O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

PRAŽSKÉ TOULKY – PETRSKÁ ČTVRŤ PDF Tisk E-mail
Neděle, 28 srpen 2011
Přejít na obsah
PRAŽSKÉ TOULKY – PETRSKÁ ČTVRŤ
Strana 2
Strana 3

 

 

 

 

 

 

     V dalších staletích prošel kostel mnoha složitými stavebními úpravami. R. 1648 ho vážně poškodila dělostřelba švédských vojsk, poškodily jej i rozsáhlé požáry r. 1680, 1689. Ublížilo mu i pozdější bombardování Prahy r. 1757.   

 

 

 

      Samozřejmě, že se ke kostelu víží i veselejší věci, než úmrtí a války – jednou takovou byla 17. listopadu 1873 velká událost, kterou byla svatba Antonína Dvořáka s jeho žačkou Annou Čermákovou.    

 

     R. 1875 se pak tato památka dočkala velmi potřebné celkové opravy, která trvala dlouhých deset let a vyžádala si 38 000 zlatých. Oprava probíhala pod dohledem známého propagátora regotizace Josefa Mockera.  Do kostela jsem nahlédla přes sklo uzamčených vstupních dveří. Zařízení kostela je vesměs barokní, klenby gotické, z původního románského kostelíka zbyla jen románská okénka a fragmenty figurálních maleb.   

 

      V těsné blízkosti kostela stojí i fara z let 1893-1894.  Fara je zdobená sgrafitovými obrazy českých patronů od Mikoláše Alše. Pod návrhem stavby je podepsán Antonín Wiehl (1846-1910), mj. za shlédnutí jistě stojí i  jiné Wiehlovy stavby v Praze, např. Smetanovo muzeum na Novotného lávce. 

 

 

     Další stavbou je Petrská – Novomlýnská - Dolní novoměstská - vodárenská věž, jež kdysi zásobovala vodou z Vltavy část Nového Města pražského.

 



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]