O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

FLORENCIE II. PDF Tisk E-mail
Úterý, 03 červenec 2012
Přejít na obsah
FLORENCIE II.
Strana 2
Strana 3
Strana 4
Strana 5
Strana 6

 

 

 

 

 

 

 

     Uvnitř křtitelnice lze spatřiti kromě krásné výzdoby například náhrobek vzdoropapeže Jana XXIII. Tento bývalý neapolský pirát si svůj kardinálský klobouk koupil za peníze rodu Medici, r. 1415 byl kostnickým koncilem sesazen, když byl obviněn z mnoha zločinů, včetně kacířství, podílu na vraždě papežského soka Alexandra V. a svedení ne méně než 200 bolognských žen.

 

     Z německého vězení byl propuštěn až po tučném výkupném, které za něj zaplatila benátská pobočka medicejské banky, a zbytek svého života trávil ve Florencii, kde mu Medici opatřili dům a pověřili Donatella a Michelozza, aby k uctění jeho památky navrhli velkolepý náhrobek v Baptisteriu. (Tak teď přemýšlím, jaký smajlík sem vlastně dát...)

 

 

 

 

 

     Kupole baptisteria je vyzdobena velkolepou mozaikou zobrazující v soustředných kruzích zástupy andělů, scény z Genesis, epizody ze života Josefa, Krista a Jana Křtitele a Poslední soud. Všemu tomu vévodí 8 m vysoká postava Krista.

 

     Je to jistě krása nesmírná, ale já tohle „byzantský“ umění nějak moc nemusím, takže jsem to asi neocenila, jak by si zasluhovalo.

 



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]