O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

PRAŽSKÉ TOULKY - POMNÍKY PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 28 listopad 2013
Přejít na obsah
PRAŽSKÉ TOULKY - POMNÍKY
Strana 2

Dnes nemusíte obouvat vycházkové boty, nebudeme vyrážet na tradiční vycházky. Dnes si můžete uvařit dobrý  čaj, případně kávu a pokud nemáte v dlouhém podzimním večeru práci a máte chuť sedět u počítače a číst o zajímavostech z naší historie, dám vám několik tipů. Dnešní toulky by mohly mít podtitul Svědectví vytesaná do kamene.

 

 

 

 


     Jak mi tento netradiční nápad přišel na mysl? Narazila jsem v různých částech Prahy na několik pomníků, a když jsem pak na internetu hledala informace k nim, zjistila jsem, že ukrývají mnohem víc, než by se mohlo na první pohled zdát.

 

 

Zastavení první 


 

 

 

     Kousek od  Místodržitelského letohrádku v pražské Stromovce  stojí nenápadný obelisk  s nápisem „Mecsery Strasse 1861“.  Nese jméno po muži jménem Karel Mecséry de Tsoor, narozeném v Táboře, který žil v letech 1804 – 1885.

 

     Rakouský státní úředník. Od r. 1848 viceprezident české gubernie, 1849 místodržitel až do r. 1860, kdy byl jmenován ministrem policie ve Vídni. Podílel se na potlačení tzv. májového spiknutí, při kterém bylo potlačeno několik českých radikálních demokratů a intelektuálů v čele s Karlem Sabinou a J. V. Fričem. 

  
     Zprvu kamenitou, pískem sypanou cestu dal Mecséry vybudovat pro odstoupivšího Ferdinanda I., který velmi rád jezdil od Hradu Píseckou branou do Stromovky královskou silnicí (dnes Pod Kaštany) . 

 

     Při  slavnosti 27. 10. 1860 byla silnice otevřena,  její dolní úsek u promenády bývalého rybníka pak měl jméno podle Mecséryho dcery Johany, tedy Johanruhe.

 

 

 

 

 

 

 

 

Druhá  zastávka 

 

 

 

     Tentokrát bude v Klementinu.  Zde stojí na I. nádvoří (nevím, zda se v současné době neopravuje) Pomník studentské legie, častěji nazývaný Pražský student.

 

      Představuje mladého muže (Jiřího Plachého) ve studentském kroji z období třicetileté války v bojovém postoji a s praporem v levici, kterak se nohou opírá o schematizovaný most. 


      Pomník navrhl Josef Max Calasanza r. 1847, vytvořil jej Maxův žák Julius Melzer. Byl vytvořen jako oslava boje studentů proti Švédům r. 1648, současně jako připomínka výročí založení pražské university. 

 

      Události r. 1848 však zabránily odhalení pomníku a ten byl proto na své místo postaven až 24. 9. 1863.

 

 



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]