O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

PRAŽSKÉ TOULKY - KARLOV PDF Tisk E-mail
Pondělí, 18 únor 2013
Přejít na obsah
PRAŽSKÉ TOULKY - KARLOV
Strana 2
Strana 3
Strana 4
Strana 5

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     Pak už zbývá jen pomalu sejít Horskou ulicí do ulice Na Slupi.

 

     Zde stojí za pozornost kostel p. Marie Na Trávníčku. 

 

    Tento pravoslavný kostelík je raritní tím, že jeho štíhlá věž je mírně nakloněna, taková malá obdoba italské věže.


      Blízko kostela je zastávka tramvaje s hustou sítí spojů, můžete tedy pokračovat všemi možnými směry k dalším cílům.

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

     Jinou možností je uhnout z Horské ulice do ulice Studničkovy a pak vystoupat na Větrov, do Apolinářské ulice.

 

    Vyjdete v místech, kde se mj. kdysi nacházela proslulá Jedová chýše...

 

 

 

 

 

 

 

Ať tak či tak,

přeji všem příjemné toulání Prahou. 

MIA

 

 

 

 

Komentáře (10)add feed
... : deeres
Za mého dětství Nuselský most neexistoval, tam , kde je jeho začátek na Karlově, stávala Dětská infekční nemocnice, z ní byl výhled na Meteorologickou stanici Karlov, která byla umístěna v nejvyšším patře Matematicko-fyzikální fakulty už od roku 1919, nahoře byla označena otáčejícím se větrníčkem. Myslím, že funguje pořád. Ze střechy bylo vidět při dobré viditelnosti až na Říp a České středohoří.
Dětská nemocnice vzala za své při výstavbě mostu, zmizelo i dětské koupaliště, které by bylo dnes na jeho levé straně.
Stejně tak už tam nejezdí tramvaj číslo 6, která měla nejkratší pražskou trať z Karlova do Stromovky. Její konečná měla unikátní řešení, protože zde nebylo dost místa na tramvajovou smyčku a my se chodili dívat, jak zde průvodčí cvičí s železnou tyčí, aby přehodil šipky. Konečná zde měla křížení kolejí ve tvaru "X", jehož ramena se mírně prohýbala a vršek byl překryt dlouhou rovnou kolejnicí.
Tramvaj najela na pravé rameno iks, dojela k rovné kolejnici, průvodčí přehodil výhybku a tramvaj najela na rovnou kolejnici směrem doleva, až na konec koleje. Průvodčí opět přehodil výhybku a tramvaj zacouvala po rovné koleji dozadu na pravou stranu k druhému rameni, opět výhybka a tramvaj pokračovala až na konec rovné kolejnice, mimo dopravní špičku zde odložila i nějaký ten vagón, popojela dopředu a už tu byla poslední čtvrtá výhybka a tramvaj mohla vyjet po druhém rameni iks směrem ke Stromovce. Dodnes jsou patrné zbytky koleje s jednou výhybkou na původním obratišti v ulici Boženy Němcové.
O areálu bývalého kláštera kanovníků Sv.Augustina s kostelem Panny Marie a Sv.Karla Velikého, který je znám jako Na Karlově, se vypráví pověst, že kostel na přání Karla IV. budoval mladý stavitel Petr, který dostal za úkol postavit osmipaprskovou klenbu,která měla připomínat pohřební kapli Karla Velikého v Cáchách. Když byla stavba dokončena, stavebníci se báli sundat lešení, aby se klenba nezřítila. Stavitel Petr proto lešení zapálil, lešení začalo hořet, pak se ozvala mohutná rána a z kostela se vyvalil oblak kouře a prachu. Petr se mylně domníval, že padá kopule,utíkal dolů k Vltavě,kde spáchal sebevraždu.Tato pověst byla v éře němého filmu natočena s Rudolfem Deylem starším, jenom konec byl jiný. Ve filmu ďábel sráží Petra ze skály a tím získává jeho duši za smlouvu s ním podepsanou, kdy mu poskytl pomoc při stavbě.

Tak praví kniha Eduarda Škody Pražský chodec vypráví....
A svaté schody po vzoru Lateránské baziliky v Římě, jsou nejkrásnější o vánočních svátcích, kdy tam bývá umístěn Betlém.

únor 18, 2013 19:14
Královská cesta : Jaroslav
Královská cesta .

To je super a možná i rodilý pražák je překvapen!
Chce si to s tím pohrát a kliknutím na nadpisy vše otevírat.
Historie domů, paláců, kostelů, soch a památníků, lemující Královskou cestu historickou Prahou od Strahovského kláštera a Hradčan až za Prašnou bránu.
Vše je velice pěkně propracováno, mapy, texty a více než 1500 překvapivě kvalitních snímků.
Horká novinka !!! Velmi pěkně didakticky zpracováno.
Jsou tam např. popisy a snímky všech soch na Karlově mostě atd.

http://www.kralovskacesta.cz/cs/prohlidka.html

je to bezva,ze to jde prepnout i do angliny -to oceni kazdy kdo ma zname v cizine,nebo se k nam chystaji cizinci na navstevu Prahy smilies/grin.gif
únor 18, 2013 22:30
Mio, : Milene
vždycky něčím překvapíš a něco se dozvím a poučím. Tahle oblast je mi důvěrně známá a přesto Jedová chýše! smilies/wink.gif smilies/wink.gif smilies/wink.gif smilies/wink.gif smilies/wink.gif
únor 19, 2013 09:46
... : deeres
Do zahrady Na Ztracence jsme chodívali s družinou. Družinářka nám vyprávěla i tu pověst o stavebníkovi Petrovi a když jsme šli do zahrady podél starých hradeb tak přidala
pověst o Ztracené vartě, nebezpečném místu plném strašidel. Řadu hlídkujících vojáků tu prý o život připravila bílá škrtící postava, nebo bezhlavý důstojník, který své oběti rdousil, zjevoval se tu i velký černý pes páchnoucí sírou. Sama jsem se tudy dlouho bála chodit.
Kdysi vyšla kniha Václava Cibuly s ilustracemi Cyrila Boudy v nakladatelství Albatros, asi se to jmenovalo Pražské pověsti a legendy a tam byla popsána i strašidla z Karlova a Albertova.
únor 19, 2013 09:52
Milene : mia I
děkuji a děkuji Deeres i ostatním, kteří články doplní o další info. Může to být inspirativní pro ty, kteří mají Prahu rádi.

Milene Jedové chýši bych chtěla věnovat pozornost i v dalším článku, který bude tematicky zaměřený jako vycházka po Větrově. Je to pěkné místo, kde na krátkém kousku je plno zajímavých domů. Zaujal mne tam mj. jeden obrovský, nemohla jsem přijít na to komu by patřil a pak jsem zjistila, že jde o komplex budov malíren a skladů ND, vchod z Viničné ulice, já šla Apolinářskou ul. . Jsou tam ovšem i horší budovy, bývalé parní lázně Na Slupi, což mohlo být kdysi prima, dnes bída. Pěkná je samozřejmě nemocnice , kostel, velvyslanectví tuším Lucemburska,.. Ale ještě Vám dlužím kdysi slíbené Klementinum . Dále bych chtěla udělat povídání o kostele sv. Jana na Prádle, Jánském Vršku, Lužickém semináři, Ovocném trhu, kubistické a secesní Praze ad.

Fotek mám dost, info čerpám z knih Příběhy pražských svatyní, Co v průvodcích nebývá, Toulky pražskou minulostí, z webů např. Praga magica, Wikipedie, Prague city, Hrady cz. Pěkný je i ten co doporučuje Jaroslav. Hezký den.
únor 19, 2013 10:52
pražské pověsti : mura1
Kdysi vyšla kniha Václava Cibuly s ilustracemi Cyrila Boudy v nakladatelství Albatros, asi se to jmenovalo Pražské pověsti a legendy

mám :-)

únor 19, 2013 13:00
muro : toulavej
je to ta kniha, kde jsou popsány různé postavičky a figurky Prahy minulých století, jako třeba úžasný profesor Hron? Ta kniha byla geniální a MOC bych ji chtěl :-), alespoň si ji ještě jednou přečíst. Ale možná se jmenovala Pražské figurky, ale určitě od Václava Cibuly.
únor 20, 2013 14:59
... : deeres
To je jiná kniha od téhož autora, ilustrace opět Cyril Bouda http://www.databazeknih.cz/knihy/prazske-figurky-40779
únor 20, 2013 16:42
v antikvariátu : mura1
únor 20, 2013 17:25
... : deeres
Empírový skleník v Královské zahradě otevřen

21. února 2013
Zítra začíná mimořádná výstava květin a svícnů v jinak běžně nepřístupném empírovém skleníku v Královské zahradě Pražského hradu. Renovované historické prostory budou přístupné poprvé a možná naposled v historii. Kromě desítek druhů okrasných rostlin návštěvníci uvidí unikátní kolekci 60 historických svícnů užívaných na Pražském hradě a zámku Lány. Výstava potrvá do 3. března, od 10.00 do 16.30, vstup zdarma.
únor 21, 2013 12:43
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy

 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]