O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

PRAŽSKÉ TOULKY - FOTOHÁDANKY PDF Tisk E-mail
Pondělí, 28 leden 2013
Přejít na obsah
PRAŽSKÉ TOULKY - FOTOHÁDANKY
Strana 2

Zdravím po delší době opět ty, kteří si zamilovali Prahu stejně jako já. Nabízím vám několik  obrázků ze svých alb, které nejsou jen hádankami, ale můžete je zároveň využít jako zajímavý námět na procházku Prahou. Uděláte-li si chvilku volna jen na toulky...

 

 

 

 

Obr. 1 zobrazuje jednu ze čtyř pražských rotund. Zmiňovala jsem ji okrajově v jednom z článků toulek. Pochází z 1. poloviny 12. století, byla součástí dnes již zaniklé pražské osady.  Zasvěcena je sv. Longinovi., ač původně měla jiné zasvěcení,  kterého se následně dostalo kostelu postavenému v bezprostřední blízkosti rotundy.  Objekt kaple dnes využívá řeckokatolická církev.

 

 

 

Obr. 2 zobrazuje mohutnou barokní  palácové budovu, jejíž historie je poměrně spletitá.  První zprávy o stavbě se datují zhruba rokem 1579, kdy byla majetkem Jana Vchynského z Vchynic. V roce 1623 ji koupil muž, který dal stavbě dnešní podobu a jméno, i když budova má v současnosti pojmenování dvě. 

 

 

 

 

     Později budova změnila majitele a stávala zde i vojenská zbrojnice. Město Praha získalo palác do svého majetku roku 1914, o sedm let později získala budovu významná organizace, jež ji vlastní dodnes.  Doporučuji vydat se od tohoto paláce zhruba jihovýchodním směrem, objevíte malé malebné prostranství s kostelíkem, bývalým špitálem a divadlem.  V těchto místech  žili svého času bratři Čapkové (jejich pamětní desku najdete na jednom z domů) , malířka Zdeňka Braunerová či o kousek dál Miloš Forman.



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]