O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

KOJÍCÍ KRÁVY A STŘÍBRNÝ DÉŠŤ PDF Tisk E-mail
Pondělí, 25 duben 2011

Žiju v zemi neomezených možností. V Číně se všechno dělá pro blaho lidu, a to je pane nějaká zodpovědnost! Zvlášť když je toho lidu tolik. To se nad lecčíms musí přivřít oko. Tak nějak jsem si ty neomezené možnosti nedokázala nikdy představit.

 

 

 

      Možná proto, že moje osobní možnosti poznávat Čínu do hloubky jsou kvůli mateřským závazkům hodně omezené. Zůstávám plovoucí na povrchu dění, sociálních, ekologických i jiných problémů a pozoruju cvrkot tak leda cestou na nákup. I když  i to je někdy o ústa. Onehdá jsem sice pozorovala rozšafne rozprávějící dělníky jdoucí po silnici velmi pozorně, a přesto jsem málem nestihla zabrzdit, když mi jeden z nich skočil pod moped.


     Ale pokud se zrovna nesnaží spáchat sebevraždu porušením všech dopravních předpisů a potlačením pudu sebezáchovy, vypadají zdejší lidé z mého povrchního pohledu úplně normálně. Spěchají do práce a z práce, vrážejí si lokty do žaludku ve snaze narvat se do městského autobusu, honí svoje jedináčky po parku, jedí rádi dorty, kupují mandarinky, lilek a rýži, provozují joging, obědvají v restauracích a posílají dopisy přátelům. Jsou povětšinou velmi milí ke mně i k mým synům, zvlášť, když se pokoušejí mi vnutit něco, co vůbec nepotřebuju.  Málokdy si uvědomím, že někde vysoko nad nimi je ohromná mašinerie, která to všechno řídí. A řídí to opravdu z gruntu.

 


     No jen si to představte. Než jsme sem přijeli, měla jsem jakés takés povědomí o tom, jak to v přírodě funguje. Myslela jsem si, že voda vypařená zezdola, se někde v nebi kondenzuje do mraků a když jsou ta mračna dostatečně těžká, tak to všechno spadne zas dolů. Jenže ne tak v Číně.

 

     V Číně už několik let panují sucha. Velká sucha. Rozpínající se Peking bere, kde se dá. Vedlejší provincie musí hlavní město zásobovat vodou, i když ji samy také nemají, a tak zase shání vodu dál u sousedů.

 

     A nezaprší a nezaprší. Kde je to blaho lidu, když pole jsou každoročně rozpukaná suchem?

 

 


     Když hrozí hlad, jde všechno stranou. A tak kanceláře pro výrobu umělého počasí vydají rozkaz a do nebe se střílí jodidy stříbra, které tu kondenzaci kapek urychlí a voda spadne tam, kam  pro blaho lidu má. V novinách se píše "Neboj se, národe, sice je to toxické, ale až v mnohem větších koncentracích (říkají meteorologičtí vědci)". Na takovou pořádnou spršku pro Peking a okolí je třeba jen nějaké to stříbrné kilíčko.


     "Fíha, pokrok! " řekla jsem si, než jsem se dočetla, že vlastně všechny spršky (a že byly jen asi tři...) v posledních měsících byly "stříbrné". Stříbro do nebes tu střílejí už od poloviny minulého století. Kdo ví, kolik kilíček stříbra se za těch 60 let pro blaho lidu použilo. Kdo ví, kdy tu vlastně naposledy úplně normálně pršelo. Kdo ví, jestli přirozený koloběh vody v přírodě už neleží léta ve stříbrném sarkofágu někde v pekingské kanalizační síti.

 

     Sice biolog ve mě řve spolu s Darwinem: "Ekologie, příroda, planeta, budoucnost! Silnější vyhrává. Přírodní výběr! Přírodní výběr!" Sucho, hladomor, udržovat blaho pro méně lidu bude jednodušší. Jenže pak povstane moje mateřská podstata a začne biologa histericky pěstičkou bouchat do prsou: "A co děti? Podvyživené, žíznivé, mrtvé. Spousta dětí. Nejsou to dinosauři. Ze sněhu se stříbrem jdou taky stavět sněhuláci. Sice blbě, ale jdou. K čertu s přírodním výběrem!"

 


     Blaho lidu má ale i jiné stránky, které na oko vypadají veseleji. Třeba jsem vůbec netušila, že čínský císař měl tu výsadu, že mohl celý život pít lidské mléko. Měl nárok na zvláštní příděl imunity a inteligence a tak vůbec. Sobec. Ale mateřské mléko by mělo patřit všem!

 

      Takže zatímco v Evropě se hovězí chovy redukují, protože dospělí lidé radši pijí pivo a minerálky, v Číně se krávy geneticky modifikují, aby kojily. Promiňte, dojily....lidské mléko. Za deset let půjde běžný Číňan do supermarketu a koupí si pytlík nebo plechovku s nápisem "čerstvě nakojeno - pijte jako císař! Nekupujte Sunar, kupte si krávu!"

 

     Hrozím se dne, kdy v reklamě na tu nejlepší stravu pro kojence, nahradí kojící maminku kravské vemeno...


      Já ale zůstávám na povrchu, chodím nakupovat, pozoruju lidi, čtu noviny a spoustu věcí nechápu. Nemusím hledat hranici mezi životním prostředím, budoucností a okamžitým blahem pro všechny.

 

 

 

 

Chce se mi volat: "Přírodo, braň se! (Ale mysli při tom na lidi.)"

Nemám řešení a jsem daleka toho, abych odsuzovala.

Jen mě to všechno děsí...

 

Markéta Hrdoušková

 

 

Komentáře (11)add feed
markétka : -doktor-
Markétko opravdu poučné,ale jak všichni víme-nic s tím,že jiný kraj jiný mrav nic neuděláme.Díky za zajimavé postřehy z daleké exotické země. -doktor-
duben 25, 2011 15:01
Cloud seeding : Aknela
není jen čínská záležitost. Tahle metoda se používá prakticky všude na světě, akorát se o tom moc nemluví. Třeba tady v kanadské Albertě se "sypají" mraky hlavně aby se zabránilo vzniku bouří s tvorbou krup co ničí obilí - když se bouřkové mraky "vyprší" v jejich ranějších stádiích, nestačí vzniknout velké proudy uvnitř mraku kde se tvoří kroupy. Co jsem slyšela, tak tenhle program je částečně financován pojišťovnami, protože nikomu se nechce vyplácet pojistné za pole vymlácené kroupami.
Z ekologického hlediska těch pár jodidů stříbrných prý škodlivých není. V tom co nás bombarduje denně je to asi fakt jen detail, ale on celkově život je o detailech, když se na ně vykašleme, tak na to dojedeme. Mě tenhle přístup kdy poručíme větru a dešti taky pěkně štve. Bohužel děje se to všude, nejenom v číně smilies/angry.gif
duben 26, 2011 07:08
sypání mraků jodidem stříbrným???? : alík puntík
ae to je stará metoda...o tom jsme se učili už na základní škole. Já myslela, že je to běžná věc a používá se to všude na světě.....jinak jód nám neublíží a stříbro je vysoveně blahodárné, neboť hubí bakterie. Jako desinfekce se sypaly stříbné soli do studen a indové přidávají velice jemně tepané stříbro do jídla. Poroučet větru dešti se sice nemá a taky je to na nic, ale pomoci se jim může. V rámci přežití.
duben 26, 2011 08:22
Nerozumím tomu, jen vím že to existuje : wendy
a že lidi budou blbnout tak dlouho, až se přelidněná a přechemizovaná planeta vzbouří. Jinak si vybavuju to hemžení na sinicích, kde přejít na druhou stranu byl adrenaliový zážitek. A vidět dámy na mopedech byla běžná věc.

Už ses dlouho neozvala, Markétko. Co se mléka dotýče, viděli jsme na ulicích prodávat jogurty, oni moc na tyhle výrobky nejsou, co ? Lidi ho hned na ulici snědli, nádobku vrátili, a pokračovali v cestě. Jak mně se po tom všem stýská. Pošli zas nějaké fotky, jestli můžeš. Dík.
smilies/wink.gif
duben 26, 2011 11:05
Stříbro : Jel
je toxické a v těle se usazuje. Je-li ho moc, člověk zmodrá. Účinek na bakterie je taky nepodložený, někdy jo, někdy ne.
Viz www.osel.cz nebo www.sisyfos.cz
duben 26, 2011 11:26
no...ono je toxické prakticky všecko : alík puntík
včetně kyslíku, bez kteréh se neobjdeme...akorát toho nesmí být moc. A čeho je moc, toho je příliš, stříbra, zlata, kyslíku i vody. Jedině až budem všichni mrtví, tak nám nic neuškodí.
duben 26, 2011 11:49
No nám už třeba ne, : wendy
ale budem se rozkládat do země nebudeme-li spáleni, a otravovat ji i po smrti...
smilies/wink.gif smilies/shocked.gif
duben 26, 2011 12:54
do prosince 2012 už se nerozložíme : alena punt�k
apak už to bude fuk
duben 27, 2011 11:51
á, mayský kalendář ! : wendy
to by mě ale naštvako, 3 dny před Ježíškem... smilies/wink.gif smilies/shocked.gif
duben 27, 2011 12:37
pro jistotu nebudu : alena punt�k
ten rok mejt okna
duben 27, 2011 12:45
... : bb2
duben 30, 2011 02:26
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]