyz je to nebezpecne a nevynasi to. Ale kdyz si prectes odborniky na danou oblast zhoduji se v tom, ze nejvetsi zasluhu na zklidneni ma pritomnost vojenskych lodi v oblasti a to, ze si lode najimaji svoji vlastni ostrahu a ozbrojuji se.

Co se tyce samotneho piratstvi tak se mi rusky razny pristup zda spravny. Kdyby kradli jenom tovar tak si reknu, ze kvuli nicemu se zabijet lidi neoplati. Ale unosy to je uplne jiny pripad.
A treba USA take uspesne zvladlo pripady piratstvi, jenom pak nebyli tak razantni jak Rusove a piraty se snazili zajmout a soudit. Rusove se s tim nijak moc nezdrzovali. Nemuzu je za to s cistym srdcem chvalit - ale paklize je muj manzel ci syn namornik a plavi se v oblasti - urcite by jsem si prala, aby se kolem potulovala ruska lod.
Samozrejme je tohle vse jenom teorie od psaciho stolu. Syna nemam a manzel se uz asi namornikem nestane... smilies/smiley.gif Jenom se ve mne pere boj o to co je spravne. Zdali razne odstranit/zabit piraty nebo je hezky chytit a soudit, popripade poslat do vezeni. Nejak se teoreticky klonim k tomu prvnimu.

leden 14, 2014 08:06
On je to problém více stran : micka
Dnes se z pirátství stal byznys. Proti pirátů je třeba se bránit.

Ale začátek nastal v okamžiku, kdy lodě pro průmyslové zpracování ryb začaly vylovovat původní loviště místních rybářů. A že tyto lodě jsou zatraceně efektivní v likvidaci populací ryb a mořských živočichů. Rybáři tedy neměli ryby, zato měli malé lodě.

Dnes je samozřejmě pirátství nesrovnatelně výnosnější než rybaření a stalo se součástí tamější ekonomiky. Nic nového pod sluncem. Tutéž situaci jsme tu měli v Evropě v 18. století také.
leden 14, 2014 08:48
Sinixi, : bb2
nevím, pravda, nezajímám se o to víc než o jiné zprávy ze světa, ale tak jsem si teď zadala do vyhledávače "somálští piráti", a našla třeba tohle
http://www.ceskatelevize.cz/ct24/svet/248749-somalsti-pirati-se-cinili-za-sedm-let-vybrali-na-vykupnem-osm-miliard/
Údaje za loňský rok ještě nejsou zřejmě k mání, tak je 13.1., dejme tomu, že loni tedy "prakticky" žádný případ pirátského útoku nebyl, jak píšeš. Ale ta statistika se týká let 2005 - 2012, tzn., že předloni a dříve piráti pirátili. Ostatně i v jiných zprávách z loňska vidím "už rok ani ťuk", takže v 2012 útoky ještě byly. Možné jich bylo méně, možná ne, to nevím. Ale i kdyby to byl jeden jediný případ, nevím, proč by se měly brát nějaké ohledy. Tím spíš, že neloupí chudí kluci, aby měli na chleba, ale jde o organizovaný zločin.
Ptáš se, jak bychom reagovaly, kdyby piráty byly naše děti. No, jako mámy, pochopitelně, však ani nečekám, že by mámy těch pirátů volaly po jejich popravě. To je v pořádku, když jde o rodiče. Já lituju i mámy vrahů dětí a chápu, že se snaží pro své syny najít nějakou omluvu, že je pro ně těžké přijmout skutečnost. Tím těžší to musí být pro rodiče somálských mladých pirátů, když vidí jak to je, jak byly jejich děti zneužity, když vědí, že za to, kým se jejich děti staly, může situace v jejich zemi, v tamní společnosti. To všechno chápu.
A oni zrovna tak jistě chápou druhou stranu, která se brání a chrání jak umí. Nevidím na tom nic špatného, všechno je jasné, všichni vědí, co je špatné a co ne. Že jsou tam zmanipulovaní kluci, kterým vtloukly do hlavy nesmysly? možná jsou. V celé Africe je spousta mladých kluků, co zabíjejí, přepadávají a loupí, někteří nevědí ani pořádně proč a nemají z toho nic. Mají to proto ti, kterých se to týká, snášet a nechat se olupovat, zabíjet, krutě mrzačit, znásilňovat, znetvořovat?
Tak si představ, že na takové lodi bude tvůj syn, třeba na letní brigádě, bude tam tvrdě dřít, aby si vydělal, doma ho budete čekat po prázdninách, než nastoupí zase na vejšku - a místo toho by strávil několik měsíců, rok, nebo dokonce dva roky, jak se taky stalo, v zajetí, v bídných podmínkách. Vrátil by se v takovém stavu, že by už nikdy nebyl zcela v pořádku, nebyl by schopen dostudovat, normálně žít a jen by běhal po doktorech.
Asi bys pak neměl mnoho pochopení pro jeho únosce.

Nene, na takhle hrubý pytel klidně hrubá záplata. Když pomůže hlídkování lodí, ok, když nepomůže, ať se klidně, pro mě za mě, uplatní "ruská" metoda.
leden 14, 2014 18:29
Něco vo humanismu: : Krakonoš
Dítě, který je připravený mě zabít kalašnikovem, nejni v mejch vočích více dítětem, i kdyby mu bylo 5 let. Někdy je třeba učinit nehumánní akt, aby se zabránilo pokračování jevu, jehož projevy a důsledky jsou ještě mnohem nehumánnější. Bylo kdysi třeba zlomit odpor Japonska velmi nehumánním svržením atomovejch bomb na jejich města. Bez týhle brutální demonstrace převahy, při který zahynulo mnohem víc dětí (navíc nevozbrojenejch) než u břehů Afriky za celou historii pirátsví dohromady, by pokračovala válka s Japonskem kdovíjak dlouho s patřičně hnusnejma nehumánníma následkama. Fašistický Japonsko sklidilo, co zaselo.
Takže s palbou na lodi plný pirátů, pokud teda skutečně někdy probíhá, bez problému souhlasím. smilies/wink.gif
leden 14, 2014 20:48
... : JarkaJ
Ufuf...takze ty bomby byly v poradku ?? Protoze USA nebylo schopno vymyslet lepsi strategii boje s Japonskem, bylo potreba zabit nebezpecne civilisty a jeste nebezpecnejsi decka? Aha, tak ja to vidim rozhodne jinak. Ale to je jiny tema, ne jednoduchy, ne jednoznacny a trochu vzdaleny od tematu tech piratu. Tak dobrou, jen me to trochu nadzvedlo ze zidle, tak jsem se musela ozvat, ale uz si zas sedam...smilies/smiley.gif
leden 14, 2014 23:57
Ne, vopravdu to nejni jednoduchý téma, : Krakonoš
ani bych se tu do něj nechtěl pouštět. Takže radši posedíme smilies/wink.gif. V hitlerovským Německu zahynulo při kobercovejch náletech spojenců víc civilistů než v Hirošimě a Nagasaki dohromady, ale nikdo se nezvedá ze židle s argumentem, že měli spojenci zastavit Hitlera nějak jinak, líp, humánnějc. Takže ty bomby v Japonsku byly podobně "v pořádku", jako plošný nálety spojenců na německý civilní cíle. Tolik můj malej příspěvek do tý raději nezapočatý diskuse. smilies/grin.gif
leden 15, 2014 00:08
. : toulavej
Ano, s odstupem lze říct, že ty bomby byly prospěšné, nejen urychlily konec válčení Japonska, ale zachránily v následujících letech svět před zničením, před jejich dalším použitím a to mnohem ničivějších. Byla to taková názorná brutalita, kterou si už nikdo potom nedovolil použít jako první.
leden 15, 2014 11:25
... : mikin
Nejen bombardovani Nemecka, ale i klasicke bombardovani Japonska bylo mnohem strasnejsi a nicivejsi nez obe atomove bomby. Cela mesta tam po utocich zapalnymi bombami lehla popelem. Ale jaderne zbrane daly Japoncum duvod se vzdat se cti. A tim se zabranilo mnohem vetsim ztratam, ktere by pri dalsim bombardovani obycejnymi bombami a invazi byly mnohem vyssi.
Co se tyce te ruske akce, tak nevim. Po bitve je kazdy generalem.
Jisteze je dobre proti teroristum a piratum postupovat pokud mozno razantne, ale pokud se nepovede.......
Staci si vzpomenout na ten rusky zasah nervovym plynem v moskevskem divadle. To byla naopak pekna ostuda....
leden 15, 2014 15:12
.. : kolemjdoucí
mikin přesně napsal to podstatné. "Strašná zbraň" byla záminka, jak se vzdát a neztratit tvář. Nedávno o tom byl obsáhlý článek někde na netu.
leden 15, 2014 17:49
... : Sancho
Já to vidím tak, že když je dítě zralé na zločin, je zralé i na trest. Ano, každý rodič svoje dítě hájí, ale v případě nezletilých vrahů by měli být souzeni i jejich rodiče, protože ve výchově jednoznačně zklamali. Ono kdyby si šel za TČ svého nezletilce do jeho zletilosti sednout rodič, razantně by ubylo různých šikan ve školách a podobně. Nebo je rozdíl v tom, když mi někoho blízkého zabije dospělý a já vím, že bude řádně potrestán, a nebo v tom, když ho zabije dítě a žádný trest ho nepostihne? Pokud vím tak spravedlnost má zavázané oči, aby každému měřila stejně. Pokud kdokoli na kohokoli vytáhne zbraň, MUSÍ TAK UČINIT S VĚDOMÍM, ŽE I JEMU JDE O ŽIVOT.

duben 24, 2014 10:31
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]