O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

PRAŽSKÉ TOULKY - MALVAZINKY PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 17 říjen 2013
Přejít na obsah
PRAŽSKÉ TOULKY - MALVAZINKY
Strana 2
Strana 3

 

  

 

     Ulicí U smíchovského hřbitova se dostaneme na Černý vrch, do ulice U Mrázovky. U čísla 20 mne zaujala informační cedule usedlosti Cihlářka. Tato usedlost, původně zvaná Žufnička, získala své jméno v 1. pol. 17. století po tehdejším majiteli Jiříku  Cihlářovi. Později byla barokně přestavěna a má uvnitř vzácné dřevěné stropy.  

 

 

 

     Další úpravy provedli r. 1923 bratři Kavalírové a v současnosti slouží bývalá usedlost, nyní vila Mimosa,  k obytným účelům a není přístupná.

      Další bývalá usedlost na Černém vrchu se nazývala Šubrtka, roku 1874-1876 přestavěna na vilu Blaženka a dnes v ulici U Blaženky slouží jako hotel. A moc hezký, foto jsem si neodpustila. Poslední usedlost Černého vrchu – Provaznice byla zbourána r. 1928. 

 

 

 

     Do ulice U Mrázovky ústí ulice Na Cihlářce.  Kromě krásných, honosných vil mne zaujala ještě jedna opravdu velmi zchátralá stavba. Z okapů rostla tráva a okna byla zatlučena sololitem… Jedná se o objekt bývalé Okresní národní pojišťovny, za války zde byl vojenský německý lazaret, r. 1950 získala objekt FN Motol.  Historie budovy je dlouhá, nebudu ji vypisovat. Těžko říci, jaká budoucnost objekt nakonec čeká. Rozhodně oproti okolí působí jako pěst na oko.



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]