O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

PRAŽSKÉ TOULKY - SV. VÁCLAV NA ZDERAZE PDF Tisk E-mail
Středa, 11 květen 2011

V dnešním povídání vás zavedu na Nové Město pražské, před jehož vznikem zde stávala osada Zderaz. Poslední vzpomínkou na tuto osadu jsou dvě sakrální románské památky - kaple Božího hrobu v ul. Na Zbořenci, nacházející se v areálu ČVUT.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

      Druhou pak je kostel sv. Václava v rušné Resslově ulici, spojující Karlovo náměstí s nábřežím Vltavy. Tato lokalita, tak jak ji známe dnes, však ještě zhruba do r. 1900 vypadala velmi odlišně. Činžovní domy na Rašínově náměstí i známý Tančící dům, stojí v místech bývalé Břežské skály, která se vypínala až 20 m vysoko nad hladinou Vltavy. Od Břežské skály vzhůru se rozkládala v 11. století osada Zderaz, jejíž farním kostelem byl kostel sv. Václava, stojící na rohu  Resslovy a Dittrichovy ulice.

 

     Kostelík však nebyl jedinou stavbou staré osady. V místech Tančícího domu stával dnes již neexistující Hrádek na Zderaze. Nechal si jej postavit kníže Václav IV. roku 1380.  Hrádek měl ve své době velkou důležitost, sloužil mj. jako residence basilejského konsilu. Objekt přežil bez pohromy husitské války, v 16. století však zpustl. Potřeboval, stejně jako kostel, opravy. Tehdy sehrála roli náhoda...

 

 

 

     Roku 1623 přišli z Itálie do Prahy dva augustiánští mniši, P. Sixt a P. Severin. Císař Ferdinand II. daroval oběma řeholním kněžím chátrající zderazský kostel a zároveň jim dovolil, aby zde zřídili klášter v místě hrádku. Za prvními dvěma mnichy přišli na pomoc další a další. Roku 1626 tak zde už stála rozsáhlá klášterní budova.

 

 

 

 

 

 

      Roku 1673 vyhledal zdi zdejšího kláštera známý malíř Karel Škréta. 2. září  totiž v Rytířské ulici v Praze zabil v souboji svého soka, nizozemského malíře Ondřeje Oktavia Piera. Za zdmi kláštera se Škréta ukrýval pak rok a vytvořil tam několik obrazů.  Odešel odtud nedlouho před svou smrtí.

 

      Posuňme se opět v čase - březen roku 1785 a doba císaře Josefa II. Tehdy došlo ke zrušení kostela i kláštera, Škrétovy obrazy se částečně ztratily, částečně se dostaly do galerie do Drážďan. Klášterní budova pak sloužila nejrůznějším účelům, kostel posloužil jako vojenské skladiště. Roku 1809 dochází k přeměně klášterní budovy na svatováclavskou věznici, jejíž podobu už lze zahlédnout na dobových fotografiích. Kostel sv. Václava sloužil jako kostel vězeňský. Z kapacitních a hygienických důvodů (vysoká úmrtnost vězňů) však byla svatováclavská věznice r. 1893 zrušena, následně zbořena - a nahradila ji věznice pankrácká.

 

     Osud románského kostela byl značně nejistý. Roku 1900 přišla rozsáhlá, tzv. pražská, asanace. Mohutná Břežská skála byla rozervávána, terén upraven do podoby dnešním obyvatelům již známé. Kostel se však tímto ocitl poněkud vyvýšen nad okolní zástavbou. Architekt Wiehl, Josef Hlávka a další činitelé a mecenáši podpořili zachování kostela i jeho obezdění.  Po první světové válce obdržela kostel  církev Čsl. Husitská, vlastnící jej dodnes.

 

     Do interiéru kostela se mi opět nepodařilo nahlédnout. Ale i tak mi přišel krásný. Naproti kostelu sv. Václava stojí památník Heydrichiády. Kousek od kostela bývaly také vyhlášené Svatováclavské lázně, jež sehrály významnou roli v revolučním roce 1848.

 

 

A co vy, ostatní,

není tam u vás také něco zajímavého?

MIA

 

 

 

Komentáře (10)add feed
Úterý, 01 březen 2011 : mura1
květen 11, 2011 07:52
Tak tohle je ten Zderaz... : wendy
nám se líbí třeba muzejní noci - noční prohlídka normálně veřejnosti nepřístupných intriérů muzea, pokračuje se autobusem třeba do Kuksu, to je nádhera.
Jenom se neví, kde vlastně bylo původní sídlo českých královen, v jejich věnném městě Hradci Králové. Jsou o tom jen dohady.
Tuto nedělí je zase akce prohlídka starého města - všechny ty sklepy, půdy, i byty lidí na starém městě hradeckém, je to s nimi domluvené a většinou se tomu nebrání.
smilies/wink.gif
květen 11, 2011 14:18
ach jo .... : d@niela
smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif
jak říkám: moje drahé, milované databááááázistky :-)))
nojo, když já vím, že jeden článeček od Mii dlužím - tak to nebyl tenhle...
Tak kterej? Kam se mi zabordelil? To jsou ti šotkové...
smilies/wink.gif
květen 11, 2011 14:47
My : Milene
máme zase Noc kostelů. takže prohlídka s výkladem a varhanní koncert se střídá až do 24 hod. V Břevnovském klášteře.
květen 11, 2011 14:58
U nás je v sobotu muzejní noc... : Myška
A noc kostelů bude 27.5.
květen 11, 2011 15:04
... : bb2
propánajána, jak si to ta Můra pamatuje?? Pro mě je to novinka a s chutí jsem si to přečetla. Když to sem dáš, Danielo, za měsíc, přečtu si to zase. Možná napočtvrté si vzpomenu...

Zajímavé, cosi se mi hnulo a mám Kudlanku jiným písmem a větším...ostatní weby ne. Divné:-)
květen 11, 2011 23:19
Třeba sis ťukla vpravo dole na lištu : wendy
já už takhle přišla na takových zajímavých věcí....zkus to. smilies/wink.gif smilies/cheesy.gif
květen 12, 2011 08:03
... : mia I
posílám tip na jednu akci o tomto víkendu. Klidně bych vyrazila sama, ale bohužel jsem teď opravdu hodně zaneprázdněná. Kostel v Kyjích je jedna z mála románských památek v Praze a okolí , kam jsem se zatím nedostala. http://farnostkyje.cz/att/jarmark2011.pdf. Jinak s Danielou jsme si písly, takže co se týčev článku výše, máme vysvětleno.
květen 12, 2011 11:34
Mia : Milene
Děkuji za odkaz na jarmark. Už jsem to doma probrala a když nebude pršet tak pojedu s vnoučkem a tcháníčkem. Taťka se těší na kostel, ještě ho neviděl a malej na ovečky a střílení z luku. smilies/wink.gif
květen 13, 2011 09:56
Milene : mia I
tak ať se Vám líbí a počasí přeje, hezký zážitek i celý víkend pěkný přeji smilies/smiley.gif
květen 13, 2011 11:05
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]