O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

PRAŽSKÉ TOULKY - SV. MARTIN VE ZDI PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 24 únor 2011

Z příspěvků a komentářů na Kudlance vím, že je nás zde několik, pro které je Praha srdeční záležitostí. Proto jsem se rozhodla splnit svůj loňský slib daný Daniele a napsat pár článků o Praze. Snad  ode mne nebude velká troufalost, když já, Vltavou nekřtěná, budu psát o pražských památkách...

     

 

 

 

 

 

     Před mnoha lety jsem spolu se svým manželem získala i jeho skvělé příbuzné z Prahy, mezi nimi i manželský pár, který mne zve na návštěvy, doprovází po Praze a ukazuje její krásy. Jeden z výletů jsem pojala jako výlet za románskými památkami a pokud chcete, podělím se v několika článcích o to, co jsem poznala. V dnešním povídání vás zavedu na Prahu 1. Zde v dobách dávno minulých stávala osada Újezd, někdy též zvaná Újezd kněžny Adléty. Právě z jejího popudu byl postaven kostel, jež patří k nejstarším v Praze.

 

 

 

 

     Farní kostelík vznikl zhruba kolem r. 1178-1187 a po jeho vysvěcení se Újezd začal zváti Újezdem svatého Martina. Roku 1230 se kostelík díky rozdělení osady ocitl těsně u městských hradeb a od té doby se datuje jeho poněkud neobvyklý název – kostel sv. Martina Ve zdi. V roce 1414 dochází v historii kostela k významné události.

 

 

     Na popud Mistra Jakoubka ze Stříbra začíná Husův přívrženec farář Jan z Hradce podávat věřícím svátost oltářní podobojí. Díky této události kostel přestál bez úhony husitské války a v 15. století tak dostal dnešní podobu. 

 

 

 

 

     Dalších 200 let proběhlo bez architektonických a stavebních zásahů. Roku 1678 však přichází požár a je nutné nahradit střechy a vršek věže. Interiér je obohacen novým nábytkem a Škrétovými obrazy. V 18. století začal Josef II. rušit kostely a sv. Martin se ocitl na jakési černé listině.

 

 

     Zařízení se rozprodalo, Škrétův obraz  z oltáře putoval do Národní galerie. Kostel, zbavený veškerého zařízení, koupil za 2630 zlatých Antonín Helert a předělal jej na byty – horní patro, obchody a sklady – přízemí. Bratři Švertáskové zde provozovali své známé lahůdkářství. Dobová fotografie zachycuje kostel v naprosto rozdílné podobě...

 

 

 

 

 

       Na přelomu 19. a 20. století měl být kostel z rozhodnutí pražského stavebního úřadu zbořen. Naštěstí se našla skupina osobností, které nebyl osud památky lhostejný – František Ladislav Rieger, arch. Antonín Balšánek ad. Pod vedením K. Hilberta proběhly restaurátorské práce a kostel tak získal opět svůj středověký vzhled. Poté převzala do své péče tuto krásnou památku česko-bratrská církev evangelická. 

 

 

 

 

 

 

     Dovnitř kostela jsem bohužel neměla možnost nahlédnout. Na kostelní zdi se nachází pamětní deska sochařské rodiny Brokoffů, jejíž příslušníci zde jsou pohřbeni. V kostele rovněž působil známý barokní hudebník J. Š. Brixi a jeho syn F. X. Brixi.

 

 

     V dnešní době se zde konají koncerty vážné hudby a jiné významné události. Ještě dodám, že ulice ve které se kostel nachází, se jmenuje Martinská a  přestože se nachází kousek od rušné Národní třídy, je zde klid a doporučuji se zde na chvíli zastavit. 

 

 

 

 

Příští povídání bude o bývalé osadě Zderaz na Břežské skále,

zdravím vás všechny, MIA

 

 

 

Komentáře (5)add feed
U Martina ve zdi : Macesska
se konají večerní bohoslužby české (pokud vím, je to "studentský" kostel, taková evangelická obdoba sv. Salvátora) a nedělní německé - viz http://www.martinvezdi.cz/ - Kalendář akcí.
Nakouknout tam lze před zahájením bohoslužeb takřka určitě.
A o velikonocích tam bývají celonoční vigilie.
únor 24, 2011 19:15
Existuje ještě mnoho : wendy
krásných míst... a čím je člověk starší, tím je i nostalgičtější a to je pak teprve hrůza..
smilies/wink.gif
únor 25, 2011 11:20
Mio, je to zajímavé. Tak jen houšť a hlavně s dobovými fotkami. : Myška
Aspoň se poučím o pražských památkách.
únor 25, 2011 13:33
Myško : mia
co vím, ráda pošlu dál. Domluvily jsme se s Danielou asi před rokem, kdy tu skončila Můra se svými články a Daniela svým Stanlym, že budu pokračovat články o Praze s tím, že by nemělo jít o notoricky známá místa jako Pražský hrad, Vyšehrad,.. ale opravdu velkou zásluhu na tom co jsem měla možnost poznat mají naši příbuzní, mimochodem i na tento víkend mne zvali na Den průvodců v Praze zítra od 14 hod. jenže mám chřipku, tak jsem jet nemohla.
únor 25, 2011 14:16
Ty články jsou fakt hezký a čtu je se zájmem, : alík puntík
ale snad to zas nebude někdo brát, jakože se preferuje jen Praha a podobně. Začínám už být na podobné řeči alrgická. Možná, že by dotyční - dotyčné mohli něcvo podobného napsat o svých místech bydliště....já už tak , mimochodem učinilsa něškolikrát.
únor 27, 2011 19:44
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]