O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

PRAŽSKÉ TOULKY - FOTOHÁDANKY PDF Tisk E-mail
Úterý, 18 červen 2013

V dnešním příspěvku jsem pro vás připravila několik dalších zajímavostí z Prahy a tak si můžete lámat trochu mozkové závity nad otázkami, týkajícími se našeho hlavního města. Jeden objekt byl za protektorátu věznicí SS, pak v něm sídlila československá kontrarozvědka... Od počátku 90. let XX. století má zase svůj původní účel...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     Ano, jedná se o objekty na tomto obrázku, na němž je spojovací chodba mezi nimi. Tamější historie začala počátkem 17. století.  Oba objekty jsou ve správě kapucínů. Jelikož se jedná o notoricky známé místo, více neprozradím.

 

     Druhá památka je naopak ukryta před zraky kolemjdoucích ve vnitrobloyku domů. Je jí Betlémská kaple sboru Českobratrské církve evangelické.. (Název možná některé z  vás překvapí, není to však jediná památka v Praze, jejíž název máte spojený zřejmě s úplně jinou stavbou. Další podobné - například Bulovka není jen nemocnice, ale také usedlost  v Košířích. Orionka se neříkalo jen čokoládovně, ale stejný název má i vozovna trolejbusů na Vinohradech.)

 

 

 

foto Michaela Púčiková 

 

 

     Pojďme si však povědět něco o historii oné kaple, od jejíhož vzniku uplyne letos právě sto let.  Na přelomu 19. a 20. století žilo v jisté pražské čtvrti malé množství evangelíků, kteří docházeli na bohoslužby ke sv. Salvátorovi  nebo sv. Klimentovi. Tehdejší zákony totiž nepovolovaly žádnou církev, která by navazovala na pražskou reformaci. Čeští evangelíci byli tehdy členy evangelické církve buď augsburského nebo helvetského vyznání.

 

      S přibývajícím počtem obyvatelstva zdejší čtvrti byla založena roku 1904 kazatelská stanice a po kladném vyřízení žádosti roku 1911 byla zpečetěna výstavba vlastní modlitebny zdejších obyvatel. Ve čtvrti však bylo málo pozemků pro výstavbu a tak se za více jak 70 tisíc korun zakoupila nádvorní parcela. Stavbu ve stylu secese a nastupujícího kubismu provedla firma Matěje Blechy od 23. června do 3. listopadu 1913.

 

     Autorem projektu byl velmi pravděpodobně Emil Králíček, který tehdy pracoval právě v projekčním ateliéru Matěje Blechy.  Roku 1937 byla věhlasným architektem Kozákem přistavěna vížka pro zvon darovaný sborem ze švýcarského Balzachu.

 

     Nad osudem kaple se začaly stahovat mraky v sedmdesátých letech minulého století v souvislosti s plánovanou asanací zdejší čtvrti. Díky úsilí faráře F. Potměšila se podařilo přesvědčit a zvrátit plány tehdejších činitelů a stavbu zachovat. Stavba byla prohlášena za kulturní památku. Zdejší prostory jsou spjaty i s činností skupiny The Plastic People of Universe.  Snad už tušíte, kde stavbu hledat...

 

 

 

 

 

     Stavbu na třetím obrázku hledejte zase v úplně jiné čtvrti.  Možná vám napoví, že kdysi se této čtvrti díky množství továren říkalo stokomínový Manchester. Stavba na obrázku vznikla roku 1728 jako rodinné sídlo K. I. Dientzenhofera. Po jeho smrti střídala majitele a tím i svá pojmenování. Roku 1945  byl objekt zestátněn a sídlil zde Svaz českých výtvarných umělců, v současné době je zde galerie a kavárna.

 

 

Tak - a teď už vám jen přeju hodně štěstí při hádání!

MIA

  

Komentáře (6)add feed
... : deeres
První dvě vím, třetí asi znám, ale podobných barokních staveb v Praze je hafo a tak se jdu podívat na nápovědu. Ne, nejdu, ona tu není, ale je to jasné, stokomínový Manchester, vždyť já dělala v ČKD a vystupovala u Anděla. Stejně tak jsem jezdila i kolem druhé ukázky do ČKD, ale tentokrát do Elektrotechniky. A kolem první ukázky se chodím o Vánocích chodit dívat na betlém do Kláštera Kapucínů.
Mio, jako vždy hezké povídání a trochu jsem si musela namáhat myslivnu. smilies/wink.gif
červen 19, 2013 05:21
... : deeres
A když je řeč o zastávce U Anděla, víte, že tam ten anděl pořád ještě je? Trochu schovaný, ale dá se najít.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d2/FreskaAndel.jpg/220px-FreskaAndel.jpg
červen 19, 2013 06:18
... : deeres
Jejda, tak ona ta druhá ukázka není z Vysočan,ale ze Žižkova. Kapli jsem si spletla se Svatyní Krista Krále v Kolbenově ulici.
červen 19, 2013 15:21
Deeres : mia I
zdravím. Jinak mám tip nejen pro Tebe - je otevřený nově od června palác Colloredo-Mansfeldů, Karlova ulice 2. Spravuje ho GHMP.
červen 19, 2013 15:33
Tak : Milene
nic moc. U prvního jsem tušila, kde by to mohlo být ale tenhle pohled si vůbec nevybavuji. Tak až zase půjdeme o vánocích na jesličky, tak to tam pořádně občíhnu. U druhého obrázku nic. Ani vidu ani slechu. A třetí jsem poznala, protože jsem tam byla na výstavě.
červen 20, 2013 10:20
Milene : mia I
alespoň jsem Ti dala podnět k vycházce. smilies/wink.gif Obr. 1 jsem fotila při poslední květnové návštěvě Prahy, už s tím, že ho zkusím dát do hádanek na kudlu. Trojku jsem vyštrachala v albumu a o dvojku jsem poprosila Danielu, aby foto vygooglila.
červen 20, 2013 10:59
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]