O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

PRAŽSKÉ TOULKY - SV. HAŠTAL PDF Tisk E-mail
Úterý, 12 listopad 2013
Přejít na obsah
PRAŽSKÉ TOULKY - SV. HAŠTAL
Strana 2
Strana 3

 

 

 

 

 

 

 

 

     Posledně jmenovaná ulice dostala jméno podle Jana Řásného z Řásnova, hejtmana strahovského kláštera. Ten zde koupil dům nesoucí dnes č. 785/3 v letech 1667 – 1669,  současná podoba domu je dílem Matěje Blechy z r. 1877.

 

 

 

 

 

     V 15. století se  ul. Řásnovce říkalo Mezi králi, ale nenechme se mýlit, král bylo označení pro čističe stok. Bydlela zde vesměs chudina. Později nesla ulice jméno Šnekova podle výrobce karet Schneka a různými zkomoleninami se ujaly i názvy Šneková, Hlemýžďová, Slimáková. Ani dnešní název ulice Řásnovka není tak úplně přesný, neboť dům Řásnovka leží v sousední ulici Za Haštalem. V domě č. 784/2, ukrývajícím zbytky gotického sklepení,  bývala v době Karla IV.  artistická fakulta UK.

 

     Řásnovka nebyla původně  ale  jen ulice, nýbrž celá   čtvrť ,plná tajemných zákoutí, uliček a dvorků,  sahající od Revoluční třídy podél Vltavy až k nemocnici U milosrdných , zbourána cca 1907 – 1960.

 

 

 

 

 

Okolí sv. Haštala je považováno za jedno z inspirativních  míst fiktivních Stínadel. R. 2007 se u příležitosti 100. výročí narození p. Foglara dostalo pojmenování Ve Stínadlech bezejmenné uličce spojující ulici U Obecního dvora s Haštalským náměstím.  Touto lokalitou se nechal inspirovat i Alfréd Technik v knize Muži pod Prahou.  Narodil se zde Géza Včelička, Karel Sabina.

 

 

 

 

 

      A co zajímavého zde ještě můžete spatřit? Tak já jsem zde objevila asi nejužší dům v Praze – šířka pouhých 2,25 m - v Anežské ulici číslo 4/1043. Úžina, v níž tento dům stojí, byla dříve druhým vchodem do dvora domu U Křikavů v Řásnovce, až během staletí se průchod proměnil na obytnou místnost, v níž jistá dáma provozovala přes čtyřicet let (až do roku 1922) nevěstinec.  

 

     Dále Anežský klášter, krásné sochy na budově Ministerstva průmyslu. Především ale úžasnou atmosféru dávno zašlých časů. Samostatné povídání si zaslouží ulice U Obecního dvora. Ale to zase až jindy… 

 

 

 

Krásné toulání tajuplnými místy

přeje MIA




Komentáře (6)add feed
Mio, : Michal
moc a moc děkuju za tohle krásné psaní, je to pro mně takové pohlazení po duši, jako bych byl znova kluk a toulal se po Praze s maminkou. smilies/smiley.gif
listopad 12, 2013 10:05
Michale : mia I
není zač. Hezký den
listopad 12, 2013 15:18
Díky Mio. : Myška
Tak tady je ta Tajemná Řásnovka Jaroslava Foglara!
listopad 12, 2013 22:31
Včera : Milene
jsem to jen tak prolítla. Dnes pozorně u kávičky. smilies/wink.gif smilies/wink.gif
listopad 13, 2013 09:15
mio, : Petronila
moc hezké povídání!

Nedostanu se do Prahy moc často, ale teď aspoň vím, kam stojí za to se podívat.

Před těmi vánoci by to bylo hezké....
listopad 16, 2013 20:51
... : mia I
děkuju, už jsem poslala Daniele další povídání, snad si své čtenáře najde.
listopad 17, 2013 11:15
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy

 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]