O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

SLUNOVRAT NA YUKONU PDF Tisk E-mail
Neděle, 01 červenec 2012

Ahoj kudlanky a kudlánci, rád bych vám ukázal Slunovrat v krajině půlnočního slunce. Náhoda tomu chtěla, že jsme moje manželka Joanne a já  získali zajímavý job. Údržbu dvou campgroundu (kempingu) na dlouhatánské Dempster highway, která začíná kousek od Dawsonu a konci po 671 kilometrech v eskymácké osadě Inuvik. 

 

 

 

 

 

 

 

     Kontrakt jsme získali v konkurzu tím, že jsme poslali nabídku v zalepené obálce do příslušné kanceláře Yukon Parks a když bylo všech 6 obálek s nabídkami za přítomnosti svědků rozlepeno, byla ta naše nejnižší. Krabice od vína plná bankovek zde zapotřebí není.

 

     A tak jezdíme čtyři měsíce v roce, každé dva týdny, (na vrcholu turistické sezóny pak každý týden) po štěrkové silnici 446 kilometrů na sever.

 

 

 

Jedna hodina v noci poblíž Rock River.  

To bílé na zemi -  na tundře - to není sníh, ale rostlina zvaná Arctic cottongrass


 

 

     Krásnou přírodou, přes několik horských průsmyku, lesem i tundrou, kolem řek a potoku až za polární kruh. Samotná práce v campech vezme dohromady jen asi tři hodiny a tak jsme vlastně něco jako placení turisti.

 

     V druhém campu u Rock River. který je 40 km za polárním kruhem, máme malý obytný přívěs, ve kterém vždy po posezení u ohně trávíme noc a ráno jedeme zase zpátky.

 

 

 

 

Půlnoc... 

 

 

     Krásná práce, ale tím, že ji musíme dělat o weekendech, vedle normálního zaměstnání. je to práce dost náročná. Ještěže jdu za tři měsíce do důchodu ...

 

 

 

Ta plechovka vedle mne je spray na komáry.

Ti totiž  v téhle době nechybí tady nikde...

 

 

 

     A tak jsme se 22. června, tedy jen jediný den po slunovratu, ocitli přesně o půlnoci na 66.33 stupních severní šířky, tedy na polárním kruhu.

 

 

 

 

 

     Jak vidíte na fotkách, slunce, které se má v den letní rovnodennosti dotknout o půlnoci obzoru a pak zase stoupat, je ve skutečnosti ještě poměrně vysoko na obloze.

 

 

 

 

Pomníček na polárním kruhu z dálky. A ty dva světlé body nalevo?

To jsou kadibudky. V pozadí Richardson Moutains.

 

 

 

     To je tím, že Yukon je ve stejném časovém pásmu jako Kalifornie nebo Britská Kolumbie, ale přitom leží více na západ. Proto je zde skutečná půlnoc až někdy po 1. hodině ranní.

 

 

Tak. Jak se vám to tady u nás líbí?

Ze země bílých noci zdraví všechny kudlanky a kudláky

 

MIKIN A JOANNE

 

  

Komentáře (15)add feed
takovéhle přírodní jevy by se měly nafilmovat a promítat : alena puntíkovaná
dětem ve školáh. Já se pamatuju, jak jsem jela lodí přes kanál La Manche (Tedy The British Channel) a nad Anglií svítilo slunce a bylo tam krásně světlo a v Belgii byla tma a svítila tam pouliční světla a obloha tvořila polokouli, která plynule z úplně světle modré tmavla, až do úplně černé. Když se o takových věcech učíte ve škole, tak spousta dětí si to prostě nedovede představit, kdyby se to nafilmovalo, byla by úžasná učební pomůcka.
červenec 01, 2012 19:57
Krásné ! : mamča
Rozesmály, ale i potěšily mě tam ty dvě kadibudky. Sice tam asi úplně nezapadají do scenérie, ale mnohem víc by tam vadily exkrementy na každém rohu.
červenec 02, 2012 08:40
Krása, Mikine. : Myška
Copak o to, musí tam u vás být hezky.
Včera jsme si právě se synem říkali (jak jsme se tak čvachtali v bazénu na zahradě, v němž měla voda 32 stupňů Celsia) jak je asi na Yukonu. Ta vedra tady jsou příšerná, včera 36 ve stínu. V noci sice byla pořádná bouřka, ale teď je opět vedro, a sluníčko praží jak divé.
Takže jak je na Yukonu?
červenec 02, 2012 10:38
Mikine... : -doktor-
.....je to nehezké,ale nedá se nic dělat tiše Z Á V I D Í M.Děkuji krása nesmírná.
červenec 02, 2012 12:57
Diky, : Mikin
akorat se nam tam vloudila jedna nepresnost - ta druha fotka (na ktere je silnice) je delana nekdy kolem poledne.
Mysko - tady jsou v lete obcas taky vedra ze se neda ani spat, ale vetsinou je tady kolem dvaceti a malokdy prsi. No - minule leto se moc nepovedlo....
Ty leta jsou ovsem kratka. Listi zloutne koncem srpna a snezi uz v rijnu. Nekdy dokonce v zari, brrrrrrrrrr.
Ted v pul jedenacte rano je 19, obcas slunicko, obcas prehanka.
červenec 02, 2012 19:29
Jakpak je dnes u nas doma : Mikin
Mysko, tady je doplneni me zpravy o pocasi: http://www.weatheroffice.gc.ca/city/pages/yt-6_metric_e.html
smilies/cool.gif
červenec 02, 2012 19:34
Dotaz : Pepa
Opravdu pěkné foto, ale otázka: Kolik zlikviduješ pneumatik za sezonu? Slyšel jsem že bez dvou náhradních pneumatik by se nikdo na cestu neměl vydávat. Je to štěrková cesta.

Další je přání, mohl by jsi do kudlanky napsat o turistické atrakci v Davsonu? Já u toho byl přítomen celkem třikrát, ale ani jednou jsem to nezkusil. Historii umrzlého palce u nohy a jak z toho v jednom baru mají dobrý kšeft. Já příběh neznám detailně.
červenec 02, 2012 20:06
Pepo : Mikin
s temi pneumatikami mas pravdu. Lide kteri jedou do Inuviku s jednim nouzovym "doughnutem" se casto dostanou do problemu.
Vyplati se mit spravne nahustene gumy a nejezdit moc rychle. Hlavne v useku, ktery byl cerstve upraveny graderem. Me se mnohokrat stalo, ze jsem z graderu pozoroval jak me nejakej "Speedy Gonzalez" predjizdi primo silenou rychlosti a pak ho videl o par kilometru dal, jak s kyselym vyrazem vymenuje gumu.
Na techhle silnicich se urcite vyplati investovat penize do 10 ply tires. Tedy 10 vrstev a aspon jedna aby mela steel belts nebo kevlar. Clovek takhle jen usetri. Ja jen tuhle sezonu cestoval do Eagle Plains budto sluzebnim, nebo vlastnim pickupem asi 12x a gumu jsem zatim nepichl ani jednu. Ale to taky zalezi na stesti.... I ty nejlepsi gumy se ovsem asi tak za 2 sezony proste opotrebuji.
červenec 02, 2012 21:45
Sourtore cocktail : Mikin
Pepo, ja o tom koktejlu s palcem nevim asi o moc vic nez ty, nebo wikipedie. Pil jsem ho jednou.....
Tenhle drink nabizel clovek zvany kapitan Dick, ale uz nejakou dobu to dela "kapitan" Al Sider .....
Pravidla jsou prosta - koupis si drink podle sveho vyberu, zaplatis kapitanovi, ten ti do drinku hodi opravdovy, nefalsovany, zmrzly, amputovany palec z nohy nejakeho nestastnika. Kdyz drink vypijes a tve rty se dotknou palce, dostanes diplom. Problem je jen v tom, ze palec uz nekolikrat nejaky opilec omylem spolknul a novy se shani velice tezko. Tedy jsem nasel hezke video celeho krasneho obradu:
http://www.youtube.com/watch?v=hGzfENx7I-U
červenec 02, 2012 22:26
Mikine, : Sidon
to ježdění po Dempster Highway Ti teda moc nezávidím, ale určitě na to máš nějakou "kompenzaci". Ona z toho pro většinu lidí sálá jakási romantika, ale po pár takových "výletech" už je to trošičku jinačí. Chtěl bych tady však zmínit příhodu, o které jsem slyšel. Je to o jednom našem klukovi, který jel po té Dempster Highway do Inuviku se svým vanem, a přestože je to prý mnohde jenom širá pláň, tak jemu se podařilo narazit do opuštěného buldozeru, když usnul za volantem. Asi jsi o tom slyšel taky. Jinak ten palec v drinku, mně připadá dost eklhaft, nevím, jaký to má smysl, ale já bych docela určitě hodil tyč. Vlastně mn, protože bych to nepil ani za nic. Mně docela stačí do whisky kousek ledu. Holt "divoký" sever !
smilies/grin.gif
červenec 05, 2012 00:58
Oprava, : Sidon
Má tam být - Vlastně ne, protože...
červenec 05, 2012 01:01
Sidone : Mikin
ne, o te nehode jsem neslysel. Ja pri dlouhych cestach na techhle sterkovych silnicich casto zastavuju a jdu se projit. Pripadne vytahnu motorovou pilu a narezu nejake to drevo na zimu.
Na tu nechutnost sourtoe (omlouvam se za preklep)cocktailu si mistni lide zvykli, ale slysel jsem, ze kdyz to Cpt. Dick prodaval nekde na jihu v B.C., poslali na neho lidi hygienika. smilies/sad.gif
červenec 05, 2012 05:59
Mikine, : Sidon
toho "výtečníka" jistě dobře znáš, byl by rád druhý Welzl a taky napsal knihu o tom svém životě na severu. Jemu se takové nemilé příhody, jako s tím buldozerem, kde nebylo v okolí několika desítek čtverečních kilometrů vůbec nic, stávaly dost často.
Ta záležitost s tím umrzlým palcem, je opravdu nechutnost a je mi záhadou, jak na takovou zhovadilost někdo přijde. A ještě víc mě udivuje, že to někdo vloží do nápoje, který pak vypije. Já bych se nedivil, kdyby toho trotla zavřeli, dokonce bych mu to vřele přál ! Není to humánní, hygienické, etické a už vůbec ne legrační. Možná, že používá jenom atrapu, ale i tak je ten pocit velice protivný.
smilies/sad.gif
červenec 05, 2012 07:30
Sidone : Mikin
ja myslim, ze je ten palec vysuseny a prechovavany v lihu nebo v soli a tak se nekazi.
Ale to jeste nic neni - Dick podepsal pred lety s majitelem mistniho hotelu smlouvu ze az umre, tak se necha vycpat (nikoliv nabalzamovat) a pak vystavit v hotelu ve vitrine.
Ale k tomu nedoslo - vycpavani lidi neni v Kanade povoleno. smilies/shocked.gif
červenec 05, 2012 07:58
Mikine, : Sidon
že je lidská blbost věčná a nekonečná, to ví kdekdo, jenže tyhle věci jsou docela jiného rázu. Kdo chce něco podobného provozovat, tak má určitě velký nedostatek citu pro věci, které jsou jaksi "sakrální" a skoro se mně chce říct i tabu. Je potom záležitostí těch "normálních" lidí kolem této "pomatené" osoby, aby ho patřičně "umravnili". Všechny takovéto výstřelky pak vedou k tomu, že se pak dějí věci, které jsou vyloženě odpudivé, nepěkné, až odporné. Jenže spousta "hlupáků" si myslí, že je to zajímavé, nebo obdivuhodné. Já bych takovým vejlupkům naordinoval povinné školení od J.S.Gutha-Jarkovského. Ale pochybuju, že by to opravdu pomohlo, na blbost je krátký snad i Pánbůh.
smilies/cheesy.gif
červenec 05, 2012 18:30
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]