O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

PRAŽSKÉ TOULKY - KARLOV PDF Tisk E-mail
Pondělí, 18 únor 2013
Přejít na obsah
PRAŽSKÉ TOULKY - KARLOV
Strana 2
Strana 3
Strana 4
Strana 5

V dnešních  toulkách Vás zvu ke krátké vycházce z Karlova do ulice Na Slupi.  Z míst, kterými budete procházet, se naskýtají zajímavé výhledy na Nuselský most, do údolí Botiče, na Vyšehrad i Větrov. Navíc můžete vycházku spojit s návštěvou kostela Nanebevzetí P. Marie a Sv. Karla Velikého a také Muzea Policie ČR.

 


 

 

 

 

      Na Karlov se nejsnadněji dostanete metrem ze stanice I. P. Pavlova nebo Vyšehrad.


     Mezi mnišskými řády , které uvedl Karel IV. do Prahy, ve snaze utvořit z ní centrum kultury a vzdělanosti , byl i řád augustiánů-kanovníků.  Za sídlo určil císař tomuto řádu horu Karlovu, mons Caroli, nejvyšší bod novoměstského území. Dne 13. září 1350 císař slavnostně  položil základní kámen ke stavbě kostela ve tvaru oktagonu, jehož zasvěcení je naprosto neobvyklé a v Čechách jediné.

 

 

 

 

 

      Relikvie darovaná Karlem IV. kostelu byla v podobě tří zubů Karla Velikého. 

 

     Kostel je dominantou Nového Města, zdaleka viditelnou ze všech pražských návrší. Stavitel znám není.  K slavnostnímu vysvěcení   došlo za přítomnosti Jana Očka z Vlašimi roku 1377.  Nutno říci, že kostel, na rozdíl od přilehlého kláštera, nebyl  při této příležitosti úplně kompletně dostavěn, zastřešení bylo provizorní.  V letech 1733 až 1740 se kostelu dostalo barokizace podle návrhu F. M. Kaňky.

 



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]