O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

VÝLET NA PÍSECKO PDF Tisk E-mail
Neděle, 11 srpen 2013
Přejít na obsah
VÝLET NA PÍSECKO
Strana 2
Strana 3

 

 

 

Nás se na konci loňských prázdnin ujala velice milá slečna a velmi důkladně nás seznámila jak s historií, tak s jednotlivými objekty.Nejkrásnější je mohutná bazilika Navštívení Panny Marie, která je téměř stejně stará jako samotný klášter. Ve druhé polovině 13. století došlo ke zboření části kostela, apsida a příčná loď byla znovu vystavena v gotickém stylu.

 

.
.
 

Další významné přestavby vznikly v době baroka, především barokní klenby. Na sklonku 19. století získala bazilika neorománskou podobu. Na konci 20. století a v roce 2004-2005 proběhly zatím poslední opravy jak exteriéru, tak interiéru.  A věřte, budete se kochat.

Ve 2. polovině 13. století  byla k bazilice přistavěna gotická kaple sv. Markéty, která sloužila jako soukromá oratoř milevských opatů. Jižně od baziliky nás průvodkyně zavedla do prostoru Rajské zahrady a románského konventu. Tady se bohužel tolik kochat nebudete, zub času vykonal své a tato část na svoje lepší příští teprve čeká. 

 

.

 

Konvent a rajská zahrada kdysi tvořily srdce kláštera; sloužily jak k rozjímání a odpočinku, tak i k hospodářské činnosti a samozásobení kláštera. To nejlepší z komentované prohlídky nakonec – Latinská škola s expozicí barokní knihovny.



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]