O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

PRAŽSKÉ TOULKY - OKOLÍ NÁRODNÍHO DIVADLA PDF Tisk E-mail
Středa, 27 červen 2012
Přejít na obsah
PRAŽSKÉ TOULKY - OKOLÍ NÁRODNÍHO DIVADLA
Strana 2
Strana 3
Strana 4
Strana 5
Strana 6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     Josef Mánes rovněž navrhl ohradní mříž kolem rotundy. 


     Jednou z ulic, které ústí do ul. Karoliny Světlé je i ulička zvaná Boršov (Poštovský plácek, Za prkny), se svými 40 metry délky patrně nejkratší ulice v Praze.

 

     Předposlední zastavení bude na Anenském náměstí. Malé náměstíčko, klid božský. Přesně taková místa v Praze vyhledávám. Na náměstí stojí barokní kašna, která sem byla přenesena z bývalých Újezdských kasáren v rámci jejich zrušení r. 1926.

 

 

     Sídlí zde Divadlo na Zábradlí a ještě jsem objevila a vyfotila  pamětní desku Rudolfa Deyla.

 

     To, co nás ovšem přivedlo do těchto míst,  byl především gotický kostel sv. Anny, který stojí v areálu zrušeného kláštera dominikánek.  Původně na tomto místě stávala rotunda sv. Vavřince.

 

 

 

 

     V letech 1319 – 1330 byl postaven stávající kostel, který za husitských válek nebyl  jako jeden z mála vypleněn. V 16. století zde trávil poslední léta života  Václav Hájek z Libočan, oblíbený kazatel, autor Kroniky české.  18. března 1553 zemřel a byl  zde pochován.

 

     Kostel vzkvétal, staletí trvající klidný život přerval až rok 1782 a Josef II. – klášter byl zrušen. Roku 1795 zde byly zřízeny byty a také největší tiskárna v monarchii, vydávaly se zde mj. C. a K. Poštovské noviny, které redigoval Václav Matěj Kramerius.

 



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]