O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

PRAŽSKÉ TOULKY - OD VÝTONĚ K NÁRODNÍ PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 31 květen 2012
Přejít na obsah
PRAŽSKÉ TOULKY - OD VÝTONĚ K NÁRODNÍ
Strana 2
Strana 3
Strana 4
Strana 5
Strana 6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

      Kostelík sv. Vojtěcha stál na svém místě již ve 13. stol., tedy  před založením Nového Města a  v průběhu staletí se postupně zvětšoval.

 

      Kostel měl a dosud má vedle tradice duchovní i tradici hudební.

 

     Kdysi zde působil Josef Foerster a jako varhaník v letech 1874 - 1876 samotný Antonín Dvořák.

 

     Foersterovo jméno nese koncertní síň v budově fary s velmi půvabným interiérem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

      Dále cestou ke kostelu zmíním ještě dva blízké objekty – budovu Mánesa a Šítkovskou (Štítkovskou) vodárenskou věž.

 

 

 

 

 

 

     Ale o nich, stejně jako o tom,

co pěkného jsme ještě viděli na vycházce onu zářijovou sobotu,

zase příště.

 

 

 

 

Doufám, že se vám dnešní procházka líbila

Vaše MIA

 

 

Komentáře (16)add feed
Mio, mas moz hezkeho konicka, : moira2
a urcite si i vyhledavas realie na netu. Ocenuji tvoji trpelivost a systematicnost!

červen 01, 2012 07:34
Mio, : deeres
vlastně vás vezly správně, tunel se pod zem zanořuje před letištěm na Točné a končí návazností na Radotínský most v Komořanech, aby zase zalezl pod zem na Lochkově na protější straně údolí. Docela by mne zajímalo, jestli už také dokončili na mostě pěší lávku, musí být odtud krásný výhled, ještě vloni končila tak v jedné třetině mostu, budu se tam muset jít podívat.
A opět hezké povídání.Moc se mně líbí ty staré fotky.

Na fotce s Emauzy na náměstí mezi ministerstvy je zajímavý pomník věnovaný československým legionářům a obětem I. světové války. Pomník byl původně dílem J. Mařatky z roku 1931, ale za války byl zničen nacisty.

Tohle o něm píšou na stránkách Prahy 2 - 28. října 1932 odhalen pomník legionářům a obětem 1. světové války. Pomník se složitou kompozicí vytvořil Josef Mařatka. Uprostřed žulový obelisk cca 16 m vysoký (zlomený, původně určený pro Pražský hrad, darovaný prezidentem), obklopený figurami osmi legionářů: jeden italský, dva ruští, čtyři francouzští, v centru francouzský legionář s praporem, jejž věnčí žena - Republika lipovou ratolestí. Žerď praporu ukazuje na Dykovy verše: Opustíš-li mne, nezahynu, opustíš-li mne, zahyneš. Nad bronzovými plastikami jsou jména bojišť legionářů: Zborov - Bachmač - Volha, Terrron - Vouzi'res - Champagne, Doss Alto - Piave - Dobrudža. Za německé okupace byl pomník zničen, zachovala se jen schránka se zakládací listinou. Díky tomu, že se zachovaly některé modely postav, nákresy a četná fotodokumentace, mohl být pomník obnoven v původní podobě. Je to dílo ak. sochařky Kateřiny Amortové, byl slavnostně odhalen r. 1998.
červen 01, 2012 08:38
Takhle původně vypadaly Emauzy: : deeres
červen 01, 2012 08:46
Mio, : Myška
moc hezké, díky.
červen 01, 2012 08:50
ahoj : mia
jsem ráda, že se Vám toulky líbí a historické fotky , které dodala Daniela jsou kouzelné. Mám v počítači taky uloženou složku historických fotek Prahy.

Deeres, tam šlo o to projít si tunel a to lidi naštvalo, že dovnitř se nesmělo. Ráda bych zmínila pro milovníky památek, že dnes je Noc kostelů a 9. června Pražská muzejní noc /ale tyhle dvě akce jsou po celé republice, nejen v Praze/. Já bych Vám z Prahy momentálně doporučila výstavu ve Valdštejnské jízdárně Jakub Schikaneder a Šternberský palác , byla jsem tam nedávno na dni Muzeí a líbilo. Nově otevřený je také Salmovský palác na Hradčanech a výstava Pernštejnové do 31. 7 tuším.

Do Prahy se vypravuju ještě o prázdninách a to doufám navštívím i naši náčelnici.

červen 01, 2012 09:09
Náááádhera ! : wendy
Nejen kostely a další památky jako takové, ale i spousta měšťanských domů jsou pastva pro oko i duši ! I u nás se najdou takové, s kyryatidami a freskami, nebo jen ozdobným štukem, jen zvednout oči od dlažby a od výloh ! znáš knížku Miroslava Horníčka "Dobrý den socho!" ?
smilies/wink.gif smilies/cheesy.gif
červen 01, 2012 10:24
Mio, : Milene
moc hezké. Když okolo nějaké budovy, kostela chodí člověk denně, tak jí tak nevnímá. Návštěvník, který ji vyhledá se na ní dívá jinýma očima. Moc se mi tvoje toulky líbí. Kousek od Výtoně je Chocholova kubistická vila. Ale asi víš, nebo už viděla. Muzejní noc už mám vymyšlenou, snad vyjde. Varhanní koncert na Vítkově a židovské synagogy. Možná mám pro tebe tip na vycházku,protože i já se na takovou procházku chystám. Je to trochu novější tvář Prahy. Bubenečské vily. Suchardova, Lannova, Jurkoviče, Koulova... Je jich v té oblasti ještě víc. Podle tvých toulek jsem s vnoučkem hledala Zeyerům pomník. Což nebylo sice těžké ale musela jsem z procházky udělat výpravu. smilies/cheesy.gif
červen 01, 2012 11:15
... : deeres
Nejhezčí je Koulova a potom za rohem vila dr.Náhlovského. I když ta se mně líbila víc dříve, nějakou dobu už je opravená, dříve bývala modrá a zarostlá břečťanem a vypadala jako dům pro Adamsovu rodinu.
červen 01, 2012 12:06
wen : mia
nákupy mi v Praze nelákají, ale teď mne příbuzná zavedla k výloze obchodu v Dlouhé ulici, kde mají krásné české granáty - asi tam koupím něco dceři jako dárek k završení studií. Knížku od Horníčka neznám. Jinak ale radši ty památky, baví mi fotit detaily.

Milene, děkuji za tip. Vily v Bubenči jsem viděla jen z okna MHD, ale nadchlo mi to tam tolik, že jsem Bubeneč zahrnula do svých plánů a ráda bych se podívala i do Ekotechnického muzea v Bubenči. Tu Chocholovo vilu mám vyfocenou teď při poslední návštěvě Prahy. Zdejší škola pořádala nedávno zájezd do Prahy do divadla Kalich a měli pár volných míst navíc, tak jsem jela na představení a zůstala v Praze. No a další den jsem šla trasu z Karláku přes Apolináře a pak na Vyšehrad a dolů k řece. Další den už s příbuznou v Haštalské čvrti, Ungelt a na hrob V. Havla na Vinohradech, večer mi dcera vzala na koncert vážné hudby do kostela sv. Martina ve zdi /taky už jsem o tomhle kostele na Kudle psala/ jako dárek ke Dni matek a poslední den po objektech Národní galerie v rámci Dne muzeí. Milene, máš už další vnouče?? Tuším, že jsi psala , že teď někdy se má Vám narodit. Já mám od března k Adélce vnoučka, už má 6 kg, je pěknej.
červen 01, 2012 12:30
Mio ano, : Milene
Je úplně čerstvý. 10 dnů. 3.90 kg a 51 cm.Celý víkend si ho i jeho maminku budu užívat. Je to velká radost a zároveň lítost ale jdu dál.
červen 01, 2012 12:44
Milene - : Myška
lítost??
červen 01, 2012 13:17
Milene, blahopřeji k vnoučkovi a : Myška
přeji mu do života jen samé úspěchy, ať pěkně roste a dělá vám všem radost.
červen 01, 2012 13:19
Myško, víš : Milene
on se můj syn narození miminka nedožil. Za přáníčko děkuju.
červen 01, 2012 13:28
Jé, Milene promiň, já jsem to, pokud to tu na Kudle proběhlo, zapomněla. : Myška
Je mi to moc líto. Drž se, a užij si vnoučka.
červen 01, 2012 13:42
Milene : mia
jsem moc ráda, že alespoň s tím miminkem to dopadlo dobře. Myslela jsem na Tebe. Hezký víkend s vnoučátkem.
červen 01, 2012 14:47
to je právě to, : alik puntik
kam v Praze vkročíte...tam je něco zajímavého. Problém je v tom, že většinou nemáte čas zastavit se a kochat. Většinou někam letíte a myslíte na úplně jiné věci, Je to škoda.....
červen 02, 2012 09:42
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy

 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]