O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

PRAŽSKÉ TOULKY - SV. JAN NA PRÁDLE PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 31 říjen 2013
Přejít na obsah
PRAŽSKÉ TOULKY - SV. JAN NA PRÁDLE
Strana 2

 

 

 

 

 


     Kostelík stojí uprostřed ulic Říční, Všehrdova a Besední. Ulice Všehrdova je pojmenována po V. Kornelovi ze Všehrd, který je pohřben ve zdejším kostele. Ve Všehrdově ulici 2 bydlel kdysi Miloš Forman s mladičkou Janou Brejchovou. U čísla 10 téže ulice mne zaujal krásný nápis nad vchodem „Trpělivost s důvěrou v Boha zvítězila“ a letopočet 1866.

 

 

 

 

 

     O vítězství  trpělivosti s důvěrou v Boha už si můžeme po téměř 150 letech nechat asi jen zdát...   Jisté je, že v tomto krásně opraveném domě žila kdysi malířka Zdeňka Braunerová. I ostatní domy v téže ulici  s dobovými názvy  -   Dům Ve Mlejnku, Dům U bílého kříže, Dům U Voskářů, Dům Červený křížek  -  jsou velmi půvabné. 

 

     Pokud půjdete ke kostelu přes Malostranské nábřeží, všimněte si  památkově chráněných Jechentalových domů. Pokud půjdete od Újezda přes Říční ulici, zvedněte hlavu u č. 11. Zde se nalézá pamětní deska bratří Čapků.  Poslední krátkou ulicí je ulice Besední (za okupace Jakuba Handla). Dostala název podle Umělecké besedy, založené  r. 1863.  Zakládajícími členy byli J. E. Purkyně, B. Smetana, V. Hálek ad.

 

 

 

 

 

      Činnost Besedy se zpočátku odbývala na různých místech, až r. 1925 vydal magistrát povolení ke stavbě v těchto místech; poté, co vydáno nařízení -  kromě jiného v tomto znění  „bezpodmínečně odstraniti hnojní jámu…, odstraniti provizorní a bez povolení postavenou konírnu…“  V současné době zde sídlí Divadlo Na prádle. 
 

     Další významnou součástí  ulice Všehrdova je Palác Michnů z Vacínova. O něm jsem už ale na Kudlance psala ve fotohádankách. Směrem k řece se ještě nachází krásně opravené domy z bývalého majetku SSM.


     V tomto tichém koutku jsem byla jednoho pondělního prosincového rána loňského roku a určitě se sem ještě někdy vrátím.  Snad budu mít příště štěstí a dostanu se dovnitř kostela... 

 

Krásné toulání Prahou. milé čtenářky a čtenáři,

vaše MIA 

 

 

Komentáře (6)add feed
Dík Mio, : Michal
jen se divím a divím co všechno nevím a co jsem zapomněl. Smutné.
říjen 31, 2013 09:36
Mio, díky za trvalé rozšiřování obzorů a : Myška
přibližování Prahy nám neznalcům.
říjen 31, 2013 12:50
jako vždy, : bb2
moc pěkné
říjen 31, 2013 12:58
... : deeres
V kostelíku Na Prádle interiér stejně není nic moc. Kostelík patří Československé církvi husitské a ti si na nějakou parádu moc nepotrpí. Ale klidně si tam můžete při bohoslužbě přijít zazpívat. A když budete mít kliku, třeba i křesťanské songy Luboše Svobody.
říjen 31, 2013 14:21
díky : mia I
mám tu na kartičce vypsané co bych ještě ráda dala na Kudlu - Holešovice, Bubeneč, Bílá Hora, Libeň, Kozí plácek, Paví vrch, sv. Haštal, Jánský vršek, Bubeneč, Chabry,.. Pokud máte chuť číst, já mám zatím chuť psát pořád. Jen fotky už nedávám své. Počítač ve kterém mám fotky uložené je rozbitý a co mám poslední 2 návštěvy Prahy ve foťáku, tak mi na synův počítač nejdou nahrát.
říjen 31, 2013 15:17
Mio piš, prosím. : Myška
Ráda tvé toulky Prahou čtu.
říjen 31, 2013 16:59
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy

 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]