O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

PRAŽSKÉ TOULKY - SV. JAN NA PRÁDLE PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 31 říjen 2013
Přejít na obsah
PRAŽSKÉ TOULKY - SV. JAN NA PRÁDLE
Strana 2

Tento týden vás zvu na toulky půvabnou částí Prahy, do prostoru mezi Vítěznou třídou a Kampou. Zde kdysi stávala osada Újezd a farním kostelíkem této osady byl dosud stojící  kostelík zasvěcený sv. Janu Křtiteli, později  nazývaný sv. Janem Na prádle. 

 

 

 

 


 

 

     Ve 13. století byl kostelík přestavěn v raně gotickém slohu a sloužil přes půl tisíciletí. Přestál bez újmy i husitské bouře.  Roku 1660 byla u  kostela  přistavěna budova  malostranského  špitálu.  Špitál fungoval již v patnáctém století, ale nová budova, pod jejímž návrhem je podepsán Giovanni de Capauli, vznikla až ve století sedmnáctém.  Roku 1784 byl špitál i s kostelem  zrušen, prodán za 4700 zlatých Františku Voglovi, který oba objekty  předělal na byty, vinopalnu a prádelnu. 

 

 

 

 

 

      Současně byl zlikvidován i bývalý hřbitov.  Kostel měl svého času i komín, byl zde i sklad uhlí. Ovšem nic neobvyklého v té době,  vzpomeňte si, co jsem psala o kostele sv. Martina ve zdi. Kostelík takto fungoval po léta, až r. 1935, kdy byl předán čs. Církvi husitské, opraven, zazděna např.odtoková mříž a stoka prádelny. 

 

     Novodobě byl kostelík opravován v sedmdesátých a devadesátých letech minulého století.  I dnes tvoří kostelík se špitálem jednotný, uzamčený celek. Zvenčí vypadá špitál omšele, uvnitř však skrývá  nádherné arkádové pavlače. Udržovaný kostelík je přístupný  pouze při bohoslužbách a koncertech.

 



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]