O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

FLORENCIE II. PDF Tisk E-mail
Úterý, 03 červenec 2012
Přejít na obsah
FLORENCIE II.
Strana 2
Strana 3
Strana 4
Strana 5
Strana 6

 

 

 

 

 

 

 

Křtitelnice Svatého Jana (Battistero San Giovanni)

 

      Osmiboký křestní kostel se stanovou střechou, stojící proti průčelí katedrály, je zasvěcen Janu Křtiteli, patronu Florencie. Je to jedna z nejstarších staveb ve Florencii, takže středověcí Florenťané se domnívali, že pochází z antiky. (Částečně měli pravdu, protože byl skutečně postaven na základech starého římského paláce nebo chrámu.)

 

     Až do 19. století v něm byli křtěni všichni obyvatelé Florencie. Vedla se tu též jakási evidence přírůstku, za děvče rodiče vhazovali do schránky jednu bílou fazoli, za chlapce černou.

 

 

 

 

 

     Baptisterium je proslavené především trojími bronzovými dveřmi. Nejstarší z nich je jižní brána, kterou nechal u Andrey Pisana r. 1330 zhotovit kupecký cech a zobrazuje se na ní v dvaceti reliéfech život Svatého Jana Křtitele a osm křesťanských a světských ctností.

 

     O sedmdesát let později vytvořil severní bránu Lorenzo Ghiberti, který zvítězil v umělecké soutěži mimo jiné nad Filippem Brunelleschim (ten ho pak zas porazil v soutěži o stavbu kupole katedrály :-) ).

 



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]