O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

VÝLET NA PÍSECKO PDF Tisk E-mail
Neděle, 11 srpen 2013
Přejít na obsah
VÝLET NA PÍSECKO
Strana 2
Strana 3

Jsem tu opět se svými prázdninovými jihočeskými toulkami a tentokrát vás zvu na sever Písecka, konkrétně do Milevska, ležícího na trase Tábor - Plzeň. Zdejší klášter, o němž dnes bude řeč,  byl založen v letech 1184-1187 a jedná se o nejstarší klášter na jihu Čech. Zásluhu na jeho založení měl pán Jiří z Milevska.

 

 

 

 

 

 

            Na výstavbě se podílel i budoucí první opat premonstrátského kláštera Jarloch, pokračovatel Kosmův,  se svými řeholníky.  Roku 1191 klášter vyhořel, byl ale opět obnoven.  Jarloch zemřel v Milevsku roku 1228 a byl zde pohřben, roku 1420 byl klášter přepaden husity a Jarlochovo tělo odneseno řeholníky na Zvíkov. V době husitských válek vzal klášter za své, neušel zničení. Tehdejší opat se snažil zachránit alespoň cennosti , které ukryl na hrad Příběnice, ale po dobytí tohoto hradu došlo i k jejich zničení.

 

 

 

 

        V 15. století vlastnili klášter Rožmberkové, později Švamberkové, ti jej poté prodali pánům z Hodějova. Tehdy došlo k opravám kláštera, zvláštní péče byla věnována zpevnění hráze blízkého rybníka. Po Bílé Hoře byl pánům z Hodějova klášter, stejně jako ostatní majetek, zkonfiskován.  Po chudých a bídných letech byl klášter kolem roku 1786 přidělen ke klášteru Strahovskému.

 

 

Padesátá léta 20. století pozastavila na čas premonstrátský život v Milevsku, ovšem již v letech sedmdesátých se stal klášter opět duchovním centrem, a v roce 2001 získává statut řeholního domu. Tolik stručná historie zdejšího kláštera.

 

.
.
.

 Celý areál je však mnohem rozlehlejší a proto si nyní povězme, co hezkého nás čeká na prohlídce.  Prohlídky se konají o prázdninách každý den od 10 do 16.30 hod., v neděli začínají o hodinu později.  Základní vstupné činí 60 Kč.  Pokud se sem dostanete až v září, počítejte s omezenou otevírací dobou  -  v pátek 14-16, sobota 10-16, neděle 11-16..



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]