O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

PRAŽSKÉ TOULKY - SV. APOLINÁŘ NA VĚTROVĚ PDF Tisk E-mail
Úterý, 23 duben 2013
Přejít na obsah
PRAŽSKÉ TOULKY - SV. APOLINÁŘ NA VĚTROVĚ
Strana 2
Strana 3
Strana 4
Strana 5

V minulém povídání o Karlově jsem se na závěr zmínila o Jedové chýši stávající  na pražském  Větrově. Dnes Vás tedy zvu na krátkou procházku Větrovem. Hlavní dominantu této lokality tvoří kromě známé porodnice zdaleka viditelný kostel sv. Apolináře.

 

  

 

 

 

           Je zde ovšem několik dalších pozoruhodných staveb, o nichž si popovídáme. Další motivací, proč sem zavítat, je fakt, že je tady klid, nemusíte spěchat a v klidu si vychutnat nenáročnou vycházku.

 

Roku 1348 vydal král Karel IV. zakládací listinu Nového Města a následně se tak rozběhl čilý stavební ruch v této lokalitě.  V 50. letech 14. stol. na vyvýšeném  místě zvaném Větrov počala výstavba kostela zasvěceného sv. Apolináři. 

 Toto místo nebylo zvoleno náhodně, neboť neznámý mistr, který projektoval tento kostel, položil jej do středu pomyslného kříže.  Vrchol kříže tvoří kostel sv. Kateřiny, vodorovná ramena pak kostel na Karlově a v Emauzích. Svislé rameno jde pomyslně přes kostel již minule zmiňovaného kostela P. Marie na Trávníčku a končí chrámem vyšehradským.

Práce na kostele sv. Apolináře probíhaly poměrně dlouho, více jak dvacet let. Nicméně již roku 1362 sem byla přenesena kapitula ze Sadské u Poděbrad.  Cílem kapituly bylo studium teologických otázek a přednášení teologie na univerzitě.  

 Po vpádu husitů roku 1420 se však kapitula rozutekla, zůstal pouze kanovník Petr z Kroměříže, jenž přešel k utrakvistům a kapitula pak zůstala utrakvistickou. Ke zlomu došlo po různých peripetiích až přispěním Ferdinanda II. a kostel se po více než dvou stoletích stal kolem r. 1628 opět katolickým.



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]