O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

PRAŽSKÉ TOULKY - OKOLÍ NÁRODNÍHO DIVADLA PDF Tisk E-mail
Středa, 27 červen 2012
Přejít na obsah
PRAŽSKÉ TOULKY - OKOLÍ NÁRODNÍHO DIVADLA
Strana 2
Strana 3
Strana 4
Strana 5
Strana 6

V úvodu dnešního povídání se vrátíme do Vojtěšské čtvrti a poté budeme pokračovat k Národnímu divadlu a na Anenské náměstí. Kromě památek zmíněných v minulých toulkách, mne ve Vojtěšské čtvrti zaujalo ještě několik pěkných staveb.  

 

 

 

 

 

     Spoušť fotoaparátu cvakla v ul. Vojtěšské 13, kde  stojí krásná secesní  budova, původně Vyšší dívčí školy z let 1905 -  1906, podle návrhu Fr. Velicha. Škola byla po svém otevření poctěna i návštěvou jejího veličenstva Františka Josefa I., rakouského císaře.


 

 

 

     Další zachycenou památkou je evangelický kostel sv. Michala v Jirchářích, jehož historie sahá hodně daleko před dobu založení Nového Města pražského.

 

     První zmínka je údajně z roku 1115, ve 14. století kostel přestavěn goticky. 

 

     Za josefínských reforem kostel byl zrušen a odsvěcen,  roku 1789 jej za 880 zlatých koupil František Kehrn, který jej později prodal německým luteránům, kterým kostel patřil dalších 150 let.

 

     Na zdi kostela je pamětní deska, připomínající, že zde v letech 1923 – 1928 koncertoval na varhany prof. Albert Schweitzer.

 

 

 

 

 

 

 

   Po II. světové válce kostel přešel do vlastnictví slovenské evangelické církve a ta jej má dodnes.

 

     Když zvednete při procházce hlavu výše, můžete zachytit krásné fasády domů; mně se zalíbil dům na rohu ulic V Jirchářích a Křemencova.

 



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]