O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

PRAŽSKÉ TOULKY - PROSEK PDF Tisk E-mail
Úterý, 24 leden 2012

Minulé povídání toulek Prahou jsem věnovala starobylé Petrské čtvrti. Dnes Vás pozvu na Prosek, kde vedle moderní architektury můžete najít i pozůstatky dob velmi dávných. Jednou z nich je i románský kostel sv. Václava.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     Z Petrské čtvrti jsem spolu se svým doprovodem zamířila na stanici metra Florenc a metrem směr Prosek. Nakonec jsme ovšem vystoupili o stanici dříve, abychom si prohlédli moderní stanici metra Střížkov. Musím říci, že tady se architektům jejich dílo povedlo, Střížkov oku opravdu lahodí.

 

     Potom už zpět do podzemí a o stanici dále definitivně vystupujeme. Před námi se tyčí tři moderní budovy Prosek point, okolo sídliště, našinec by zde sotva hledal starobylou památku.

 

     Ovšem po necelých deseti minutách chůze se ocitáme o mnoho století zpět v čase.

 

 

 

 

   

  Dle pověsti se právě v těchto místech ubíral kolem roku 970 Boleslav II, zvaný Pobožný ze Staré Boleslavi směrem na Pražský hrad.

 

     Unaven sestoupil z koně a v měkkém mechu usnul. Tehdy zjevil se mu ve spánku zavražděný strýc sv. Václav a nabádal Boleslava k výstavbě svatyně.

 

     Zkazka, která ovšem nepostrádá racionální jádro, neboť v proseckém kostele sv. Václava v Litoměřické ulici se skutečně ukrývají zbytky zdí starší svatyně. Románská bazilika byla postavena před rokem 1200, tehdy jako plochostropá. Za husitských válek byla poškozena, v 15. století se dočkala oprav a gotické klenby, v 16. století přístavby předsíně. Švédové kostel roku 1648 vypálili, avšak klenby vydržely. Velké úpravy se uskutečnily v souvislosti s 800. výročím založení kostela.

 

+

 

      Sama Marie Terezie zhotovila pro kostel mešní roucha. Dovnitř kostela se mi nahlédnout nepodařilo, ale i zvenčí je krásný ve své starobylosti a neokázalosti. Naproti kostelů stojí fara a stojí zde informační tabule naučné stezky.

 

 

  

 

 

 

 

     Kousek opodál stojí další informační tabule stezky. Je věnována prosecké sokolovně. Zaujalo mne na ní povídání o tom, že sokolovna byla za války spojena s protifašistickým odbojem a sloužila jako přechodný úkryt výsadkářů Gabčíka a Kubiše.

 

 

 

 

     Pokud budete znaveni procházkou jako my, doporučuji sejít od kostela z kopečka dolů do hostince U Brabců, kde měli v době naší návštěvy snad nejbáječnější točenou malinovku v Praze. Nu a potom už končíme naši výpravu za románskými památkami a sedáme na metro a MHD, abychom se vydali na opačný konec Prahy, k mým hostitelům.

 

     Co tedy ještě může Praha z románských památek nabídnout?

 

     Kromě památek dosud uvedených v Pražských toulkách patří k románským skvostům bezesporu Bazilika sv. Jiří na Pražském hradě, dále např. románské rotundy, v centru Prahy a Přední Kopanině, kostel v Dolních Chabrech či Palác pánů z Kunštátu a Poděbrad v Řetězové úl. Krásný je i kostel v Kyjích či Průhonicích . Do okrajových částí Prahy (Chabry, Kopanina) vás ještě zavedu.

 

 

 

     Příště se projdeme od Letenské vodárny na Pražský hrad.

MIA

(text i foto)

 

 

Komentáře (11)add feed
Mio, : deeres
je škoda, že jste se neproběhli po celé naučné stezce severozápadní části Prahy 9. Románského už tam není nic, ale jsou tam dva veliké parky(hořejší na Proseku vede mezi dvěma stanicemi metra, protkaný vodními prvky a park v Podvinní s hřištěm v podobě keltské hradby), Prosecké skály s pozemními chodbami, které mají vést až na Jenštejn, krásná vyhlídka na Prahu Emy Destinové nebo vinice Máchalka s bobovou dráhou. Podél Rokytky nová cyklistická dráha a ta už zasahuje do jiné naučné stezky Prahy 9 - jihozápadní.
Kdo chce bližší informace, tak tady jsou odkazy:
http://www.stezky.info/naucnestezky/ns-vysocany-prosek-strizkov.htm
http://www.stezky.info/naucnestezky/ns-vysocany-hrdlorezy.htm
leden 25, 2012 07:53
Oprava, : deeres
pozemní chodby by mohly být zajímavé, ale tyhle jsou pod zemí.
leden 25, 2012 08:10
Mio, děkuji že mně, nepražačce, : Myška
která, když už jede do Prahy, tak na skok služebně, pootvíráš obzory a mapuješ pražské památky.
leden 25, 2012 08:13
deeres : mia I
jéé to bychom se určitě už neproběhly, byly jsme už zdachmané. Začaly jsme /3 ženy/ totiž ráno po osmé v Kinského sadech na Smíchově a na tom Proseku jsme byly asi v půl třetí odpoledne. Mezitím všechny ty památky co jsem zmínila už v toulkách na Kudle, kromě Zderaze, tam jsme byly jindy. Druhý den jsme pak vyrazily do Sv. Jana pod Skalou. Ale mohu to příbuzným dát jako tip, oni pořád rádi v Praze něco rádi objevují a jistě i jiné čtenářky to využijí. Na odkaz se mrknu i já. Loni jsem v Praze byla jen na otočku na divadle, snad letos.


leden 25, 2012 08:28
Mio, : deeres
ty okruhy nejsou náročné ani pro rodiny s dětmi a cyklisti si na nové stezce docela mohou užít. Ať je z ní alespoň nějaký užitek, když už stála ty nehorázné prachy. Dojede se po ní až do Kyjí a na metro "B" Černý most,ale to už je jiná městská část.Vedle kyjského rybníka je další románský kostel. Možná si o něm už také někde psala, nevím, Kudlu nečtu dlouho.
leden 25, 2012 08:37
Myško : mia I
není zač. Pokud něco znám, viděla jsem a domnívám se, že to může být zajímavé i pro druhé, ráda se podělím. Příště už to nebude o církevních památkách, aby to nevyznělo tak, že běhám v Praze od jednoho románského kostela ke druhému. Bude to vycházka po Letné, na poměrně krátkém úseku je tam zajímavá všehochuť architektury.
leden 25, 2012 08:45
Mio, : Milene
taky mám moc ráda tvoje povídání. I když z Prahy, tak se ráda poučím. smilies/wink.gif

Deeres. Naučné stezky si budu pamatovat jako možnost výlet s vnoučkem. Naučné stezky má rád. Je to pro něj taková bojovka, hledat další cedule. Jinak o kostele v Kyjích Mia psala.

leden 25, 2012 09:54
Milene : mia I
dík, pochvala vždycky potěší. Ze začátku jsem měla trochu obavu, aby pražské čtenářky se necítily dotčené, že holka ze Šumavy jim vykládá o Praze. Když ale Daniela po jejím článku o Stanlym mě požádala, zda bych o Praze nepokračovala, tak jsem to riskla. A zdá se, že to pražským nevadí. Jinak i Ty sama jsi mi dala tip na skvělý výlet a snad ho tu uveřejním a pokud ano, neboj určitě tam ráda připíšu dodatek "na radu Kudlanky Milene". Byl to od Tebe tip na Klementinum a Břevnovský klášter. ahoj.
leden 25, 2012 10:10
Mio, : deeres
i když pražanda a většinou znám, jiný pohled, než můj, na známá místa opravdu potěší a přečtu si ráda.
Od kláštera v Břevnově, je jenom kousíček do Hvězdy nebo na Ladronku. A kolem kláštera je snad teprve druhý rok nově upravený park i když teď se směrem ke Hvězdě staví. Povede tudy pokračování metra trasy A a na Vypichu má být jedna z nových stanic.
leden 25, 2012 13:16
Deeres : Milene
Na Vypichu bohužel stanice metra nebude. Nejbližší od Vypichu bude stanice Petřiny nebo možná Motol. Nové stanice jsou Červený Vrch, Veleslavín, Petřiny, Motol. Zatím. Pak někdy možná pokračování Bílá Hora. A ta by mne zajímala nejvíc. smilies/grin.gif smilies/grin.gif Na Vypichu je jenom montážní jáma, kterou pod zem strkali razicí štíty.
leden 25, 2012 14:25
Milene, : deeres
já se tak radovala, když jsem viděla, jak se tam šťourají, že tam bude stanice metra, když patnáctku odstřihli už na Letné. Nezbývá mně než jezdit vlakem z Buben do Ruzyně, jenomže pak musím do Hvězdy do kopce. Letos jsem to ještě neabsolvovala, možná vlak v Bubnech ani nestaví a musela bych z Masaryčky.
leden 25, 2012 17:11
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]