O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

PRAŽSKÉ TOULKY - POMNÍKY PDF Tisk E-mail
Středa, 17 říjen 2012
Přejít na obsah
PRAŽSKÉ TOULKY - POMNÍKY
Strana 2
Strana 3

K dnešním hádánkám mne inspirovaly fotografie, které jsem pořídila při návštěvách Prahy. Připravila jsem z nich pár hádanek pro vás – jsou to fotografie pomníků  a jedné pamětní desky. Vy budete mít možnost tipovat odpovědi.  

 

 

 

     První fotografii jsem pořídila kousek od Staroměstského náměstí. Zde, na malém prostranství poblíž ulic Dušní, Vězeňské a kostela sv. Ducha, stojí pomník zhotovený z bronzu, vážící 800 kg. Má úctyhodnou výšku 375 cm a právem tak budí zájem kolemjdoucích o společné foto se záhadným mužem, sedícím na ramenou velikána.  

     Velikán je ve skutečnosti jen prázdný mužský oblek bez bot.  Zajímavostí je, že přesně v místech, kde pomník stojí,  probíhá hranice městských částí Prahy, takže každá „noha“ spočívá v jiném pražském obvodě. Socha se zároveň ocitá v duchovním prostoru tří náboženství  - je mezi synagogou, kostelem katolickým a protestantským.

 

 

 

 

     Pomník vytvořil na přání společnosti  vedené paní Martou Železnou sochař Jaroslav Róna, a byl odhalen 4. 12. 2003, v roce 120. výročí narození muže, jehož jméno máte uhodnout. 

     Jelikož se jedná o velice známou osobnost, nápověda nemůže být příliš obsáhlá. Náš neznámý se narodil 3. 7. 1883 v Praze. Měl složitý vztah s otcem, což ovlivnilo jeho celý život, v němž se cítil rozpolcený, osamocený, nešťastný.

     Zvláštní byl jeho vztah k sexu, který považoval za jakýsi odpad lásky; přesto se jej nezříkal a navázal několik vztahů se ženami.  Nejsilnější byl ovšem jeho přátelský a korespondeční vztah s Milenou Jesenskou.

     Z jeho tvorby jmenujme např. Popis jednoho zápasu, kterým se inspiroval sochař Róna  při tvorbě výše zmíněného pomníku. Skvělá  Iva Janžurová si v roce 1968 zahrála ve filmu Zámek, zfilmovaném rovněž podle  tvorby našeho neznámého. Mimochodem, Zámek byl zfilmován celkem čtyřikrát.  Náš neznámý ve své závěti vyslovil přání, aby jeho nevydaná pozůstalost byla zlikvidována.

     Naštěstí se tak nestalo  a on patří k nejvíce oceňovaným spisovatelům 20. století.

     Zemřel předčasně 3. 6. 1924, pochován je v Praze-Strašnicích. 



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]