O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

PRAŽSKÉ TOULKY - POMNÍKY PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 28 listopad 2013
Přejít na obsah
PRAŽSKÉ TOULKY - POMNÍKY
Strana 2

 

 

 

 

 

 

 

Třetí zastávka


     I další pomník má souvislost se studenty.  Při cestě za krásnými bubenečskými vilami jsem po vystoupení z tramvaje zvolila trasu kolem Špejcharu. Zde, kousek od stadionu Sparty, stojí nenápadný pomník kolonie Kolonka. Ubytovací domky si postavili v r. 1920 za pomoci sponzorů sami studenti. Jedním ze sponzorů byl i samotný T. G. Masaryk. Dřevěné kubistické budovy podle návrhu prof. Miloše Vaněčka obývali především chudší studenti, neboť cena za ubytování byla nižší než na jiných kolejích.

 

 

 

 

 

  


      V létě zde vlály šňůry s prádlem, v zimě se za okny chladily zásoby jídla a vůbec zde panoval živý ruch.  Bohužel Kolonku stihl neblahý osud. R. 1929 částečně vyhořela a ještě horší rána ji potkala 17. 11. 1939. Tehdy byli studenti jednotkami SS násilně vyhnáni, odvezeni do Ruzyně a další den do koncentračního tábora Oranienburg…

 

      Kolonka následně sloužila jako ubytovna pro německé oddíly.

 

     Studenti se sem po válce vrátili a až do r. 1979 Kolonku obývali. Pak ustoupila výstavbě  tramvajové točny. Bývalí studenti však na svoje útočiště z mládí nezapomínali a několik hodin před osudovými událostmi na Národní třídě, 17. 11. 1989,  odhalili nenápadný pískovcový pomník na Letné.

 

 

x x x  

 


      Tolik velmi stručně k několika nenápadným pomníkům. Pokud vás můj dnešní článek zaujal, můžete si daleko více informací vyhledat na internetu za pomoci strýčka googla. Sami budete překvapeni, kolik historie a dalších zajímavostí objevíte.

 

MIA

 

 

 

Komentáře (4)add feed
Mio, : Myška
opět děkuji za rozšížení obzorů.
listopad 29, 2013 07:01
Překlep - : Myška
rozšíření smilies/wink.gif smilies/cheesy.gif.
listopad 29, 2013 07:02
... : deeres
Podle Radko Pytlíka byl Karel Mecséry de Tsoor pěkně práskaný pán, onu silnici osobně nestavěl, jenom se zasadil o její zbudování za státní peníze, aby nemusel chodit pěšky do dolní Stromovky, ale mohl se vozit kočárem a pak se na paměť svého hrdinského činu nechal zvěčnit na onom sloupu, který tam stojí s jeho vytesaným jménem dodnes.
listopad 29, 2013 10:43
deeres : mia I
ano, i z těch stránek jsem čerpala info http://radkopytlik.sweb.cz/praha_pe_b.html
listopad 30, 2013 08:27
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy

 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]